Een triootje sandalen
Materiaal
Bruno Koninckx
Sommige mensen vinden het heerlijk om bij warmer weer op blote voeten rond te lopen. Maar in veel omstandigheden is dat toch niet ideaal. Een goede sandaal biedt dan een goed alternatief: je voet zit toch redelijk vrij en luchtig, maar krijgt toch bescherming en ondersteuning. We testten drie sandalen uit die voor uiteenlopende activiteiten en omstandigheden bedoeld zijn.
Spartaans model voor het sportieve werk
De Ultra Tidal van The North Face is de meest sportieve van de drie. Zoals de naam al zegt, hoort deze thuis in de Ultra serie, waar we eerder de Endurance en de Fastpack II GTX van getest hebben.De Ultra Tidal lijkt aan de bovenkant een vrij minimalistische sandaal: hij heeft enkele linten met Velcro om je voet vast te zetten. Met de in totaal vier linten kan je je voet vrij precies vastzetten, maar je moet dat wel telkens deels opnieuw doen als je de sandaal aandoet. Bij sandalen met een sluiting gaat dat toch net iets makkelijker. Het voordeel van de linten is wel dat de sandaal aan de bovenkant zo heel licht blijft.
De linten zijn vrij Spartaans uitgevoerd. Na een tijdje stappen begonnen ze op sommige plaatsen onze voeten te irriteren en leken ze wat in te snijden. Dat kan aan de vorm van onze voeten liggen, en als je wat experimenteert met hoe je ze aantrekt, betert het wel. Maar best eerst eens goed uitproberen voor je ze koopt.De sandaal op zich is vrij stijf. Dat hoort ook deels zo bij deze sandaal, want hij is bedoeld voor sportief gebruik, waarbij je over brokkelig terrein, door rivieren en dergelijke loopt. Daar beschermt hij je voet dus echt heel goed, en biedt de Ultra Tidal ook een goede ondersteuning.
De onderzool is van Vibram, en geeft goede grip op gladde ondergronden. Hij heeft hier verschillende toppen voor. Daarnaast zitten er ook enkele groeven in die enerzijds helpen om water weg te krijgen, maar anderzijds ook om de sandaal toch wat te doen plooien.De tussenzool en het bovenwerk geven een goede, ergonomische ondersteuning tijdens het wandelen. Ook op moeilijker terrein is het echt wel prettig om deze steun te hebben. De afrol is redelijk goed, en ook de linten aan de bovenkant helpen daar wel bij. Maar al bij al is de zool als geheel toch wat stijf en de linten wat te Spartaans om er echt lange wandelingen mee te maken. Voor korte trips of om gewoon een beetje rond te struinen op moeilijke en gladde ondergronden is de Ultra Tidal wel een geschikt model.
De luie zetel
Aan het heel andere eind van het spectrum zit de Keen Uneek 02. We waren al vrij lyrisch over de eerste versie van deze sandaal, en Keen heeft nog enkele verbeteringen doorgevoerd.De kern van het concept is gebleven: een vrij gesloten bovenkant die hoofzakelijk met één koord bij elkaar wordt gehouden (in totaal zijn het twee koorden). Dit zorgt ervoor dat je voet enerzijds altijd goed vastzit, maar anderzijds toch een grote bewegingsvrijheid heeft.
Waar de eerste versie nog een bandje rond de hiel had, is dat bij de Uneek 02 een gesloten hiel geworden. De losse tong uit de eerste versie is nu meer geëvolueerd naar een soort van binnenvoering uit neopreen die doorloopt naar het hielstuk. Hierdoor zit je voet nog beter omsloten, terwijl het materiaal ook genoeg bewegingsvrijheid biedt.
De eerste Uneek was al vrij licht, maar de 02 is nog een stuk lichter geworden. De gewichtsbesparing zit vooral in de zool. Deze is nu uit een materiaal gemaakt - een variant op het gebruikelijke EVA materiaal, O2 - dat ons ook wat aan het typische materiaal van Crocs doet denken. Dat is erg licht, voelt comfortabel aan en doet ook niet snel bacteriën tot leven komen die voor slechte geurtjes zorgen.
De onderzool heeft niet veel profiel, maar geeft wel een redelijk goede grip. Zeker hier zie je heel duidelijk dat de Uneek 02, nog minder dan de eerste versie, voor serieus outdoorgebruik bedoeld is. Het is vooral een lifestyle product dat erg prettig is om te dragen of om gewoon mee rond te wandelen. Op ruwer terrein zal hij waarschijnlijk ook sneller slijten.We hebben hem ook wel in een rivier en op een boot gebruikt, en daar is hij zeker ook goed bruikbaar voor. Alleen over het uitzicht zijn de meningen redelijk verdeeld. In onze omgeving althans waren er niet veel mensen die zijn vormgeving kunnen appreciëren. Zelf blijven we het een heel prettige sandaal vinden voor alledaags of licht sportief gebruik.
De perfecte allrounder
De Terra-Float universal Lux sandaal is zoals de naam aangeeft bedoeld voor vrij breed gebruik. Wie Teva nog vooral associeert met zijn originele sandaal met één lint, zal hier vooral een klassieke sandaal in herkennen.
De linten zijn grotendeels uit leer met een zachte afwerking. Ook bij langere wandelingen of als je ze een dag in de stad gebruikt, blijven deze linten heel aangenaam aanvoelen. Ze hebben een ijzeren sluiting, en je kan ze met Velcro fijn afstellen. Dankzij die sluiting zijn ze snel aan- en uit te doen, en zitten ze ook meteen goed als je ze eenmaal hebt afgesteld op je voet.De Lux versie duidt er op dat de sandaal een voetbed uit kurk heeft. Dit is een heel aangenaam materiaal, dat meteen goed aanvoelt maar zich na verloop van tijd toch nog wat naar je voet zet. Sommige mensen klagen wel dat het bij het stappen een 'klakkend' geluid maakt, maar wij hadden daar geen last van. Na enkele weken intensief gebruik merken we wel dat de kurk makkelijk vuil wordt en hier en daar ook al wat afschilfert.
De onderzool heeft heel veel uitsnijdingen en zorgt zo voor een goede grip en vooral voor een grote buigzaamheid. Dit levert samen met de soepele tussenzool een erg makkelijke afrol op. Wel merken we na enkele weken gebruik dat de onderzool redelijk slijtig is. De Terra-Float universal Lux is dan ook niet bedoeld voor serieuze trekkings of op ruw terrein. Als allround sandaal biedt hij echter wel veel comfort en een heel aangename pasvorm.
Tweet
Pin
Article précédent
Vorig artikel
Article suivant
Volgend artikel
Articles Liés
Gerelateerde artikels
Reportages