Hoofdlamp met standjes
Materiaal
Bruno Koninckx
Een hoofdlamp komt in heel veel omstandigheden van pas: tijdens tal van buitensporten, maar ook bij klusjes of autopech. Als je er een koopt die voor die verschillende doelen bruikbaar moet zijn, is het daarom wel handig om een veelzijdig model te kopen. De Explore 4RC van Silva is zeker zo'n veelkunner.
Met een aanbevolen verkoopprijs van 70 euro, is de Explore 4RC bij de 'goedkopere' hoofdlampen van Silva, waarvan de duurste modellen meer dan 800 euro kosten. Toch heeft deze lamp flink wat te bieden en kan je ze in uiteenlopende omstandigheden gebruiken. Het Zweedse merk heeft ze binnen haar 'outdoor' categorie ondergebracht, maar wat ons betreft mocht ze ook onder 'multi-activity' staan.
Waterdicht
Met een totaalgewicht van 73 gram is het niet de lichtste lamp, maar zeker niet te zwaar om lang op je hoofd te hebben. We zijn er ook een aantal keer mee gaan lopen, en dat was prima te doen. Met een maximum lumen van 400 en een (theoretische) afstand van 85 meter, kan je ze ook in heel donkere omstandigheden gebruiken om ver te kijken of bij iets hogere snelheden zoals fietsen. Maar meer voor de hand liggend zijn natuurlijk gewoon (berg)wandelen, kamperen of klimmen. Dankzij de IPX7 certificatie - wat 100% waterdichtheid betekent - kan je de Explore 4RC ook prima bij watersporten zoals kayak of kanoën gebruiken. De lamp kan zelfs gedurende dertig minuten 1 meter onder water blijven.
Van 10 tot 400 lumen
Wat ook voor de veelzijdigheid zorgt, zijn de verschillende lichtstanden en kleuren. In de witte stand kan de lamp in drie sterktes ingesteld zijn: van 400 lumen over 200 tot 10 lumen. Dat geeft een theoretisch bereik van respectievelijk 85, 60 en 8 meter. Deze verschillende standen kunnen de meeste omstandigheden wel afdekken. Tussen de 200 en 10 lumen zit natuurlijk wel een heel groot gat. 10 lumen is net genoeg om nog iets te kunnen lezen.
Uiteraard heeft de gekozen lichtsterkte ook een invloed op de brandtijd. Deze gaat van 2-2,5 in de zwaarste stand tot 15 à 19 uur in de lichtste stand. Interessant is ook dat je in de hoogste stand ook echt een geconcentreerde lichtspot hebt zodat je vrij gericht kan kijken. Er is wel geen instelmogelijkheid om de straal breder of smaller te maken. Je dan de lamp wel naar boven en onder draaien om te focussen.
Rood en oranje
Eigenlijk is er nog een vierde stand bij wit licht, want als je de knop 4 seconden ingedrukt houdt, is er zelfs een SOS stand. Knapper is echter dat de lamp nog in twee andere kleuren kan schijnen: rood en oranje. Rood is interessant omdat dit toelaat om in het donker op korte afstand toch nog vrij goed te zien, zonder dat je anderen of je eigen nachtzicht al te hard stoort. Dat is bijvoorbeeld handig als je bij het kamperen of in een berghut je spullen bij elkaar moet zoeken of inpakken.
Het oranje licht is speciaal voor kaartlezen in donkere omstandigheden bedoelt, en is ook bij navigatie op zee handig om de rode lijnen op de kaarten te zien.
Oplaadbare batterij
Het mag duidelijk zijn dat al die functionaliteiten de Explore 4RC tot een heel veelzijdige lamp maken. Voor echt heel doorgedreven gebruik voor één bepaalde activiteit, zijn uiteraard andere modellen beter geschikt. Loop je heel veel, dan kan je beter een nog lichtere lamp kopen, en als je héél veel licht nodig hebt, zijn er ook straffere lampen.
Maar er zijn nog wat extra's die dit toch een écht fijne lamp maken. Zo heeft de RC variant (er is ook een gewone Explore 4) een ingebouwde oplaadbare batterij van 700 mAh. Deze kan je eenvoudig opladen met de bijgeleverde USB kabel - waarbij je zelf nog wel voor een oplader moet zorgen. We zijn daar zelf nogal fan van, maar andere mensen verkiezen losse batterijen omdat je op een langere tocht daar altijd reserve-exemplaren van kan meenemen. Maar tegenwoordig neem je op een langere tocht zonder toegang tot elektriciteit, toch vaak een externe batterij mee om bijvoorbeeld je telefoon mee op te laden, zodat je je lamp onderweg ook wel kan bijladen. Een groen of rood LED-lichtje geeft aan of de batterij al dan niet is opgeladen.
In de doos zit ook een klip die je aan de lamp kan vastklikken en die je anderzijds aan een helm of riem kan vastmaken. Er zitten zelfs twee plakkers bij om de klip ergens aan vast te plakken. Je kan alles netjes opbergen in het meegeleverde zakje.
Ben je op zoek naar een betaalbare maar veelzijdige hoofdlamp, dan is de Silva Explore 4RC zeker een aanrader.
Tweet
Pin
Article précédent
Vorig artikel
Article suivant
Volgend artikel
Articles Liés
Gerelateerde artikels
Reportages