Sporthorloges om mee te bellen

Materiaal

Bruno Koninckx

Het onderscheid tussen sporthorloges en smartwatches is soms moeilijk te maken. Nu er ook meer en meer horloges op de markt komen waar je ook mee kan telefoneren, wordt het nog wat moeilijker. Al zijn deze nog ver van perfect, zo bewijzen de Samsung en Huawei Watch 3.Beetje vreemd dat concurrenten een product net dezelfde naam geven, maar op een aantal vlakken zijn beide horloges dan ook heel gelijklopend. De meest opvallende gelijkenis is dat ze beide een e-sim ondersteunen. Dat is een digitale simkaart, waarmee je dus gebruik kan maken van een mobiel netwerk. Er zijn al tal van aanbieders die hiervan gebruik maken om op compatibele smartphones bijvoorbeeld een extra data of mobiel abonnement voor het buitenland aan te bieden. In theorie kunnen mobiele operatoren je echter ook hetzelfde abonnement als dat van je smartphone laten gebruiken op een extra toestel, zoals deze horloges. Helaas doet in België momenteel alleen Telenet dat, maar alleen voor de Apple Watch 4G en de Samsung Watch 4G. Om deze laatste aan de praat te krijgen, moesten we de e-sim bovendien via een Android toestel activeren, waarna we het horloge na een reset wel opnieuw konden gebruiken met een iPhone. Op dat moment kan je dus telefoneren of data gebruiken met het horloge zonder dat er een telefoon in de buurt moet zijn. Met de Huawei Watch 3 kan dat in theorie ook, maar er is nog geen Belgische operator die zijn e-sim ondersteunt. Erg jammer, want voor de rest zijn beide horloges aan elkaar gewaagd.

Het voordeel aan een sporthorloge met een e-sim is dat je tijdens het sporten geen smartphone moet bij hebben om bereikbaar te zijn, iemand te kunnen opbellen in geval van nood, of boodschappen te kunnen uitwisselen. Ook in andere contexten kan dat uiteraard handig zijn. In theorie zou je zo ook voor je smartwatch een ander nummer kunnen nemen, maar dat ondersteunen operatoren in België helaas nog helemaal niet.

Zowel Samsung als Huawei hebben het liever over een smartwatch dan over een sporthorloge, maar het verschil is niet zo duidelijk. Zeker omdat zowel Samsung met Tizen en Huawei met Harmony OS een eigen besturingssysteem gebruiken, is het aantal (nuttige) apps dat je op de horloges kan gebruiken héél beperkt. Bij Huawei is het quasi nul. Zelfs een speellijst op Spotify die op je smartphone staat bedienen, gaat niet. Het smartwatch-gehalte blijft dan ook bijna beperkt tot meldingen krijgen die je ook op je telefoon ziet verschijnen. Bij de Huawei Watch kan je wel een gesprek voeren via het horloge als je smartphone bijvoorbeeld in je zak zit. Dat is ook wel best handig als je je telefoon niet uit je zak of tas kan of wilt halen.

Als sport- en gezondheidshorloge bieden beide wel uitgebreide mogelijkheden. Je (sportieve) activiteiten worden geregistreerd en mooi in grafieken en dergelijke weergegeven. Misschien niet zo in detail of uitgebreid als bij echte sporthorloges van bijvoorbeeld Garmin of Polar, maar voor een doorsnee sporter meer dan OK. In vergelijking met de betere producten van deze echte sportmerken merken we wel dat bijvoorbeeld de GPS tracking van Samsung niet even accuraat is. Bij Huawei duurt het dan weer heel lang eer de horloge zijn positie vindt waardoor de afstandsmeting er compleet naast zit. Je moet het horloge geregeld synchroniseren met om de gps informatie in het horloge zelf up to date te houden - assisted GPS of a-GPS heet dat -, maar zelfs dan duurt het soms nog lang of werkt het gewoon niet goed. We merkten ook dat het bij de Huawei Watch geregeld even duurt eer de hartslagmeting correct is als je gaat sporten.

Articles Liés

Gerelateerde artikels

Sports D’hiver

Rando / Escalade

By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts.