Ultra Endurance: weer stap vooruit voor trailschoen van TNF

the_north_face_ultra_endurance1Hoewel The North Face ondertussen al een aantal jaren trail running schoenen maakt, is het merk bij echte trail runners toch nog niet zo erg geliefd. Dat kan met de Ultra Endurance wel veranderen. Voor ons was het ook de eerste keer dat we met TNF liepen, maar deze schoen mag er best zijn.

We hebben de Ultra Endurance gebruikt op terrein waar hij voor bedoeld is: op een redelijk gevarieerd parcours, dat bestond uit wat kleine hellingen, grindpaden, rotsen, stukken grasland en een modderig paadje langs de oever van een meer. De schoenen voelden direct zeer comfortabel aan. De basis is stevig en ondersteunt de voetzool perfect. De bovenkant is soepel en zorgt voor een goede aansluiting van de voet. De tong zit vast binnenin de schoen, wat er voor zorgt dat ze netjes op haar plaats blijft maar ook dat zand of kiezeltjes niet snel naar binnen raken.  Tegelijkertijd is de flap vrij stijf, zodat deze steeds mooi centraal op de bovenkant van de voet ligt.

the_north_face_ultra_endurance zoolDe onderzool is van Vibram Megagrip. The North Face heeft voor een variant gekozen met noppen die vrij ver uit elkaar staan en niet al te agressief zijn. De zool is stijf genoeg voor een geaccidenteerde ondergrond, en toch voldoende comfortabel. Het profiel onder de schoenen is zeker voldoende voor een goede grip in een modderig terrein, al zijn er schoenen die daar echt voor bedoeld zijn en dus nog een wel wat betere grip zullen bieden.

Een teenkap beschermt je tenen tegen onzachte landingen of als je tegen stenen of rotsen botst.

the_north_face_ultra_endurance2Voor al deze kwaliteiten is de schoen verrassend licht. 313 gram is voor dit soort schoen zeker een mooi gewicht. Het verschil in gewicht met ‘normale’ loopschoenen lijkt niet zo groot.

De demping van schokken is door de dikkere zool heel behoorlijk voor dit type schoen. Voor achillespeeslijders is een traill-schoen echter geen mirakeloplossing. Ikzelf moest voor langere duurlopen nog steeds mijn toevlucht nemen tot extra rubber hieltjes om blessures te voorkomen.

Samenvattend: the Ultra Endurance is een prettig zittende schoen voor gevarieerde en langere looptochten. En hij ziet er nog best goed uit ook.