Ultra Fastpack II: lichte Gore-Tex hiking schoen

Ultra Fastpack II 1In een tijd dat veel mensen zelfs in Alpine terrein aan trail running doen, lijkt het soms wat gek om nog met ‘echte’ bergschoenen rond te wandelen. Bedrijven als The North Face spelen daar op in door met erg lichte wandelschoenen op de markt te komen. De Ultra Fastpack II Gore-Tex is daar een goed voorbeeld van. Voor letterlijk lichtvoetige wandelingen met weinig bagage is dit een erg prettige schoen, voor het zwaardere werk valt hij toch wat licht uit.

Met een gewicht van ongeveer 375 gram per schoen is dit niet een veertje, maar voor een lage wandelschoen met Gore-Tex laminaat ingewerkt is de Ultra FastPack II toch zeker aan de lichte kant. Zeker als je ook rekening houdt met enkele andere eigenschappen.

Ultra Fastpack II zoolZo heeft hij een redelijk degelijke Vibram Megagrip onderzool. Deze heeft geen erg uitgesproken profiel, maar hij biedt toch genoeg grip in natte omstandigheden. Ook het bovenwerk is behoorlijk goed afgewerkt, met steviger materiaal rondom de onderste kant van de voorvoet, en ingewerkte kabels om het mesh bovenwerk wat beter vast te houden.

Ultra Fastpack II hielVoor een schoen in deze categorie is ook het hielstuk best OK. The North Face noemt het zijn Cradle technologie, die voor deze schoen een update heeft gekregen. Hoewel het hielstuk nog wel buigzaam is, houdt het de hiel toch goed op zijn plaats. Samen met de Cradle Guide tussenzool moet het hielstuk voor een goede, snelle afrol zorgen.

Ultra Fastpack II paarn de praktijk is dit inderdaad ook een schoen die in de richting gaat van het gevoel en de afrol van een trailrunning schoen. Maar het blijft wel een lichte wandelschoen. De ondersteuning en demping van de hiel zijn behoorlijk, maar ook niet meer dan dat. Na een tijd op asfalt lopen begonnen onze hielen toch wat vervelend te doen. Zelf hadden we ook liever net iets meer ondersteuning van het midden van de voet gevoeld, maar dat hangt nogal sterk van je eigen voeten af of dat ook voor jou geldt. De afrol is zeker prettig als je er een stevig tempo op na wilt houden.

Het Gore-Tex membraan zorgt er voor dat je door nat gras of ondiepe plassen kan lopen zonder meteen natte voeten te krijgen. In veel omstandigheden levert dat zeker flink wat comfort op. Bij warmer weer heeft het natuurlijk wel als nadeel dat je voeten toch wat warmer worden, hoewel het membraan natuurlijk wel wat warmte en zweet naar buiten laat ontsnappen.

Ultra Fastpack II zijkantAls lage wandelschoen voor wandelingen op niet al te technisch terrein en met hoogstens een lichte rugzak, is de Ultra FastPack II zeker een puik model. Wie ook op moeilijker terrein snel vooruit wil zonder echt te lopen, kan ook beter deze schoen nemen dan een trailrunning schoen. Maar omdat hij niet al te sportief oogt in bepaalde kleuren, kan je hem ook voor bijvoorbeeld een toeristische trip gebruiken.