Keen Uneek: de meest comfortabele sandaal ooit

keen-uneekHet Amerikaanse Keen is vooral bekend geraakt dankzij sportieve sandalen met een erg stevige en groot uitgevallen ’teenkamer’ om je tenen te beschermen. Dit maakte de typische Keen-sandaal erg geschikt voor wandelingen in ruwer terrein. Veel van hun sandalen zijn ook bedoeld om in water gebruikt te worden, en zeker bij het doorwaden van een rivier komt het teenstuk wel van pas. Ondertussen is het gamma van Keen wel fors uitgebreid, met onder meer wandel- en trekkingschoenen.

Veel van de producten van Keen zijn altijd al wat a-typisch geweest, maar met de Uneek heeft het merk toch echt wel iets anders uit. Het concept is eigenlijk dat het een sandaal is die uit niet veel meer dan een zool en twee koorden bestaat. In de praktijk zit er nog wel een stuk kunstleer in om de hiel op z’n plaats te houden en een groter stuk dat als tong en bovenstuk dienst doet, maar verder blijft men wel vrij trouw aan het concept.

Deze constructie heeft enkele grote voordelen. Het belangrijkste voor ons is dat ze voor enorm veel comfort zorgt. Door de koordconstructie, samen met een elastiek aan de bovenkant, spant de sandaal zich heel gelijkmatig om je voet. Hij volgt heel goed alle rare bochten en bewegingen van je voet. Omdat de constructie ook zo licht is, voel je haast niet dat je een sandaal aan hebt. Omdat de bovenkant hoofdzakelijk uit koord bestaat, is uiteraard ook de ventilatie optimaal.

Goede grip

Hoewel de sandaal er niet echt voor bedoeld is, heeft de constructie natuurlijk ook veel voordelen in natte omstandigheden: aan een rivier of het strand kan je gerust even het water in, je voeten zullen snel weer droog zijn. De onderzool kan dit trouwens ook wel aan: hij is vrij buigzaam en van zacht rubber gemaakt, zodat hij echt een goede grip biedt op natte en gladde ondergronden. Hij heeft geen noppen, en is dus niet echt geschikt voor slijkerige omstandigheden.

keen-uneek 2Door de erg open bovenconstructie moet je van de Uneek niet verwachten dat hij zand, kleine kiezeltjes en dergelijke buiten houdt. Dat komt allemaal erg makkelijk binnen, maar kan je er ook meestal vrij snel weer uit schudden. De typische Keen teenbeschermer ontbreekt ook, dus voor het zwaardere werk is de Uneek niet echt geschikt. Hiervoor is de bovenconstructie ook veel te licht.

Voor dat zware werk is hij uiteraard ook helemaal niet bedoeld. Maar toch kan je er een dag met tussendoor een flinke wandeling mee doorbrengen zonder pijnlijke voeten te krijgen. De koorden houden je voeten goed stabiel, en de tussenzool biedt een degelijke ondersteuning.

Vanuit technisch en comfort-standpunt gezien zijn we op enkele weken tijd echt wel een fan geworden van de Uneek. We hebben nog geen andere sportieve sandaal gedragen die zo veel comfort biedt en tegelijk toch nog een beetje technisch is.  Alleen merkten we in onze omgeving dat zijn toch wel speciale uitzicht, en zeker ook de kleurencombinatie (blauw-oranje) van ons testmodel bij niet veel mensen echt in de smaak viel.