3-in-1 jassen zijn van alle markten thuis

Trekking

Bruno Koninckx

Heb je geen zin om twee of drie jassen te kopen die je dan naargelang de omstandigheden draagt, dan is een 3-in-1 jas een goede oplossing. We gingen enkele maanden op pad met 3-in-1 jassen van Vaude en The North Face, maar keken ook eens in het gamma van Fjällräven of er geen alternatief voor een 3-in-1 jas is.Een 3-in-1 jas houdt de belofte in dat hij je in zoniet alle, maar dan toch in veel omstandigheden van nut kan zijn. Meestal is zo'n jas een combinatie van een hardshell die je tegen regen een ruwere omstandigheden beschermt, en een warmere binnenjas die vooral voor de isolatie moet zorgen. Soms is die binnenjas gewoon een (synthetisch) donsjasje, soms is het een softshell of iets dergelijks met ook een beschermlaag tegen wind of lichte regen. Het idee is dan dat je de buitenlaag ook apart bij mildere temperaturen maar bij regen of harde wind kan gebruiken, en de binnenjas als het droog maar frisser is. Wordt het echt koud of guur, draag je de twee jassen.Als je dat leest of hoort, ga je misschien denken waarom niet iedereen zo'n 3-in-1 jas heeft of waarom er nog andere (sport)jassen gemaakt worden. Een 3-in-1 heeft echter ook wel mogelijke nadelen. Zonder binnenjas valt de buitenjas vaak wat te ruim uit, zeker in de zomer als je sowieso minder bovenkledij aan hebt. De binnenjas is in veel gevallen eigenlijk alleen maar op papier een volwaardige jas die je op zichzelf kan of wilt dragen. Misschien wel voor even, maar toch niet als standaardjas in droge omstandigheden. Dat komt omdat die binnenjas bijvoorbeeld makkelijk in de buitenjas moet kunnen 'glijden', of omdat er aan de mouwen litsjes hangen waarmee hij aan de buitenjas wordt vastgemaakt, enzovoort. Het belangrijkste nadeel aan veel 3-in-1 jassen vinden we zelf de ritsen. Meestal kan je de binnenjas in de buitenjas vastritsen, maar hierdoor krijg je een iets bredere strook vooraan met alleen maar rits en zonder isolatie. En dat juist op de plek waar je die isolatie en bescherming tegen harde wind het meest nodig hebt. In heel koude omstandigheden met veel wind, is dat eigenlijk niet heel comfortabel. Je kan daar iets aan doen door je binnenjas op zich toe te ritsen, maar dan kan je natuurlijk even goed iets anders onder je hard shell aantrekken.Misschien zijn we in bovenstaande paragraaf wat te streng voor 3-in-1 jassen, want op zich hebben ze zeker een meerwaarde. We hebben er twee uitgetest en legden deze naast een alternatief.

Vaude Elope 3-in-1

Vaude heeft verschillende jassen in de Elope reeks, maar de 3-in-1 is de meest veelzijdige. Het is een outdoorjas die vrij breed inzetbaar is, al is hij voor ons het meest geschikt voor sportieve wandelingen of trekkings. Het is een iets langer model, waardoor de jas bijvoorbeeld niet echt voor sportief fietsen of mountainbiken geschikt is. Hij ziet er bovendien best stijlvol uit zodat hij ook als (sportieve) stads- of vrijetijdsjas geschikt is.

De buitenste jas is een hardshell die je optimaal zal beschermen tegen regen en wind, maar voelt toch heel soepel en beweeglijk aan. Dankzij ventilatieritsen en een tweewegsritssluiting kan je er vrij intensief mee stappen zonder overmatig te gaan zweten. Grote zijzakken bieden genoeg plaats om flink wat spullen mee te nemen, en zitten niet in de weg als je een rugzak met heupriem draagt. De buitenjas heeft een ruime kap die je ook kan wegbergen. Dit is op zich dus al een topper voor (sportieve) wandelaars en andere buitensporters.

De binnenjas is voor een groot deel met kunstdons gevuld en in 'kamers' opgedeeld zodat die kunstdons goed op zijn plaats blijft. Dit kunstdons houdt je lekker warm, ook als het nat zou worden. Het onderste deel aan de voorkant en de binnenkant van de armen zijn van stretchstof gemaakt. Deze helpen dan weer om het niet te warm te krijgen en een optimale bewegingsvrijheid te hebben. Hier profiteer je natuurlijk vooral van als je de binnenjas op zich draagt. Dan is het een erg nuttig en prettig dragend jasje in koudere omstandigheden waar je toch redelijk actief bezig bent. De kunstdons zorgt echt wel dat je het op de belangrijkste plaatsen warm blijft hebben. Als je de buitenste jas er over aan doet, valt een deel van het ventilerende van de stretch-stukken natuurlijk wel weg. Hoe functioneel de combinatie van kunststof en stretch-stukken ook is, het maakt wel dat het binnenjasje op zich iets minder geschikt is om als gewoon alledaags jasje te dragen omdat het er toch wel wat 'anders' uit ziet.

De combinatie van de twee jassen is prima voor koudere of meer gure omstandigheden, waarbij je toch nog flink in beweging kan blijven onder oververhit te geraken. Bij echt hevige wind speelt het nadeel van de vrij brede strook met de ritsen je wel parten. Dan is het beter om het binnenjasje apart toe te ritsen. Heb je onderweg een van de twee jassen niet nodig, dan kan je ze vrij compact in hun respectieve binnenzakken opbergen.

TNF Mountain Light Triclimate jas

Deze jas heet voluit de Mountain Light Futurelight Triclimate jas. Dat is een hele mondvol, maar geeft wel aan waar deze jas voor staat. Op het eerste zicht is dit een een ouderwetse of retro jas, en dat blijkt ook deels te kloppen. Hij is immers geïnspireerd op de originele 1985 Mountain-jas van TNF. Het Amerikaanse merk positioneert hem als wandeljas, maar hij doet ons eerder denken aan een skijas uit de jaren 1980. Gelukkig is hij technisch wel helemaal aan deze tijd aangepast. Zo is de buitenjas gemaakt van Futurelight, het drielaags laminaat dat TNF in veel jassen als alternatief voor Gore-Tex gebruikt.

De buitenjas voelt heel zacht en soepel aan, en is dus niet echt een typische hardshell. Hij zal je wel goed tegen regen en wind beschermen, maar voelt iets minder robuust aan dan een echte hardshell. Zoals veel van dergelijke jassen uit de jaren 1980, is hij ook licht gevoerd. Dat maakt dat hij op zich al wel iets beter isolerend is dan een moderne hardshell, maar ook dat hij minder 'ademend' is en ook niet geschikt voor in warmere omstandigheden. Ritsen onder de oksels maken wel dat er wat warmte naar buiten kan, maar voor echt intensieve of sportieve activiteiten is de buitenjas toch niets minder geschikt. De kap en mouwen zijn goed instelbaar. De kap heeft ook een klein klepje vooraan om water of sneeuw wat meer af te weren. De buitenjas heeft slechts twee (zij)zakken. Dat vinden we wel erg karig. Een binnenzak is bij de buitenjas van een 3-in-1 jas sowieso meestal niet aanwezig, maar een of twee borstzakken aan de buitenkant waren toch geen luxe geweest.

Het binnenjasje is een echt klassiek, wat vormeloos donsjasje. Met 550 Cuin (cubic inches, de maatstaf om aan te geven hoe veel dons kan ingedrukt worden en weer open te gaan), is dit een middenmaat in donsjassen: niet extreem dik en warm, maar wel dik genoeg om in je in frisse omstandigheden nog behaaglijk warm te houden, zeker in combinatie met de overjas. De buitenkant is waterafstotend, zodat je er ook even in druilerig weer mee kan rondlopen. Dit jasje heeft wel een binnenzak en twee zijzakken met rits aan de buitenkant. Langs binnen zijn er bovendien nog aan beide kanten grote zakken zonder rits, waar je bijvoorbeeld een kaart of handschoenen in kwijt kan. Alleen beetje jammer dat de zakken met rits geen tweezijdige rits hebben zodat je het jasje er in zou kunnen opbergen. Het binnenjasje kan je prima op zich gebruiken, ook in de stad of bij niet al te hevige sportieve activiteiten.

De combinatie van de twee maakt deze Mountain Light Futurelight Triclimate jas tot een jas die we eerder voor niet al te sportieve wandelingen willen gebruiken. Dons is sowieso al niet echt geschikt voor hevige inspanningen omdat je het dan al snel te warm gaat krijgen, en met de gevoerde buitenjas er nog eens bovenop ga je het al helemaal te warm krijgen. Voor een gewone rustige zondagse wandeling in een koud en nat seizoen is hij prima. Maar ook voor skiërs die niet al te hevig de bergen af razen. Al bij al worden we dus niet echt wild van deze Triclimate jas.

Alternatief voor 3-in-1

Heb je wel een 3-in-1 jas nodig? Echt nodig misschien niet, maar als je (lange) wandeling of trektocht bent en de weersomstandigheden kunnen wisselen, is het wel handig om je jas ook te kunnen aanpassen. Misschien kan je er zelf wel een combinatie samenstellen. Dat hebben we geprobeerd door in het gamma van Fjällräven te gaan kijken. De buitenjas is vrij makkelijk: je neemt een 'gewone' wandeljas, alleen best in een maatje groter zodat er een onderjas onder past. Voor de onderjas kozen we voor een mouwloos model. Je armen hebben het immers toch niet snel te koud, en een mouwloos jasje is best prettig om dragen in iets frissere omstandigheden.

Concreet kozen we voor de Greenland Down Liner Vest. Dit is een mouwloos vestje in de typische Fjällräven stijl: mooi, goed afgewerkt en een klassiek uitzicht. De dons is 600 cuin, wat al redelijk dik is. Hij bestaat uit 80% ganzendons en 20% veren. Misschien oogt het vestje daarom minder 'fluffy' dan andere donsjassen. Het vestje draagt heel prettig, en met twee zijzakken en een borstzakje kan je er toch nog wat in kwijt. Met 380 gram in maat medium is het zeker niet superlicht. Doordat het iets stijver is dan andere donsjasjes, is het ook wel niet zo heel compact te maken om in een rugzak weg te steken, zeker niet omdat je het ook niet in een van de zakken kan opbergen. Dat is een beetje jammer, maar dit is dan ook een jasje dat je echt vrij breed kan gebruiken. Het mag zelfs een beetje miezeren want het is waterafstotend - al worden je mouwen dan natuurlijk wel nat. Het is heel geschikt om bij frisser weer boven een trui te dragen.

Begint het dan toch echt te regenen, harder te waaien of behoorlijk fris te worden, dan trekken we er een hardshell over aan. Hier hebben we voor de Keb Shell jacket gekozen. Dat is een drielaagse jas van stretch Eco-Shell. Het is een klassieke Fjällraven jas van uitzicht en snit, maar dan wel een van een materiaal dat meteen al water- en winddicht is. Het ziet er een wat brave, klassieke jas uit, maar hij is best wel functioneel. Zo heeft hij ventilatieritsen, heel ruime borstzakken, een binnenzak, én een zakje op de linkerarm. Dit maakt meteen duidelijk dat je hem niet alleen als wandeljas, maar ook als skijas kan gebruiken. De stof is heel soepel en voelt erg prettig aan. Dankzij de lichte stretch-eigenschappen volgt de jas ook al je bewegingen. Een grote kap met een flinke klep maken hem helemaal compleet.

De combinatie met de Down Liner Vest en de Keb Shell jacket blijkt erg goed te bevallen. Enige minpunt in echt koude omstandigheden is dat je het aan je armen dan wel koude krijgt. Als je daar een dikke trui of fleece voor aantrekt, is het donsvestje dan weer te warm aan je lichaam. Maar in mildere omstandigheden vinden we het een prima combinatie. Dat je het vestje niet in de buitenjas kan vastritsen, blijkt helemaal niet zo erg te zijn.

Articles Liés

Gerelateerde artikels

Sports D’hiver

Rando / Escalade

By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts.