Muziek beluisteren dankzij beenbegeleiding met de X-Vibes

Materiaal

Bruno Koninckx

Een reëel gevaar tijdens het sporten met oortjes in, is dat je niet meer hoort wat er in de omgeving gebeurt. Zelfs als ze dit probleem softwarematig proberen op te lossen, blijft het een gevaar. Oortjes die met zogenaamde beenbegeleiding werken, houden je oren zelf vrij zodat je veel beter het omgevingsgeluid hoort. Smartphonemerk Crosscall heeft met de X-Vibes ook een model oortjes met beenbegeleiding uit. Niet in de eerste plaats bedoeld voor sporters, maar zeker ook goed bruikbaar voor veel sporten.Crosscall kennen we vooral van hun robuuste en waterdichte smartphones, maar het Franse merk breidt zijn productportfolio langzaam uit. De X-Vibes hoofdtelefoon is daar een vrij logische stap in. Voor veel zaken waar je hun robuuste smartphones voor gebruikt - sporten, maar ook werk in ruwere of natte omstandigheden - moet je je handen vrij hebben om te kunnen communiceren, en wil je vaak ook naar muziek kunnen luisteren. In die omstandigheden is het echter ook gevaarlijk om oortjes of een grote koptelefoon te gebruiken omdat je dan vaak niet goed hoort wat er in je omgeving gebeurt. Vandaar dat een hoofdtelefoon met beenbegeleiding een logische keuze is.

Geluidsgolven

Zo'n hoofdtelefoon met beenbegeleiding of bone conduction werkt anders dan een klassieke koptelefoon of oortjes. Zoals de naam al aangeeft, worden de geluidsgolven rechtstreeks via je botten naar het het slakkenhuis gestuurd, en zo via je gehoorzenuwen naar je hersenen. Bij dit soort oortjes zit er niets in je gehoorgang, maar rusten er onderdelen van de oortjes tegen je jukbeenderen. Je oren blijven letterlijk open, zodat je ook nog altijd 'normaal' kan horen via je trommelvliezen. Als je de muziek niet enorm luid zet, blijf je zo dus beter horen wat er om je heen gebeurt. Dat is in heel veel omstandigheden een stuk veiliger, maar ook praktischer als je bijvoorbeeld af en toe iets moet zeggen tegen iemand in je omgeving. Een volledig normaal gesprek voeren lukt niet echt goed, maar korte uitwisselingen gaan prima.

De X-Vibes lijken erg op soortgelijke modellen van bijvoorbeeld Shokz, het bekendste merk binnen dit genre. Een stevige rubberen kabel verbindt de twee delen die over elk van je oren gaan. Aan de voorkant van je oren, tegen de jukbeenderen, komen zo de delen die de geluidsgolven doorsturen. In het stuk aan het rechteroor zit een uitstulping waar de microfoon in zit. In het stuk achter het rechteroor zit de batterij, de USB-C aansluiting om de oortjes op te laden, en twee knopjes. Het is even zoeken waar je deze knopjes kan vinden als je de oortjes in het begin op hebt. Hiermee kan je het geluid harder of zachter zetten, maar door er lang op te duwen ook een nummer terug- of vooruitspoelen. De + knop dient ook om de oortjes in- of uit te schakelen en om de Bluetooth verbindingsmodus in te schakelen. Hier zit ten slotte ook een klein led-lichtje dat even gaat branden wanneer je het toestel in- of uitschakelt. Je kan helaas niet zien hoeveel lading er nog in de batterij zit, maar bij het opstarten krijg je dat wel te horen. Ook bij het terug- of vooruitspoelen van een nummer krijg je te horen dat dit gebeurt.

Op het linkerstuk voor je oor zit een iets grotere knop. Hiermee kan je de muziek pauzeren. Als je een smarphone van Crosscall hebt waar hun Push-to-Talk functie op actief is, kan je met deze knop ook een gesprek opstarten of afsluiten met anderen die dezelfde oplossing van Crosscall gebruiken. Die PTT functie is gelijkaardig aan een walkie-talkie.Belangrijk aan oortjes is natuurlijk de geluidskwaliteit. Die is voor muziek over het algemeen heel behoorlijk, al moet je uiteraard niet de kwaliteit van een goede koptelefoon verwachten. Alleen bassen komen niet goed door, maar dat is eigen aan deze technologie. Je kan de muziek gerust ook wat luider zetten zonder meteen pijn te krijgen aan je oren/trommelvliezen. Denk er wel aan dat je omgeving dan al snel zal kunnen meegenieten van je muziek. Gesprekken voeren gaat ook prima. Het is even wennen, maar dan gaat het heel goed. Alleen in (erg) lawaaierige omstandigheden is gesprekken voeren of deelnemen aan videoconferenties wat lastig omdat je dan al snel het omgevingsgeluid te hard hoort. In de X-Vibes zit wel wat technologie in om dat omgevingsgeluid grotendeels weg te filteren voor je gesprekspartners.

Technisch gezien zijn de X-Vibes zeker een mooi product. Het voelt degelijk aan, en dat blijkt het in de praktijk ook te zijn. Het weegt slechts 34 gram, maar is toch erg robuust. Zo kunnen de oortjes tegen extreme temperaturen, tegen een val tot 1,8 meter, en kan je er een tijdje tot 1 meter onder water mee (IP67). Het materiaal kan tegen zweet, zout water of water waar chloor in zit - je kan er dus gerust mee gaan zwemmen. Ondanks het lage gewicht zit er toch een in verhouding stevige batterij in, die het tot 14 uur kan volhouden.De aanbevolen prijs bedraagt 149,99 euro. Daarvoor krijg je naast excellente oortjes en een oplaadkabeltje ook een stevig doosje om de oortjes in op te bergen. Dat doosje valt wel wat groot uit jammer genoeg. Een beetje vreemd is dat Crosscall er ook klassieke oordopjes in heeft gestopt. Naar eigen zeggen om ... het omgevingsgeluid eventueel weg te filteren of om de luisterbeleving te versterken.

Articles Liés

Gerelateerde artikels

Sports D’hiver

Rando / Escalade

By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts.