Een fietshelm voor (minder) koele omstandigheden
MTB / Fietsen
Bruno Koninckx
Als je gaat fietsen in koelere omstandigheden, komt het er op aan om je temperatuur goed onder controle te houden. Je wilt het sowieso niet te koud hebben, maar te warm mag het zeker ook niet worden. Het is zeker niet eenvoudig om de warmte te regelen als je tijdens het fietsen met wisselende omstandigheden te maken krijgt. Voor je kledij kan je wel wat spelen met ventilatie door bijvoorbeeld een rits wat open te zetten, maar voor je hoofd is dat met een standaard helm niet zo evident. Daar biedt Kask met zijn Wasabi een oplossing voor.De meest opvallende eigenschap van de Wasabi is de ventilatieklep boven op de helm. Deze kan je tijdens het fietsen eenvoudig naar achter of voor schuiven, en zo de vier ventilatieopeningen aan de voorkant helemaal of gedeeltelijk open of toe maken. Dat lijkt op papier misschien niet veel uit te maken, maar in de praktijk merk je tijdens het fietsen wel degelijk een groot verschil. Afhankelijk van hoe opgewarmd je al bent, hoe de wind staat of harder blaast, en of je naar boven of naar beneden fietst, kan je hier dus mee spelen om de ventilatie aan je hoofd te regelen. Wetende dat je hoofd een belangrijke factor is in je hele 'warmtehuishouding', is het dus heel handig dat je dit zo kan instellen.
Kask beweert dat je deze helm in alle seizoenen kan gebruiken, maar daar zijn we het toch niet echt mee eens. We hebben hem gedurende enkele maanden getest - van de lente over de zomer tot prille herfst - en voor de warmere zomerdagen bleek de helm toch sowieso te warm, zelfs met de ventilatieklep helemaal open. Hoewel de helm achteraan ook zes flinke ventilatieopeningen heeft, is dat niet genoeg om je hoofd tijdens warmere dagen goed geventileerd te houden.
Dat hij voor warme dagen minder geschikt is, heeft deels ook te maken met de 'binnenbekleding'. De zachte padding om het wat comfortabel te houden, is deels gemaakt van Merinowol. Deze heeft de eigenschap om vooral goed te isoleren en het vocht goed op te nemen. In de winter is dat heel fijn omdat de Merino helpt om een heel aangenaam klimaat in de helm te leveren, maar in de zomer zorgt het natuurlijk voor nog extra warmte. Merino kan dan wel goed vocht opnemen, maar is minder goed in het vocht weer afvoeren, wat in combinatie met de mindere ventilatie in de zomer ook niet zo handig is. Anderzijds heeft Merino ook de kwaliteit dat er bijna geen bacteriën en dus vieze geurtjes kunnen ontstaan, zodat je hem lang kan aandoen voorleer je het binnenwerk moet wassen.
Als je hem dus vooral voor frissere omstandigheden gebruikt, is de combinatie tussen de ventilatieklep en de Merino voor alle duidelijkheid echt heel fijn. Wordt het nog kouder, dan moet je sowieso wel nog een buff of muts onderaan aandoen om bijvoorbeeld je voorhoofd en oren tegen de koude te beschermen. Je riskeert dan wel dat het bovenaan weer iets te warm wordt, maar dan kan je de ventilatieklep dus wel open zetten.Nog een voordeel van de ventilatieklep is ook dat je ze kan toedoen als het regent. Zeker als het wat frisser is, is dat een heel groot voordeel. Voor bij regenweer hadden we misschien vooraan liever nog een klepje gezien, maar dat zit er dus niet op.
Los van de ventilatieklep en de Merino voering is dit ook wel een heel fijne helm. Dankzij het Octo Fit systeem achteraan kan je hem goed aan de vorm van je hoofd aanpassen, of achteraan wat meer ruimte geven om bijvoorbeeld een staart of stuk van je buff naar buiten te laten komen. Dankzij het draaiwieltje kan je ook hem ook net goed op je hoofd aanspannen. De riem - gemaakt van heel zacht 'kunstleer' - voelt ook heel aangenaam aan en kan je ook nauwkeurig aanpassen.
Voor de mensen die bezorgd zijn om de aerodynamica: volgens Kask is het verschil in aerodynamica met hun andere helmen zo goed als verwaarloosbaar. Mensen die hun bril graag in hun helm steken, zullen daarentegen misschien wel teleurgesteld zijn dat dit niet kan.
Voor de rest is dit een helm die je voor verschillende disciplines - koersfiets, gravel en zelfs mountainbike - kan gebruiken.
Tweet
Pin
Article précédent
Vorig artikel
Article suivant
Volgend artikel
Articles Liés
Gerelateerde artikels
Reportages