Om ter lichtst: twee fietsjasjes met Gore Active

MTB / Fietsen

Bruno Koninckx

Gore one regen

In de regen fietsen is geen pretje. Maar met een goed regenvestje valt het al wat beter mee. Dankzij het nieuwe Gore-Tex Active laminaat met Beading Surface zijn er jasjes die niet alleen superlicht en compact op te bergen zijn, maar je ook van binnen én buiten uit droog houden. We gingen enkele maanden de fiets op met jasjes van Castelli en Gore Bikewear.Gore-Tex probeert voortdurend zijn verschillende laminaten te verbeteren. Als consument merk je er niet zo veel van dat de zwaardere versies zoals Gore-Tex en Pro evolueren. Bij de lichtste variant, Active, is dat wel even anders. In het begin was die variant bijna even 'zwaar' als de gewone Gore-Tex nu, en moesten kledingfabrikanten er nog een binnenlaag op aanbrengen omdat het laminaat niet prettig aanvoelde. Over de jaren is Active wel steeds lichter geworden, maar met de New Active lijkt Gore-Tex (voorlopig) toch de limiet bereikt te hebben. Tegenover enkele jaren geleden kan je gerust van ongeveer een halvering van het gewicht spreken.

Parelend oppervlak

Castelli Idro regendruppels

Dat komt voor een groot deel omdat Gore-Tex er in geslaagd is om het aantal lagen dat nodig is voor de jasjes van drie naar twee terug te brengen: langs de buitenkant hun membraan, en langs de binnenkant een laag in textiel. Als je de jasjes van Castelli en Gore vastneemt, kan je moeilijk geloven dat de stof nog uit twee lagen bestaat, zo licht voelt ze aan. En toch heeft Gore-Tex er langs de buitenkant nog een laagje aan toegevoegd. Dat noemen ze zelf de Beading Surface, ofwel een parelende oppervlakte. Het membraan is zo bewerkt dat regendruppels er inderdaad op lijken te parelen. Het doet wat denken aan oppervlaktes die met nanotechnologie behandeld zijn, en waar water zich schijnbaar niet op kan vasthechten.In de praktijk ziet dat er wel iets minder spectaculair uit dan het door Gore-Tex wordt voorgesteld. Zelfs na langer dan een uur in de gietende regen fietsen word je nog niet nat met deze jasjes, maar de jasjes zelf zijn uiteraard wel nat. Gore-Tex heeft het ook over Shake dry, alsof je de jasjes door ze eens goed te schudden droog zou kunnen maken. Het merendeel van de druppels kan je er inderdaad makkelijk afschudden, maar eer een jasje weer echt helemaal droog is, moet je toch even wachten.

Wauw-gevoel

Gore-One-1985 hals

Deze bedenkingen doen niets af aan het wauw-gevoel dat we bij deze jasjes van Castelli en Gore Bikewear hadden. Eerder hebben we al een loopjasje van Gore getest met ongeveer dezelfde eigenschappen, dus we wisten al wel wat de kwaliteiten waren. Maar om de een of andere reden lijken die kwaliteiten nog beter tot hun recht te komen bij de fietsjasjes. Daar zijn wel enkele argumenten voor te vinden.Naast de bijna absolute waterdichtheid heeft de nieuwe Gore-Tex Active ook een geweldig 'ademend' vermogen. Echt actief ademend is het membraan uiteraard niet, maar het laat wel enorm goed de warme lucht door die je tijdens het sporten produceert, zodat er maar weinig van die warme, vochtige lucht in de vorm van zweet blijft hangen. Bij niet al te warm weer of bij geen al te hoge luchtvochtigheid, bleven we ook na meer dan anderhalf uur fietsen in de regenmet het jasje aan toch nog vrij droog op de huid. Bij echt warm en vochtig weer waren we na een uurtje in de regen fietsen toch wel nat van het zweet, maar daar is fysisch waarschijnlijk geen oplossing voor. In elk geval merkten we heel duidelijk dat we bij nog geen enkel ander jasje tijdens redelijk intensief sporten zo droog bleven als bij deze twee.

Flinterdun en vederlicht

Gore one achter met rits

Een tweede grote voordeel voor gebruik op de fiets is dat dankzij de nieuwe Active de jasjes enorm dun en licht blijven. Je voelt ze bijna niet als je ze aanhebt, maar ook als je ze niet nodig hebt, zijn dat heel goede kwaliteiten. Je kan ze heel makkelijk in de achterzak van je fietstruitje of in een materiaalbus of zadeltasje kwijt.Dat maakt ook meteen dat dit eigenlijk het enige jasje is dat je tijdens het fietsen nog bij moet hebben. Er zijn lichtere pure windstoppertjes op de markt, maar omdat dit jasje zo licht en ademend is, kan je het even goed ook puur als windstopper gebruiken. En in een klimaat zoals dat in de lage landen, maar ook als je naar de bergen trekt, is het toch beter om steeds een regenjasje mee te nemen.Uiteraard zijn er ook wel enkele minpuntjes. In de paar maanden dat we met de jasjes hebben gebruikt, hebben we ze alleen op een koers- of sportfiets op de baan gebruikt. We zijn er ook een paar keer mee gaan lopen - en daar zijn ze zeker ook voor geschikt - maar we hebben ze niet voor het mountainbiken of andere activiteiten gebruikt waar je wel eens tegen takken of stenen aanschuurt. De Gore-Tex Active stof is daar echt te fragiel voor.Een tweede minpunt lijkt op het eerste zich de prijs. Voor de Castelli Idro jacket betaal je afhankelijk van de winkel tussen de 230 en 290 euro, en voor de Gore Bike Wear One zelfs rond de 280 - 300 euro. Dat is een flinke smak geld voor een regenjasje. Maar als je eenmaal de kwaliteiten hebt ervaren, zullen die prijzen al een pak beter meevallen.

Oefening in minimalisme

Castelli Idro achterkant

Aangezien Gore Active bedoeld is voor zo licht mogelijke jasjes, hebben fabrikanten niet enorm veel mogelijkheden om er eigen accenten in te leggen. Het is dan ook erg interessant om eens van dichtbij te zien wat twee merken er mee gedaan hebben. We konden van Castelli een Idro testen en van Gore een One. Op het eerste zicht is het zelfs moeilijk om de twee van mekaar te onderscheiden. Voorlopig is de nieuwe Gore Active schijnbaar alleen maar in het zwart verkrijgbaar, en bovendien hebben beide merken er als enige extra kleur wat accenten in rood aan toegevoegd.Maar als we iets meer in detail kijken, zijn er toch wel wat verschillen tussen de twee. Bij Castelli brengen rode lijnen op de mouwen, een rode rits en reflecterende strips opzij toch iets meer kleur aan het jasje. De Idro is achteraan ook iets langer, wat op de koersfiets wel een voordeel is. Bovendien heeft de Idro onderaan langs de binnenkant ook een strip in antislip materiaal, waardoor het jasje daar iets beter op z'n plaats blijft. Bij Gore Bike Wear moet je het hier van een minimalistische rekker hebben.

Gore one mouw

Aan het uiteinde van de mouwen heeft Castelli dan weer slechts een heel dunne en kleine rekker. Dat is wel goed om langs daar geen regen binnen te laten, maar het zorgt er wel voor dat het jasje minder makkelijk uit te trekken is. Zeker als je het tijdens het fietsen wilt doen, is dat niet zo handig. Bij Gore is er een breder stuk rekbare stof aan het uiteinde van de mouw, waardoor ze iets meer meegeeft.

Zakje versus rits

Bij Castelli zit er geen zakje in de jas. rechts achteraan is er wel een rits waardoor je zo redelijk makkelijk aan het rechter zakje van je fietstruitje kan. Het is wel een vrij kleine opening, dus het vergt een beetje behendigheid om daar iets uit te kunnen nemen. Bij Gore zit er achteraan een klein zakje met rits. Veel meer dan een gel of twee kan daar ook niet in, maar het is toch al iets.

castelli-idro-jacket-packable

Wel handig is dat je het hele jasje bij Gore in dit zakje kan opbergen. Vreemd genoeg is er geen dubbele rits om het zakje dan ook toe te doen, maar er is wel een rekker waarmee je het bij elkaar kan houden. Bij Castelli kan je het jasje niet in een zakje opbergen. Zelf vinden we het wel handig dat het kan, zoals bij Gore, omdat je het jasje zo nog compacter kan maken en ook makkelijker ergens in kan opbergen. Maar veel fietsers vinden het handig om het jasje gewoon in de achterzak van hun truitje te proppen zodat ze het snel kunnen nemen en aandoen.Naast een zakje, hebben ze bij Gore Bike Wear voor wel nog iets meer comfort gezorgd. Langs de binnenkant van de kraag zit er een laagje zachte stof die prettig aanvoelt. De rits gaat ook niet tot helemaal boven, maar daar heb je wel twee stukjes Velcro om het kraagje goed dicht te maken. We vinden het ook erg handig dat Gore een tweezijdige rits heeft voorzien. Hiermee kan je tijdens het fietsen het jasje onderaan wat open zetten, wat voor extra verluchting zorgt.Dat ritsje is tegelijk ook wel de achilleshiel van de One. Het is een heel dun en fragiel exemplaar, en in onze testperiode is het een keer losgeraakt onderaan. Op termijn kan je hier wel eens problemen mee krijgen als je ze niet al te voorzichtig behandelt. Bij de Idro van Castelli is de rits veel degelijker, en ook veel makkelijker open en toe te doen. Wellicht zorgt vooral de rits er voor dat de Idro iets 'zwaarder' is dan de One: 123 gram tegenover 107 (large), en bovendien lijkt dezelfde maat bij Gore een klein beetje ruimer te vallen dan bij Castelli.

Castelli Idro voorkant

Een favoriet kiezen tussen de twee is vrij moeilijk. In grote lijnen zijn ze immers aan elkaar gelijk: het zijn beide fantastische lichte regenjasjes. Bij Gore vinden we zelf het zakje, de tweezijdige rits en het stofje in de kraag belangrijke pluspunten. De Idro van Castelli ziet er dan weer dankzij duidelijke rode accenten wat stijlvoller uit, en de betere rits is ook een sterke troef. Ook dat je hem hier en daar aan fors lagere prijzen vindt dan de Gore One, is uiteraard een pluspunt.

Articles Liés

Gerelateerde artikels

Sports D’hiver

Rando / Escalade

By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts.