Lichter dan licht en droger dan droog: One GTX Active Run Jacket

GORE-RUNNING-ACTIVE-RUN-ONE-JACKETZoals nog wel meer marketing-gerichte Amerikaanse bedrijven, roept Gore-Tex ook bij ieder nieuw product dat dit het beste is dat ooit op de markt is gekomen. Op de duur begint dat wat te vervelen en geloof je er ook niet meer hard in. Dat was ook het geval toen Gore-Tex zijn nieuwe Active membraan aankondigde. Dit zou het lichtste, en tegelijk meest waterdichte én ademende ooit zijn. Dat hadden we bij de lancering van de vorige versies van Active Shell ook gehoord. Maar toen we de One GTX Active Run Jacket eindelijk in een doosje toe kregen, was dat toch wel degelijk een verrassing. En na wat loopsessies moeten we de Amerikaanse marketing zelfs gelijk geven.

One jacket gifOpgeborgen in het borstzakje is het pakje compact maar niet ontzettend klein. Met een gewicht van 133 gram (M, volgens Gore-Tex) is het ook niet het allerlichtste op de markt. Maar als je gaat vergelijken met wat het technisch te bieden heeft, dan is het echt een wonder dat Gore-Tex dit in zo’n licht jasje heeft kunnen bereiken.

ONE_GTX_Active_Run_Jacket kapOm het gewicht laag te kunnen houden, is de Active Jacket uiteraard tot de essentie herleid. Geen koordjes om onderaan of aan de mouwen wat aan te spannen, maar een eenvoudige elastiek. Idem voor de kap, die ook niet in te stellen is. Het jasje heeft wel een zijzakje, maar als je het er in hebt opgeborgen, merk je dat het jammer genoeg geen dubbele rits heeft zodat het niet makkelijk toe te ritsen is. Het enige ‘comfort’ is een vrij brede flap achter de rits om langs die weg zeker ook geen regen of wind door te laten.

Met een mat-zwarte kleur heeft het jasje een stijlvolle en strakke uitstraling. De snit is uiteraard sportief, maar niet te strak zodat je nog genoeg bewegingsruimte hebt. De stof voelt aangenaam aan, maar is vreemd genoeg langs de buitenkant zachter dan langs binnen.

shake-dryDie gladde buitenkant heeft wel een technische reden: de regen lijkt er letterlijk geen vat op te hebben. Zo wordt het jasjes niet zwaarder van regendruppels die er op blijven hangen, en treedt er ook geen afkoelingseffect op doordat de buitenkant nat blijft. Wat er toch nog aan water blijft hangen, kan je er makkelijk afkloppen of schudden. Je kan met dit jasje gerust een lange tijd in hevige regen gaan lopen zonder nat te worden.

Uiteraard kan je eigen warmte en zweet moeilijker weg als je een jasje aan hebt, maar bij deze Active Run Jacket krijg je absoluut geen nat of klammig gevoel als je het aan het lopen bent. We hebben het niet in warmere omstandigheden kunnen testen, maar zelfs na een dik uur lopen hadden we nooit een natter gevoel met het jasje dan zonder. Zelfs als het niet regent, is dit dan ook een heel goed jasje om bij frisser weer te gaan lopen zodat je de warmte goed bij je houdt, maar de overtollige warmte en vocht toch weg kunnen.

constructionWe hebben nog geen uitgebreide vergelijkende test gedaan van alle gelijkaardige jasjes, maar dit behoort ongetwijfeld tot het beste wat er momenteel op de markt is. Helaas moet je er ook bijna 300 euro voor neertellen, dus dat kan wel een serieuze hinderpaal zijn.