Verrekijkers met een plus
Materiaal
Bruno Koninckx
Toegegeven, een verrekijker leek ons iets van vroeger, toen onze (groot)ouders met een veel te groot en zwaar ding rondzeulden waar je eigenlijk toch niet zo heel veel mee zag. We trekken dus al jaren rond zonder een verrekijker bij de hand te hebben. Blijkt dat we toch een en ander gemist hebben. De laatste weken zijn we namelijk met enkele Swarovski verrekijkers op stap geweest, en er is toch wel een nieuwe wereld open gegaan. Niet alleen hebben we meer en beter gezien, maar dankzij hun dG model hebben we ook nog een en ander geleerd.Onze vernieuwde kennismaking met de verrekijker toen we in de buurt van de Baraque Fraiture tegen valavond naar herten gingen kijken die daar in het vroege najaar samenkomen tijdens de paartijd. Onze ogen zijn op zich niet bepaald goed, dus met het blote oog konden we nauwelijks zien dat er herten waren. Met de NL Pure, een van de nieuwere modellen van Swarovski konden we ze zelfs van op een grote afstand duidelijk zien. Met de nog wat grotere SLC bleef het beeld zelfs helder terwijl het al echt aan het schemeren was. Net alsof je met een fototoestel of smartphone met een hoge lichtgevoeligheid een foto neemt en dingen ziet die je met het blote oog niet meer kan zien.
Een paar weken later konden we een paar dagen op stap met de EL 10x32, een van de meer breed inzetbare modellen. We namen ook de oude grote en kleinere verrekijkers mee waar mijn vader enkele tientallen jaren gelden de natuur mee introk. In vergelijking met het grote model konden we eigenlijk beter met onze smartphone inzoomen. Het compacte model, een Nikon van 8x23, bleek het iets beter te doen maar toch niet te vergelijken met de EL. Overdag, zelfs bij minder helder weer, zie je daar ook van op een grote afstand enorm helder mee. Zelfs met een bril is scherpstellen een kwestie van enkele seconden. Je krijgt meteen een mooi, helder en breed zicht.
Uiteraard komt dat met een prijs. Swarovski mag bij het grote publiek vooral bekend zijn voor de kristallen die voor juwelen en soms wat kitscherige beeldjes en dergelijke gebruikt worden. Het zusterbedrijf Swarofski Optik is in zijn domein toptechnologie. De goedkoopste kijker uit het gamma, de compacte CL Pocket, betaal je 730 euro. Dat is bij de meeste kijkers al een duurder model. De NL Pure, kost tussen de 2870 en 2970 euro. Als je daar even mee hebt rondgelopen is het moeilijk om hem weer af te geven of om een andere kijker te gebruiken.Of je vindt dat een verrekijker zoveel mag kosten, hangt uiteraard af van wat je er mee wil doen. Als je er niet vaak op uittrekt en dan nog niet echt graag dieren of andere zaken spot, heeft het uiteraard geen zin. Maar als je dat wel geregeld doet, is een goede kijker zeker de investering waard. Neem je de moeite om tijdens een wandeling af en toe stil te staan en te kijken naar wat er in de verte aan dieren of natuurschoon te zien is, dan betekent dat zeker een verrijking. Een Swarovski is een kijker die enkele decennia meegaat, en die je bij problemen steeds kan opsturen voor een grondige poetsbeurt of herstellin
Digitale gids
Svarovski is het type bedrijf waar traditie en degelijkheid voorop staan, en dat gaat vaak niet zo heel goed samen met innovatie. Op puurt optisch vlak blijft het bedrijf zeker wel vooruitgang boeken, maar heeft wel even geduurd eer het de stap naar digitalisering zette. Ok, het heeft een soort houder waarmee je een smartphone aan een verrekijker kan vastmaken om zo de verrekijker als een lange afstandslens te gebruiken. Maar echte digitalisering is er pas gekomen met de dG - wat staat voor digital guide. Dit is eigenlijk een verrekijker met een ingebouwde fotocamera. Er is maar één lens waar je kan door kijken, maar de fotocamera heeft net daarnaast een aparte lens. Op het toestel staat slechts één knop, waar je hem mee aan of uit zet en waarmee je ook foto's kan nemen.
Op zich is dit niet zo heel speciaal natuurlijk. Maar in de dG zit ook een WiFi hotspot ingebouwd. Op die manier kan je er verbinding mee maken vanaf een smartphone. Als je daar dan de dG app op installeert, kan je de beelden en foto's die jij of iemand anders met de dG maakt, op je smartphone bekijken. Je kan zo dus het 'live' beeld bekijken dat iemand ook door de verrekijker in de dG ziet. Neemt die persoon een foto, dan zie je die ook en kan je die in je smartphone bewaren. Het leuke is dat je via de dG app ook een verbinding kan maken met apps als Merlin Bird ID en dG Mammals. Dit zijn twee mobiele toepassingen die via beeldherkenning respectievelijk vogels en zoogdieren kunnen herkennen. Via de dG app haal je dus een foto van een dier binnen op je smartphone, die je dan naar een van die twee andere apps stuurt zodat ze het dier kunnen herkennen. Met de Marlin Bird app kan je dat overigens ook zonder de dG.
De dG is daarmee best een interessant toestel voor mensen die ofwel zelf veel van dieren willen bijleren, of die anderen die kennis willen bijbrengen. Je kan tot vijf smartphones verbinden met de dG, zodat je er makkelijk met groepen van vijf tot tien mensen mee op pad kan om hen vogels en andere dieren te leren kennen. Echt helemaal vanzelf loopt dat niet, maar de bijgeleverde QR code moet het normaal makkelijker maken om smartphones te verbinden. De Merlin toepassing blijkt vrij goed te werken als we hem foto's van vogels voorschotelen. Toegegeven, we hebben in de relatief korte testperiode met de dG zelf niet echt veel foto's van vogels kunnen nemen, maar als we foto's namen van online foto's van vogels, was het resultaat bijna altijd correct, ook bij iets minder evidente vogels. Met de dG Mammals hebben we wel wat foto's van koeien en paarden kunnen nemen, maar daar liep het toch wel eens fout en dacht de app dat een koe een paard was.
De vraag is of dit aan de apps ligt of aan de kwaliteit van de foto's. De ingebouwde camera heeft een resolutie van 13 megapixels. Dat is er 1 meer dan bijvoorbeeld een iPhone 12 pro, maar de Huawei P4O pro heeft bijvoorbeeld een hoofdcamera van 50 megapixels. Op zich is het aantal megapixels eigenlijk niet meer dan een indicatie van de mogelijke kwaliteit van de camera, want er zijn wel nog andere hard- en softwareaspecten die maken of die megapixels effectief goede foto's opleveren of niet. Bij de dG weten we niet zo veel over de andere specificaties van de camera, maar in de praktijk merken we dat de kwaliteit niet echt fantastisch is. In goede omstandigheden valt de kwaliteit mee, maar als het object wat verder weg is of het licht niet optimaal, wordt de kwaliteit al snel ondermaats. Dan heb je al heel goede beeldherkenningssoftware nodig om de dieren nog te kunnen herkennen. Heel veel kan je ook niet instellen aan de camera, behalve dan dat je hem gelijk kan scherpstellen met de verrekijker zelf. Wil je goede foto's nemen van op een afstand, dan kan je beter je de lens van je smartphone tegen de de lens van een verrekijker houden. Dat is een beetje knoeien natuurlijk, maar met de speciale houder van Swarovski lukt dat eigenlijk best OK.De verrekijker van de dG is op zich een degelijke kijker die een vergroting van 8x biedt en een objectiefdiameter van 25 millimeter. Daarmee is het zeker geen topper wat specificaties betreft, maar voor zijn doel is dat zeker voldoende en het zicht is uiteraard van de zelfde hoge kwaliteit als bij andere Swarovski verrekijkers. Het is wel een kijker met één lens, dus heel comfortabel om lang door te kijken is dat niet.
De dG is op zich zeker een interessante eerste poging om een verrekijker te combineren met een camera om vooral mensen die vogels willen leren herkennen op te leiden en te ondersteunen. Dan valt de toch wel stevige aankoopprijs van rond de 1850 euro ook nog te verantwoorden. Wil je vooral op jezelf vogels leren herkennen, en heb je toch al een goede verrekijker, dan kan je eigenlijk beter een smartphonehouder kopen die je aan je verrekijker kan bevestigen - zoals Swarovski er een heeft -, of een aparte zoomlens die je op je smartphone kan bevestigen. Voor vogelherkenning kan je zo immers de Merlin software, maar andere mobiele toepassingen gebruiken.
Tweet
Pin
Article précédent
Vorig artikel
Article suivant
Volgend artikel
Articles Liés
Gerelateerde artikels
Reportages