Veelzijdige maar zware stuurtassen van Thule
MTB / Fietsen
Bruno Koninckx
Voor toertochten op de fiets is het wel praktisch om wat spullen aan je stuur te kunnen dragen: kaarten, wat eten, kostbare spullen, een smartphone of tablet om de route te volgen, enzovoort. Thule heeft daar binnen zijn Pack 'n Pedal reeks een reeks producten voor. Stuk voor stuk degelijk, maar op sommige vlakken een beetje te veel vanuit het product zelf gedacht.Het hart van het systeem is de Handlebar Mount. Dit is een soort dubbele cilinder die je op je stuur monteert. Daar zitten dan twee klemmen op waar je de verschillende accessoires op kan vastzetten. Op zich is de Handlebar Mount eenvoudig maar efficiënt. Er zitten genoeg dikkere en dunnere stukjes rubber in de doos om hem op de meeste sturen te doen passen. Je moet de stuurbevestiging wel helemaal uit elkaar halen om ze goed op de fiets te kunnen monteren. Zo is er ook wel ruimte om de twee klemmen correct naar boven en naar voor te plaatsen.
Op zich is dit een erg robuust systeem: eenmaal de Mount goed op het stuur vastzit, blijft ze goed op z'n plaats en biedt ze een stabiele bevestiging voor de accessoires. Maar er zijn ook wel enkele nadelen aan. Het belangrijkste minpunt is wel dat het (de)monteren wel wat tijd vergt. Wil je de Hanldebar Mount geregeld op een andere fiets gebruiken, dan is dat flink vervelend. Bovendien wil je misschien ook niet altijd met zo'n knoert van een bevestigingssysteem op je stuur rondfietsen. Zeker niet omdat het op zich eigenlijk al wel flink wat weegt: maar liefst 340 gram.
Een accessoire op de stuurhouder van Thule bevestigen gaat heel makkelijk: de tassen schuif je er gewoon in, en de klem voor een smartphone bevestigen doe je door een knopje op de stuurhouder in de duwen. Momenteel zijn er een zeven accessoires te koop: drie tassen, een map met doorzichtig plastiek waar een tablet of kaart in kan, een houder voor een smartphone, een klem voor een licht, en een houder voor een actiecamera. We konden de Smartphone houder en de Handlebar Bag, de middelgrote van de drie tassen, testen.
Smartphone houder
De Smartphone houder is niet meer veel dan een stevige klem die langs binnen met rubber bekleed is. De klem is breed genoeg om zelfs een fors uitgevallen phablet zoals een Ascend Mate 7 van Huawei of een iPhone 6 Plus in vast te zetten. Je kan de houder helemaal ronddraaien, zodat je je smarthpone in portret of landschap modus kan gebruiken. Op zich is dit dus een goede oplossing om je smartphone veilig op je stuur te bevestigen. Het mag dan wel niet regenen, want daar is hij niet tegen bestemd. Thule heeft wel een Bike Wallet in dit gamma zitten: dat is een kleinere tast met een doorzichtig stuk plastic. Helaas passen alleen kleinere smartphones hier in.
De Handlebar Bag is een wat veemde tas. Ze is nogal groot en plat, en je maakt ze horizontaal aan de onderkant vast aan de stuurklem. Naar voor toe is ze iets dunner dan achteraan, wat volgens Thule een voordeel heeft op het vlak van aerodynamiek. Dat lijkt ons in dit geval wel wat overdreven, want dit is niet iets wat je aan een lichte koersfiets gaat hangen. Handig is dat de tas twee ritssluitingen heeft. Een aan de smalle kant, wat vooral handig is als je de tast rond je schouder draagt. En een over de hele bovenkant/zijkant van de tast. Zo kan je van op de fiets makkelijk aan al je spullen aan. In de grote klep zit nog wel een dun zakje met een rits, maar voor de rest zijn er geen indelingen, wat op zich wel handig kan zijn om alles een beetje op zijn plaats te houden en te beschermen.Met een volume van 6,5 liter kan er flink wat mee in de Handlebar Bag. Theoretisch kan er tot drie kilo bagage in, maar zelfs met wat minder gewicht aan je stuur wordt het al minder handig. De tas op zich weegt ook al een flinke 660 gram overigens. Hierom is het bijvoorbeeld een beetje vreemd dat Thule de draagriem aan één kant heeft vastgemaakt aan de tas. je kan hem daar wel in een zakje opbergen, maar als je hem onderweg niet nodig hebt, kan je hem dus niet thuis laten.
Niet waterdicht
Ook vreemd is dat Thule de Handlebar Bag niet waterdicht heeft gemaakt. De stof houdt op zich wel wat tegen, maar de ritsen zijn een gevoelig punt om water door te laten. Binnenin zit er in een zakje wel een goede regenhoes, maar dat zou alleen voor in heel erg natte omstandigheden nodig mogen zijn. Bovendien wordt door deze te gebruiken ook het mesh zakje vooraan, waar een voorlicht in past, onbruikbaar. Nu, dit zakje is ook alleen maar te gebruiken voor een heel dun licht, en zo een is sowieso niet echt geschikt om vooraan te gebruiken.
Als je tijdens het fietsen niet echt op gewicht wilt letten en alles graag zo stevig mogelijk hebt, dan is de Thule Pack 'n Pedal reeks stuuraccessoires best wel handig. Maar ons lijkt het dat de ingenieurs en productontwikkelaars in dit geval een beetje te veel aan puur de technische oplossingen hebben gedacht, en minder aan de gebruiker. Deze wil niet te veel gewicht aan zijn stuur, en ook in de regen veilig met zijn spullen kunnen rondrijden. Of dat opweegt tegen de grote voordelen, zoals het feit dat je tegelijk twee accessoires kan bevestigen, is iets dat ieder voor zich moet uitmaken.
Tweet
Pin
Article précédent
Vorig artikel
Article suivant
Volgend artikel
Articles Liés
Gerelateerde artikels
Reportages