Van Disentis tot Andermat en terug
Reportages NL
Bruno Koninckx
Voor veel (iets oudere) Vlamingen die tijdens hun jeugd zijn gaan skiën, klinkt Disentis bekend in de oren. Duizenden mensen zijn er met Intersoc - de 'mutualiteiten' of met school gaan skiën. Sinds Intersoc er de deur achter zich dichttrok meer dan vijftien jaar geleden, doet het gebied hard zijn best om weer aan populariteit te winnen. De buren Sedrun en Andermat zijn daar toch iets beter in geslaagd. Welkom in Graubunden!
Tijdens onze trip waren we op hotel in Sedrun, dat tussen Disentis en Andermat in ligt. Sedrun heeft zelf enkele pistes voor beginnelingen en een Kinderland waar de kleintjes kunnen leren skiën. Voor het echte werk moet je naar Disentis of Dieni, beide op respectievelijk ongeveer 20 en 10 minuten met de trein bereikbaar. Naar Disentis is er sinds het seizoen '18-'19 wel een kabellift. Deze vertrekt iets boven het dorp, waar de beginnersliften zijn, en komt uit aan de rand van het gebied van Disentis. Het maakt Sedrun meteen tot de meest interessante verblijfsplek van de regio.
Disentis
De kabelbaan in Disentis ligt een flink stuk van het centrum verwijderd. In de omgeving van het dalstation staat wel een aantal grote gebouwen, waaronder dat waar Intersoc vroeger zat maar dat ondertussen al ruim vijftien jaar leeg staat. Er zouden wel plannen zijn om het gebouw af te breken en er een viersterren hotel op te bouwen maar niet iedereen gelooft dat dat er snel van zal komen. Het bedrijf achter de liften is in de omgeving wel bezig om enkele nieuwe gebouwen op te trekken, en heeft ook een hotel opgekocht. Het lijkt dus wel hard zijn best te doen om het gebied opnieuw te doen aansluiten bij groei. Ook aan de liften zelf merk je dat er lang niet geïnvesteerd is: naast de kabelbaan zijn het vooral enkele oudere stoeltjesliften en ankerliften. Wie gewend is in Oostenrijk te gaan skiën, denkt dat hij twintig jaar terug in de tijd is gegaan. Hoewel er flink wat wordt bijgebouwd rondom het dalstation, wekt Disentis toch nogal fel de indruk van vergane glorie.
Gelukkig kan het skigebied zelf dat deels compenseren. In feite liggen de meeste liften min of meer in mekaars verlengde, zodat je vrij snel flink hoog kan gaan - tot tegen de 2800 meter -. Dat maakt dat je een grote kans hebt op goede sneeuw, en dit tot laat in het seizoen. Hoewel ze enkele jaren niet al te een sneeuw hadden, staan er toch nog geen sneeuwkanonnen. Ook daar wordt wel aan gewerkt overigens, dus zo zeker van hun stuk zijn de Zwitsers hier toch ook weer niet.
Hoewel het geen erg groot skigebied is - het telt een 11 liften en 60 km pistes -, kan je in Disentis als betere skiër toch wel je hart ophalen. De overwegend rode pistes hebben hun kleur echt wel verdiend, en bij goede sneeuwcondities zijn er ook flink wat mogelijkheden om buiten de pistes te gaan. Disentis noemt zichzelf dan ook graag een verborgen parel voor freeriders. Een beetje overdreven, maar omdat er relatief weinig liften zijn, is er wel flink wat ruimte om De op zich leuke pistes zijn wel niet talrijk en afwisselend genoeg om een gevorderde skiër een week tevreden te stellen.
Als dorp heeft Disentis niet enorm veel te bieden. De oude kern is op zich nog redelijk mooi, maar ademt niet echt gezelligheid uit. Wat wel echt de moeite waard is, is het oude Benedictijnerklooster. De eerste versie hiervan werd in de jaren 700 gebouwd, en in de loop der tijden is het uitgegroeid tot een reusachtig bouwwerk. Er wonen nu nog maar een 25 monniken, maar er huist ook een grote school met internaat. Zeker de moeite om eens binnen te lopen en de kerk en kapel te bezoeken. Voor de rest heeft Disentis eigenlijk niet veel te bieden.
Sedrun en Dieni
Als je met een gezin of een gemiddeld gezelschap gaat skiën, is Sedrun in elk geval een betere uitvalsbasis. Zeker nu de lift naar Disentis er is, al kan je in principe jammer genoeg niet terug skiën. Vanuit Sedrun ben je wel vrij snel in het skigebied van Dieni. Dit is op zich vrij lieflijk omdat het deels op een plateau ligt en dus wel geschikt is voor beginnende of licht gevorderde skiërs. Ook hier liggen de liften en pistes voornamelijk in het verlengde van mekaar. Hogerop zijn er wel enkele meer uitdagende pistes. Je skiet er ook in een erg mooie omgeving. Hoewel dit deel van het gebied niet enorm hoog gaat, krijg je toch echt het alpiene gevoel. Leuk detail is dat je in de verte de hoogte ziet waar de Rijn ontstaat. Helemaal achteraan het gebied staat een kleine vuurtoren die een kopie is van de vuurtorens die bij de monding van de Rijn in Nederland staan.
Andermatt
De gebieden van Disentis en Dieni zijn samen wel groot genoeg om er een skivakantie met kinderen of beginnende/niet al te gevorderde skiërs door te brengen. Voor meer ervaren en veeleisende skiërs is het echter heel interessant dat het skigebied van Dieni aansluit op dat van Andermatt. Dit is echt wel een erg uitgestrekt gebied waar iedereen zijn gading vindt. Vroeger moest je van boven in het gebied van Dieni de trein nemen naar Disentis of terug, maar sinds het seizoen '18-'19 is er een kabellift die de verbinding maakt naar één kant van het gebied van Andermatt. Daar zijn een zestal grotere liften met bijna vijftien pisten van blauw tot zwart, zodat je je daar toch ook al goed kan uitleven.
Voor het echt serieuze werk ben je echter beter aan de andere kant van het dorp, waar het Gemstock deel van het skigebied ligt. Je moet dan wel tot helemaal beneden gaan, even de bus nemen, en met de kabelbaan weer naar helemaal boven. Daar zijn maar enkele rode en vooral zwarte pistes, maar vooral aan deze kant doet Andermatt zijn reputatie van freerideparadijs alle eer aan. Andermatt is op zich overigens een iets groter en erg authentiek, gezellig dorp.www.graubunden.chhttps://disentis-sedrun.graubuenden.ch
Tweet
Pin
Article précédent
Vorig artikel
Article suivant
Volgend artikel
Articles Liés
Gerelateerde artikels
Reportages