Twee volumineuze rugzakken voor fietsers

MTB / Fietsen

Bruno Koninckx

osprey-escapist-backpack-32 2

Als we het kunnen vermijden, fietsen we liever niet met een rugzak. Zeker als je veel mee te nemen hebt, zit die toch in de weg of zorg hij er voor dat je te veel zweet. Maar soms kan je niet anders dan toch met een rugzak te fietsen. Op een mountainbike of renfiets bijvoorbeeld. Zeker als je met een MTB een meerdaagse tocht wilt maken of gewoon veel hebt mee te nemen, moet je een goed doordachte keuze maken. Wij testten tijdens zulke meerdaagse tochten twee rugzakken uit met een groot volume: de Escapist 32 van Osprey en de Varyd 30 van Vaude.Dit zijn zowat de ruimste modellen die je voor rugzakken specifiek voor fietsen kan vinden. Een nog grotere rugzak zou eigenlijk niet meer veel zin hebben. Maar als je al je spullen voor een paar dagen fietsen in een rugzak van 30 of 32 liter moet proppen, moet je toch echt wel bedreven zijn in 'light packing'.

Osprey-Escapist-32-Daypacks-0-2

Van 'light' gesproken: voor een rugzak van 32 liter met veel toeters en bellen is de Escapist 32 van Osprey nog verrassend licht: hij weegt ongeveer 1070 gram in maat M/L. Osprey lijkt er wel een erezaak van te maken zijn rugzakken zo licht mogelijk te houden. Toch is dit alles behalve een kaal model. Het heeft ten eerste een overdaad aan zakken en zakjes: één groot compartiment met daaronder nog een vrij groot dat met een aparte rits vooraan te bedienen is. Dit is erg handig om bijvoorbeeld een jas of truitje waar je snel aan wil kunnen in op te bergen. Heb je toch graag een echt heel grote zak, dan kan je de rits tussen de twee openen. Vooraan zit er nog een redelijk ruime zak, met daarin twee mesh tasjes, rekkers voor een pomp en een sleutelhanger. Bovenaan is er dan nog een kleiner zakje voor je bril, portefeuille en dergelijke.

Goed georganiseerd

Osprey-Escapist-32-Daypacks

Op de vrij brede heupriem zit er aan beide kanten nog een zakje met rits, en op een van de schouderriemen zit er ook een zakje. Vroeger had daar een gsm in gepast, maar nu is het jammer genoeg te klein voor een normale smartphone. Net achter het rugpand is nog een ruimte waar je een (niet bijgeleverde) drinkzak in kan steken. aan de beide kanten zijn er dan nog zakken waar je eventueel een drinkfles of reserveband in kwijt kan. Vooraan is er ten slotte een net waar je nog wat in kwijt kan. En dan is er nog een eenvoudige klem om je helm mee vast te maken.

osprey-escapist-backpack-32 helm

Voor wie graag goed georganiseerd is en op die manier snel dingen terug kan of wil vinden, is die veelheid aan zakken en zakjes absoluut een zegen. Ben je iets minder goed georganiseerd, of gewoon vergeetachtig, dan kan het wel vervelend zijn om iets te zoeken. Anderzijds: als je alles samen in één grote zak zou steken, zou iets terugvinden ook niet makkelijk zijn.

Drukpunten

osprey-escapist-backpack-32 2

Osprey heeft de Escapist niet alleen van veel zakjes voorzien, maar ook van veel lintjes en riemen. Hiermee kan je de rugzak heel fijn afstemmen op je rug, houding en lading. Zeker als je flink wat (zware) bagage in je rugzak mee hebt, is dat absoluut geen overbodige luxe. Na enkele dagen op de MTB met een vrij zware belading (naast kledij voor een kleine week hadden we ook een grote drinkzak en proviand bij) kregen we onderaan onze rug toch wat last van een verkeerd drukpunt. Dan is het heel goed dat je de rugzak bijvoorbeeld wat meer naar boven en dichter bij je schouders kan instellen. Dat kan niet alleen dankzij enkele riempjes, maar ook door het rugpand met een grote velcro-plakker wat te verschuiven.Ook voor het comfort zijn de compressieriemen wel handig, zodat het gewicht zo dicht mogelijk bij je rug blijft. Vermijden dat je harder gaat zweten met een rugzak is bijna onmogelijk, maar dankzij een Airscape rugpand en geperforeerd schuim in de schouder- en heupriem kan er toch wel een maximum aan ventilatie zijn. Een laatste handigheid is de regenhoes die onderaan in een apart zakje zit.We hebben de Escapist ook tijdens dagtochten, zowel op de fiets als te voet, gebruikt. Ook daar is hij uiteraard voor geschikt. Het enige waar je met ruime volumes voor moet opletten, is dat je niet te veel meeneemt omdat je het toch kwijt kan in je rugzak. Zeker bij een meerdaagse (fiets)tocht in de bergen voel je elke honderd gram die je te veel mee hebt, extra aan.

Alleskunner

Vaude Varyd voorkant

Uiteraard kan je bijna elke rugzak met een zeker volume die voor fietsen bedoeld is, ook tijdens wandeltochten gebruiken. De Varyd van Vaude mikt echter heel expliciet op deze twee activiteiten. Dat is niet puur marketing, want de rugzak heeft ook een onderdeel om hem af te stemmen op de activiteit in kwestie. Tegen het rugpand zit er een zogenaamd Multi Shape Panel. Dit is een kunststof plaat die vrij stijf is maar die je toch kan buiten. De bedoeling is dat je ze zo buigt dat ze min of meer je ruggenwervels volgt: als je gaat stappen laat je ze vrij recht, maar als je gaat fietsen buig je de plaat. Op deze manier wordt het gewicht tijdens het fietsen beter verdeeld over de hele rug en dankzij de plaat heb je ook minder drukpunten. Zeker met een lege rugzak is het makkelijk om de plaat te buigen, al moet je een aantal pogingen doen eer ze echt juist op maat zit.

Vaude Varyd achterkant

Eenmaal ze juist zit, betekent de plaat zeker een meerwaarde. Toch voor het fietsen, want voor een wandeling levert een eerder rechte plaat niet zo veel op aan extra steun en vinden we ze eerder wat in de weg zitten voor de flexibiliteit van de rugzak. Helaas levert de plaat ook wat extra gewicht, want in totaal weegt het 30 liter model een 1165 gram. Je kan de plaat er ook wel uitnemen om zo wat gewicht te besparen. Maar dan heb je tijdens het fietsen uiteraard de gewichtsverdeling niet.

Sober

Vaude Varyd op rug

Voor het overige is de Varyd wat uitrusting betreft een vrij sobere rugzak - . Hij heeft vooral twee heel grote vakken die helemaal tot onder gaan, en vooraan nog een iets kleiner vak met enkele mesh-vakjes. Op de heupriemen zitten kleine zakjes zonder rits, en op een schouderriem een klein zakje met rits. Aan de zijkanten zitten er ook mesh-zakken voor bijvoorbeeld een drinkfles. De aanpak van Osprey is op dit vlak wel handiger om je spullen goed te ordenen en snel te kunnen nemen, met nog een aparte zak onderaan die je eventueel helemaal open kan zetten. Aan de andere kant heeft Vaude wel diepe ritsen, zodat je ook snel een overzicht hebt van wat waar zit. De stof van de Varyd is ook iets stijver, zodat hij beter in model blijft als er niet al te veel in zit. Hierdoor kan hij eigenlijk ook wel gebruikt worden als dagdagelijkse rugzak om mee naar school of het werk te nemen. Dankzij compressieriemen kan je hem ook compact maken als hij vol zit.

Vaude Varyd helm

Handig is de regenhoes die onderaan in een zakje zit, maar ook een stuk stof met twee haakjes waarmee je bijvoorbeeld een helm achteraan kan vastmaken. Wat ventilatie betreft gaat de Varyd minder ver dan de Escapist. De schouderriemen zijn wel heel dun, zodat ze bij zwaardere belasting vooral tijdens het wandelen minder comfortabel zitten. Anderzijds zitten ze tijdens het fietsen iets minder in de weg dan bij de Escapist het geval is.Zowel de Escapist van Osprey als de Varyd van Vaude zijn prima rugzakken. Voor puur sportief gebruik hebben we een lichte voorkeur voor de Osprey omdat die wat lichter is en met meer zakken wat handiger is. Voor een breder gebruik, ook alledaags of als je gewoon op reis gaat, vinden we de Varyd dan weer meer geschikt.

Articles Liés

Gerelateerde artikels

Sports D’hiver

Rando / Escalade

By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts.