Tunneltent waar je ook in kan staan: de Vango Galaxy 300

Materiaal

Bruno Koninckx

galaxy-300

Tunneltenten zijn op zich praktisch als je rondtrekt of geen groot pak kan meenemen: ze zijn vrij compact maar bieden toch relatief veel slaapruimte. Een nadeel is wel dat je in de (voor)tent vrij weinig ruimte hebt om fatsoenlijk te zitten, en zeker niet kan rechtstaan. Nochtans is dit wel handig om je bijvoorbeeld om te kleden of om gewoon eens recht te kunnen staan. De Galaxy 300 is dan ook een erg handige tent voor wie niet heel de tijd op z'n hurken wil zitten. Iemand tot 1,85 m kan in de voortent nog comfortabel staan.

galaxy-300 (1)

Het slaapgedeelte van de Galaxy 300 is een ruime, maar vrij klassieke tunneltent. Langs de binnenkant is ze 1,80 meter breed en 2,10 meter lang. Hiermee heb je ruim plaats voor comfortabele matjes voor drie personen. De hoogte van dit compartiment is echter beperkt tot zo'n 1,30 meter. Dat is al iets hoger dan vele gelijkaardige tenten, maar het blijft toch wat krap als je je moet omkleden of de benen eens wilt kunnen strekken op een regenachtige dag.

IMG_3513

Daarom is het erg handig dat de voortent een stuk de hoogte ingaat. Ze loopt schuin omhoog van 1,41 meter tot het maximum van 1,87 meter. Je kan dus niet overal in de voortent rechtstaan, maar toch wel genoeg om met twee mensen comfortabel naast mekaar te staan, desnoods met drie. De voortent is ook vrij groot wat oppervlakte betreft: de langste hoeken zijn 2,20 meter op 2,60 meter. Dat is dus een stukje groter dan het slaapgedeelte. Deze voortent is dan ook te gebruiken voor verschillende doelen: om te koken, te zitten met minstens drie mensen, of om bijvoorbeeld tijdens een fietstrektocht je fietsen in te stallen. Bij elk scenario heb je nog ruim plaats voor je bagage.

IMG_3514

In de praktijk vonden we het zeker een grote luxe om zo'n grote en hoge voortent te hebben. Zeker bij regenweer voel je je zo niet opgesloten in je tent. De ruime ramen - twee opzij en een dakraam - geven nog meer een gevoel van ruimte, en laten vooral veel licht binnen. Gelukkig zijn er ook gordijnen om voor de privacy te zorgen of een teveel aan licht buiten te houden.Al die ruimte heeft natuurlijk ook wel z'n nadelen. Op zich valt de grootte van de ingepakte tent nog vrij goed mee, maar ze weegt wel 5,6 kilogram. Dat is wel flink veel om te voet of zelfs met de fiets mee te nemen. Je kan uiteraard het gewicht wel wat verdelen, maar degene die het tentdoek moet meenemen zal dan toch nog flink wat moeten meezeulen.Misschien om toch wat op gewicht te besparen, heeft men het grondzeil wel erg minimalistisch gehouden. Zeker in de voortent is dat gewoon te dun om echt lang te kunnen meegaan. Wel leuk dat het een hoge rand heeft, zodat er niet te snel water binnen kan lopen.

IMG_3511

Het opzetten van de tent loopt redelijk makkelijk. Het is wel een beetje verwarrend dat de kleurcodes op de stokken en de geleiders niet echt overeenkomen, maar al bij al hadden we een kleine twintig minuten nodig om ze met z'n tweeën fatsoenlijk op te zetten. De stokken om de voortent en de ingang op hun plaats te houden zijn wel wat raar om aan te brengen, maar ze doen hun taak wel goed. Het systeem met interne spanriemen om je tent mooi strak aan te spannen, heeft Vango ook in deze Galaxy 300 toegepast. Bij hevige wind is dat zeker aan te raden, want het hogere deel vangt uiteraard wel flink wat wind.Wil je een goed compromis tussen een tunneltent en een tent waar je nog comfortabel in kan bewegen en zelfs rechtstaan, dan is deze Galaxy 300 zeker een aanrader.

Articles Liés

Gerelateerde artikels

Sports D’hiver

Rando / Escalade

By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts.