TomTom Bandit: van de eerste keer goed

Materiaal

Bruno Koninckx

TomTom Bandit 1

Het is niet evident voor een bedrijf om in een markt die al vrij volwassenen is, met een eerste eigen product te komen. TomTom heeft dan ook flink wat voorbereidingstijd genomen om zijn eerste actiecamera op punt te zetten vooraleer hem uit te brengen. Dat heeft duidelijk geloond, want de Bandit is een erg geslaagde action cam. Uiteraard moeten we af en toe verwijzen naar GoPro om het over de kwaliteiten en gebreken van de TomTom Bandit te hebben.Het eerste wat opvalt aan de Bandit is zijn langwerpige en smalle vormgeving. Hij lijkt in niets op een GoPro, maar heeft wel iets weg van de eerste Garmin actiecamera, de Virb. De Bandit voelt erg solide aan, en tijdens een aantal weken gebruik in diverse omstandigheden kunnen we bevestigen dat hij ook effectief tegen een stootje kan. Wat ook meteen opvalt, is dat de Bandit zeker niet de lichtste in zijn soort is. Dat komt onder meer door de vrij grote batterij en stevige behuizing. Zeker als je de Bandit opzij van een helm bevestigt, is het toch even wennen aan dat gewicht.Wie al een TomTom sporthorloge heeft, zal meteen de gebruikersinterface herkennen: een zwart-wit LCD schermpje waar je doorheen scrolt met een vierkante knop die aan elke zijde licht ingeduwd kan worden. Op zich is dat een erg eenvoudige manier om een toestel te bedienen, maar toch duurt het even eer je de logica doorhebt en snel tot bij bepaalde instellingen komt. Zo is er geen echt hoofdmenu, maar moet je bijvoorbeeld via de foto of video functie gaan om aan de algemene instellingen te kunnen.

Twee knopjes

Gelukkig is de camera op zich bedienen heel eenvoudig. Eens je gekozen hebt voor foto, video, slow motion, time-lapse of bioscoop, zijn er maar twee knopjes waar je iets mee moet doen: de rode knop achteraan indrukken om de opname te starten, en de zwarte knop vooraan om ze te stoppen. Als de opname loopt, brandt er bovendien een klein rood lampje. Je vergissen en niets opnemen terwijl je dat van plan was, is dus vrij moeilijk.Niet dat de Bandit een camera voor dummies of beginners is. Hij kan mee met topmodellen van de concurrentie, en overstijgt ze op bepaalde vlakken. Wat video-opname betreft, moet hij in hoogste resolutie net de duimen leggen voor de GoPro Hero 4 Black. Deze kan in 4K tot 30 frames per seconde, terwijl de Bandit in 4 K 'maar' aan 15 frames geraakt. Deze laatste opnamekwaliteit is eigenlijk niet echt zinvol, en de hoogste van GoPro is eigenlijk ook maar relevant voor (semi) professioneel gebruik. Voor gewone stervelingen worden de bestanden veel te groot en is er bijna niet meer mee te werken.Hoewel hij een vrij groot schermpje heeft, moet je om te zien wat je aan het filmen bent, je smartphone inschakelen. Je verbindt beide toestellen via Wifi, en dan kan je met de Bandit app op je smartphone je Bandit besturen. Zelfs als je in hoogste resolutie filmt, komen de beelden nog vlot door op je smartphone. Dat is bij de concurrentie helaas niet altijd het geval. Waarschijnlijk is TomTom zo slim geweest om de beelden gewoon aan een lagere resolutie naar je telefoon te sturen zodat je ze daar probleemloos kan bekijken.

Automatische montage

TomTom Bandit met app

Dit procédé past TomTom ook toe voor wat wellicht wel de grootste blikvanger is bij deze camera: de 'automatische' montage. Nadat je een sessie gefilmd hebt, ga je in de app naar 'maak een verslag'. Dan moet je gewoon met je smartphone schudden en de toepassing haalt een aantal fragmenten uit je opnames en voegt die samen tot een filmpje van ongeveer één minuut. De toepassing kiest de fragmenten in principe op basis van de informatie die tijdens het filmen is opgeslagen. In het toestel zitten immers een GPS en andere sensoren die onder meer bewegingen en snelheid registreren. Als je een borstband of bijvoorbeeld een TomTom hartslaghorloge koppelt, dan houdt de camera ook die informatie bij. Op basis van deze data concludeert de software dan zelf welke fragmenten waarschijnlijk het meest interessant zijn, omdat je daar veel of snel bewoog, of omdat je hartslag omhoog ging. Als je wilt, kan je je snelheid en dergelijke bij de montage ook in de video verwerken. Voor GoPro is er een app, Antix, die min of meer hetzelfde belooft, maar deze haalt de bewegingsgegevens en dergelijke uit de smartphone waarmee je tijdens het filmen de GoPro bedient.Op papier is deze 'schudden om een video te maken' echt wel een handige functie. Je hoeft niet eerst alle beelden naar je smartphone, tablet of computer te halen om ze daar dan te monteren. De app op je smartphone doet al het meeste werk, en je kan nog zelf fragmenten weglaten of toevoegen, en muziek selecteren. Ben je tevreden over het resultaat, dan haalt de app alleen de beelden voor in je montage van de camera. Eens ze op je smartphone staan, kan je ze ook meteen via sociale media verspreiden.Op zich is dit absoluut een goede functie, al blijft de meerwaarde van de informatie van de sensoren relatief beperkt. Een rustige opname van een landschap bijvoorbeeld maakt minder kans om automatisch in de montage te komen, terwijl zoiets je filmpje misschien net wat meerwaarde geeft. Maar bij een overwegend actieve opname kan het natuurlijk wel helpen om er de hoogtepunten uit te halen. Anderzijds kan je tijdens het filmen wel door een druk op de knop aangeven dat een bepaald fragment belangrijk is.

Troeven

TomTom Bandit batterij

Niet alleen deze automatische montage is handig, ook op hardware-vlak heeft men alles zo eenvoudig mogelijk gemaakt. Te beginnen al met de standaard waterdichtheid. Maar ook een goede vondst is om aan de verwijderbare batterij meteen een usb-staafje te hangen. Zo kan je de batterij meteen in een oplader of computer steken. Aangezien de geheugenkaart ook in de batterij-behuizing zit, kan je ook op deze manier de beelden naar een computer overladen. TomTom belooft dat de batterij tot drie uur lang kan filmen. Daarvoor mag het geheel natuurlijk best wat zwaarder zijn.[embed]https://youtu.be/iEL74sHg6Os[/embed]Rest nog de vraag hoe het zit met de kwaliteit van de opnames. We hebben de camera zowel tijdens het skiën, mountainbiken, wandelen en kajakken gebruikt, bij zon, sneeuw en regen. In heldere omstandigheden zijn de beelden echt heel goed. Zelfs bij een afdaling in het donker waren ze nog relatief OK. Bij regen en tijdens het kajakken besloeg de lens wel, of bleef het vocht er te hard op hangen, zodat de beelden wat wazig tot onbruikbaar werden. We hebben de indruk dat dit bij de behuizing van onze GoPro toch minder een probleem is.Of TomTom het met de Bandit succesvol zal kunnen opnemen tegen GoPro, blijft voorlopig een open vraag. De Bandit heeft zeker een aantal troeven tegenover de GoPro, waarvan het gebruiksgemak en de eenvoudige montage zeker de belangrijkste zijn. Wat ons aan GoPro het meest stoort, zijn de talloze accessoires en vijsjes die je nodig hebt om hem in diverse omstandigheden te gebruiken. Dankzij de solide behuizing en het eenvoudige bevestigingssysteem, ben je toch al van een aantal accessoires verlost. In de doos zit overigens een adapter voor GoPro accessoires.

TomTom Bandit accessoires

Met 429 euro zit de Bandit een 100 euro onder de GoPro Hero4 Black, maar gelijk met de Hero4 Silver en de nieuwe Hero4 Session, waar ook geen behuizing voor nodig is. De Bandit biedt in feite wel meer waar voor zijn geld, maar goedkoop is hij natuurlijk niet. Voorlopig is er nog maar één versie, al kan je voor 499 euro een Premium Pack met meer accessoires kopen.[embed]https://www.youtube.com/watch?v=-FSsUB-dlLg[/embed]

Articles Liés

Gerelateerde artikels

Sports D’hiver

Rando / Escalade

By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts.