Thule heeft nu ook dag- en trekkingrugzakken
Trekking
Bruno Koninckx
Thule is de laatste jaren aan een stevige verbreding bezig van zijn productgamma. Nadat het al langer onder meer rugzakken voor laptops had, brengt het deze zomer ook een redelijk uitgebreide reeks dag- en trekkingrugzakken. Enerzijds is der de Guidepost-lijn, die bedoeld zijn voor meerdaagse trektochten. Het volume varieert hier van 65 tot 88 liter.Voor dagtochten of korte meerdaagse trips is er de Capstone reeks. Hier zijn er versies van 22, 32, 40 en 50 liter, telkens in een variant voor vrouwen en mannen. We konden een paar weken met de 40 liter versie rondlopen, wat ons wel een geschikt volume lijkt voor dit type rugzak.
De basis voor de Capstone is een metalen frame dat verschillende functies heeft. Het zorgt voor de stijfheid van de rugzak, en helpt tegelijk om het gewicht goed naar onder te sturen. Zo worden je schouders zo veel mogelijk ontlast, en komt het grootste gewicht op je heupen en benen. Aan de twee verticale metalen stangen is ook een systeem bevestigd om de schouderriemen in de hoogte in te stellen. Dit werkt heel makkelijk en nauwkeurig, onder meer door een schaal en een pijl die aangeeft hoe hoog of laag de schouderriemen ingesteld staan. Er zijn voor en tegens van deze aanpak. Een voordeel is dat de rugzak zo makkelijk te gebruiken is door mensen van verschillende lengtes, en je zo ook tijdens een trip de rugzak aan elkaar kan doorgeven. Een nadeel is dat dit wel extra gewicht in de schaal gooit, terwijl deze rugzak voor zijn volume net een vrij gering gewicht heeft van 1,45 kg. De 22 liter versie bestaat overigens wel in verschillende maten.
Een laatste functie van het metalen frame is dat de rugzak zo een beetje bol staat. Hierdoor ontstaat er een vrije ruimte tussen de rugzak en de rug zelf, al zit er nog een stuk gaas tegen de rug aan. Dit zorgt voor een vrije en aanzienlijke luchtstroom tussen de rug en de rugzak zelf, waardoor warmte en zweet sneller afgevoerd raken. Ook voor deze oplossing zijn er voor- en tegenstanders. Zeker bij de modellen met meer volume - 40 en 50 liter - is het niet ideaal voor bijvoorbeeld je evenwicht als het zwaartepunt van een zwaar geladen rugzak verder van je rug af zit. Bij het 40 liter - model met niet al te zware belasting hadden we hier weliswaar echt geen last van, zodat de ventilatie alleen maar een voordeel is.Zoals we bij de meeste Thule producten gewoon zijn, is ook bij deze rugzak tot in de details over allerlei handigheden gedacht. Het meest sprekend is bijvoorbeeld het lusje waar je een ijshaak of wandelstokken in kan hangen. Voor deze laatste is er een kleiner lusje dat je aan een haakje kan vastmaken. Nog zo'n handig detail is dat de zijzakjes onderaan zo gemaakt zijn dat bijvoorbeeld je drinkfles naar voor helt als ze er in zit, zodat je er makkelijker aan kan. En ook erg handig bij een rugzak die vooral uit één grote zak bestaat, is dat er onderaan de voorkant ook een grote rits is, zodat je aan twee kanten aan je spullen kan.
In het grote compartiment kan je dus de meeste spullen kwijt. Binnenin zit nog wel een deel waar je bijvoorbeeld een drinkzak ik kwijt kan. In de bovenklep zit ook nog een iets grotere zak met rits. Hier had nog wel een iets kleiner zakje in mogen zijn om losse kleinigheden iets ordelijker in op te kunnen bergen. Op de heupbanden zijn er ook wel langs elke kant een iets groter zakje met rits. Over bijna de hele voorkant is ook nog een grote maar niet afsluitbare zak in deels rekbare stof waar je ook nog wel flink wat in kwijt kan.Dankzij verschillende riempjes en litsen kan je enerzijds de rugzak goed samendrukken, en anderzijds langs de buitenkant nog bijvoorbeeld een slaapmatje of deel van een tent vastmaken. Onderaan is er nog een vakje met een regenhoes. Deze kan je eventueel thuis laten, wat toch weer een beetje gewicht bespaart.Dankzij het goede draagsysteem, met verschillende instelmogelijkheden en een niet overdreven grote heupband, is deze Capstone een erg comfortabele rugzak. Gezien het concept van de rugzak lijkt hij ons vooral in de volumes 32 en 40 liter helemaal tot zijn recht te komen. Bij 50 liter volume dreigt de last toch al wat aan de zware kant te worden voor een rugzak met een dergelijk ventilatiesysteem.Voor dagtochten waar je flink wat mee moet nemen en weekendtrips heeft Thule met de Capstone zonder twijfel een bijzonder geslaagde eersteling uit.
Tweet
Pin
Article précédent
Vorig artikel
Article suivant
Volgend artikel
Articles Liés
Gerelateerde artikels
Reportages