The North Face Cesium Anorak: veelzijdig licht regenjasje
Materiaal
Bruno Koninckx
Niemand zeult graag te veel gewicht mee, maar in bepaalde omstandigheden ga je toch extra letten op het gewicht van er meegaat in je rug- of fietszak. Bijvoorbeeld tijdens een meerdaagse trektocht, maar ook als je licht bepakt een dagtocht wilt doen. Een van de zaken waar je dan tijdens de tussenseizoenen en in de zomer makkelijk op kan besparen, is een regenjas. De Cesium Anorak van The North Face is een jasje dat een erg laag gewicht probeert te koppelen aan toch nog wat comfort en functionaliteit.De race naar om ter lichtste regenjasjes is al jaren bezig. De mogelijkheden om nog lichter te gaan, worden dan ook steeds beperkter. Heel veel keuze is er ook niet: fabrikanten kunnen op 'functies' of op materiaal besparen. Op functies betekent dat ze bijvoorbeeld geen kap voorzien, maar een stuk rits, geen zakken, geen koordjes om de onderkant aan te snoeren, enzovoort. Op materiaalvlak lijkt de ondergrens bijna bereikt, tenminste als je een jasje wilt dat echt waterdicht is maar toch nog een zeker ademend vermogen heeft. De nieuwe Active Shell van Gore-Tex is daar een heel mooi voorbeeld van. Maar The North Face zit hier heel dicht bij met het 2,5 laags DryVent materiaal dat het voor deze Cesium Anorak heeft gebruikt.
Voor een deel van de constructie heeft The North Face voor dit jasje zijn FuseForm technologie toegepast. Hiermee kan het verschillende sterktes van stoffen aan elkaar weven, zodat er geen (al te veel) naden nodig zijn om op sommige plaatsen toch een iets meer robuust materiaal te gebruiken. Bij dit jasje is er bijvoorbeeld op een deel van de armen en de schouders. Omdat het materiaal zo licht en dun is, valt het verschil wel bijna niet op. Daarnaast zijn er toch nog wel wat naden bij dit jasje om verschillende stukken aan elkaar te houden. Hiermee is nog wel wat gewichtsbesparing mogelijk.
Wat functionaliteiten betreft, is The North Face ook vrij ver gegaan in het schrappen wat niet echt noodzakelijk is. Het meest opvallende is dat dat de Cesium Anorak geen volledige rits heeft, maar een 3/4 de model. In het algemeen zijn we geen grote fan van dit soort jasjes omdat ze toch niet zo handig zijn om snel aan- of uit te trekken, maar als er daarmee wat grammen kunnen gespaard worden, mag het in dit geval wel. Een andere punt van besparing is dat er maar één zakje is. Dat is wel wat weinig, maar het borstzakje valt gelukkig relatief groot uit zodat je er bijvoorbeeld een grote smartphone en nog enkele spulletjes in kwijt kan. Het hele jasje kan je trouwens opbergen in dit zakje, zodat het makkelijk weg te steken is.Onderaan het jasje en de mouwen zitten kleine stukjes elastiek om het wat te doen aanspannen, maar je kan dat dus niet zelf instellen. De kap heeft men eigenlijk nog redelijk functioneel gehouden: deze heeft een minimaal klepje en een koordje waarmee je ze goed kan doen aansluiten.
Onze keukenweegschaal gaf 161 gram aan toen we het jasje (een Medium) er op legden. Daarmee is deze Cesium Anorak zeker niet het aller lichtste regenjasje op de markt, maar gezien de functionaliteit en het comfort dat het biedt vinden we dat wel heel behoorlijk.
Er zou nog gewicht af kunnen door bijvoorbeeld het zakje en de kap te schrappen, maar dan zou het jasje ook minder breed inzetbaar zijn. We hebben het zowel tijdens wandelingen als fietstochten - mountainbike en race - gebruikt, en voor beide is het perfect bruikbaar. Voor op de fiets zou je de kap niet nodig hebben als je een helm gebruikt, en op een koersfiets zou het nog iets meer mogen aansluiten misschien, maar het is er zeker bruikbaar voor. Voor langere wandelingen of trektochten met veel regen, zou een langere en stevigere jas uiteraard aan te raden zijn, maar voor tochten waarbij je af en toe een regenbui hebt, is het echt perfect. De kap kan in principe over een niet al te grote klimhelm, dus om even aan te trekken tijdens een klimpartij kan het eventueel ook gebruikt worden - al is het uiteraard niet robuust en rekbaar genoeg om echt mee te klimmen.Gezien de aanbevolen prijs van 220 euro is het wel leuk dat je het voor verschillende sporten kan gebruiken - ondertussen is het al overigens voor de helft van de prijs te vinden.Zelfs tijdens fikse regenbuien bleven we goed droog in dit jasje. We kregen het niet te heet, of het werd binnenin niet te klam, maar we hadden toch niet het gevoel dat het een erg hoog ademend vermogen heeft.
Tweet
Pin
Article précédent
Vorig artikel
Article suivant
Volgend artikel
Articles Liés
Gerelateerde artikels
Reportages