Teasi Pro: betaalbare fietscomputer met groot scherm

MTB / Fietsen

Trekking

Bruno Koninckx

teasi pro 3

Omdat niet iedereen zich een Garmin of Mio fietscomputer kan permitteren of er de nodige centen voor over heeft, is er plaats op de markt voor budgetoplossingen. Dit gat wil de Duitse producent van de Teasi apparaten dichten.Langs de buitenkant zien de Teasi toestellen, verkrijgbaar in een goedkope One en een iets duurdere Pro versie, er alles behalve goedkoop uit. Ze voelen robuust aan, en ook de hulpmiddelen om ze op het fietsstuur vast te maken zijn degelijk.

Groot scherm

We konden een tijd met de Easi Pro onderweg. Het eerste wat opvalt is zijn vrij grote scherm: 3,5 inch is voor een smartphone niet meer groot, maar voor een fietscomputer is het bijzonder ruim. Dit is even wennen, en zeker mensen met een lichte koersfiets zullen het toestel wat aan de grote kant vinden. Maar eens je er mee onderweg bent, en kaart- of andere gegevens comfortabel wilt kunnen aflezen, is het echt heel prettig. Het is bovendien een scherm van een vrij degelijke kwaliteit, dat ook bij zonlicht goed zichtbaar blijft en snel reageert op aanrakingen.

Eén navigatieknop

De bediening van het toestel is vrij eenvoudig gehouden, maar toch kan je heel veel dingen instellen en zitten er best veel mogelijkheden in. Naast de aan/uit knop is er maar één belangrijke navigatieknop, en voor de rest gebeurt alles via het aanraakscherm. Je kan gewoon een bestemming ingeven, op basis van onder meer adres, coördinaten of een nuttige plaats (POI). Daarnaast kan je op de kaart twee punten aanduiden en daar een route tussen laten berekenen. Uiteraard kan je ook op basis van routes werken die je via de computer in het toestel laadt.Voor Duitsland heeft Teasi al een nauwe samenwerking met een groot platform met fietsroutes, maar ook in België of Nederland kan je makkelijk routes die je op je computer aanmaakt of ergens downloadt, overzetten. Van de site van de fabrikant kan je de Teasi Tool afhalen, en deze helpt je om alles te beheren.Je kan dus gerust bij bijvoorbeeld RouteYou een route maken of opzoeken, en het gpx bestand van die route naar je Teasi kopiëren. Het is alleen niet altijd duidelijk in welke richting Teasi denkt dat je route loopt, dus daar moet je altijd mee opletten. Tijdens het rijden zelf zijn de navigatie-aanwijzingen uitstekend.

Open Streemap

Als kaart levert Teasi standaard zowat heel Europa mee van de Open Streetmap kaarten. Dit zijn kaarten die door vrijwilligers werden en worden opgesteld en verbeterd. Het hangt vrij sterk van de regio af hoe goed de kaarten zijn. In minder bevolkte stukken van Frankrijk bleek de kaart bijvoorbeeld niet altijd even correct te zijn. In de grootste delen van België valt dit dan weer wel goed mee. Maar je mag hier niet de kwaliteit van kaarten verwachten die je misschien gewoon bent van pakweg een TomTom of een Garmin.Als je gewoon op de baan fietst, en je route op basis van een degelijke (online) routeplanner als bijvoorbeeld RouteYou hebt aangemaakt, valt dat nog wel mee. Zelfs als een weg op de kaart niet helemaal correct loopt of zelfs niet voorkomt, is dat nog niet zo'n grot probleem omdat je de route of track op je scherm kan volgen. Maar van zodra je de verharde banen verlaat, bieden de kaarten toch niet meer zo heel veel hulp.In theorie is de Teasi Pro ook geschikt voor wandelingen of trektochten, maar daar vinden we in de meeste streken de Open Streetmap kaarten toch niet goed genoeg voor. GR paden en dergelijke staan er vaak wel op, maar je kan er toch niet in alle omstandigheden op vertrouwen.

Goede prijs-kwaliteit verhouding

teasi pro 2

Als fietscomputer is de Teasi Pro dan weer echt wel top. De duurste versie van de Pro heeft ook een hartslag- en cadansmeter in de doos, en dan kan je echt alle mogelijke gegevens bekijken en bijhouden. Er zit zelfs een digitaal kompas en een barometer in het toestel. Je kan ook helemaal naar wens instellen wat je op het scherm te zien krijgt. Alleen jammer dat je al deze gegevens niet naar de Teasi Tool op je computer, laat staan naar online toepassingen als MapMyBike en dergelijke kan overzetten.Iets meer technisch kunnen we zeggen dat de batterij het tot tien uur uithoudt, maar dan moet je de schermverlichting niet erg fel zetten en het toestel niet te veel manipuleren. Echt snelle fietsers zullen bij snel op elkaar volgende afslagen vinden dat het toestel wat te traag reageert, maar voor recreatieve fietsers is dat zeker geen probleem.Alles bij elkaar is de Teasi Pro zeker geen perfect toestel, maar voor een prijs van ongeveer 250 euro biedt het echt wel waar voor zijn geld. Zeker als je bedenkt dat je meteen kaarten hebt voor bijna heel West-Europa, valt die prijs wel mee. De software en de bediening van het toestel zelf zijn misschien niet zo makkelijk als bij Mio, maar als je je er een beetje in verdiept, lukt het wel.

Articles Liés

Gerelateerde artikels

Sports D’hiver

Rando / Escalade

By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts.