Sporthorloges van Huawei, Garmin en Polar

Lopen / Trail

Materiaal

MTB / Fietsen

Trekking

Bruno Koninckx

Smartwatches worden steeds beter als sporthorloge, en omgekeerd worden ‘pure’ sporthorloges steeds slimmer. We liepen een tijdje rond met horloges van Garmin, Polar en Huawei. Afhankelijk van waar je voornaamste verwachtingen liggen wat betreft een digitale horloge, kan je best kiezen voor ofwel een smartwatch dan wel een ‘echte’ sporthorloge. Zowel de vormgeving als vooral de mogelijkheden verschillen immers nogal. Dat blijkt onder meer als je de Huawei Watch GT Sport Edition, de Polar Grit en de Fenix 6X van Garmin naast elkaar legt.

Huawei Watch GT Sport Edition

De Huawei Watch GT Sport Edition lijkt van de drie horloges het meeste op een echte smartwatch. Zeker de zilveren variant (dit is de Classic versie, niet de Sport maar heel veel verschil maakt dat niet) heeft veel weg van een klassiek horloge als je ook voor een klassieke (digitale) wijzerplaat kiest. Maar toch is dit niet een op en top smartwatch. Huawei heeft er immers voor gekozen om een eigen besturingssysteem te kiezen voor zijn horloges. Dit betekent dat het aantal beschikbare toepassingen van derden heel beperkt is, om niet te zeggen onbestaand. Geen betaalmogelijkheden, geen integraties met andere mobiele toepassingen op je gsm, enzovoort. Je krijgt wel de meldingen van je smartphone ook op je telefoon te zien, al kan je daar niet veel mee doen: niet antwoorden bijvoorbeeld of een nieuw bericht opstellen. Je kan wel muziek afspelen, maar dat kan niet via Spotify zodat je er nog MP3 op moet zetten, en bovendien kan je tijdens het sporten de muziek niet bedienen. Wel leuk is dat je een gesprek kan aannemen of opstarten vanaf de Watch GT. Dit werkt heel goed, zelfs als de smartphone op een behoorlijke afstand ligt. Ook bijzonder goed is de batterijduur van het horloge: Huawei claimt tot 14 dagen met een gemiddeld gebruik. Dat haal je niet als je een of twee keer in de week gaat sporten, maar een tiental dagen is best haalbaar, en dat is voor dit type horloges heel goed. Ook het aanraakgevoelig scherm is echt top aan de Watch GT.

Eigenlijk is de Watch GT een klassiek ogende horloge die vooral erg goed is als sporthorloge. De sportfuncties zijn immers erg goed uitgewerkt, ondersteund door een goede hartslagmeter en gps. Als je gaat lopen, krijg je op een heel heldere manier alle parameters gepresenteerd die je van een doorsnee ‘echte’ sporthorloge van merken als Polar en Garmin kan verwachten. Je krijgt zelfs info over de VO2Max - wat tot voor kort alleen bij de duurdere sporthorloges het geval was - en advies over je sportprestaties. Het aantal sporten dat je kan kiezen is wel beperkt, en er zitten ook geen navigatiemogelijkheden op. Maar voor zijn prijs, knap design en sportmogelijkheden is dit een topper.Bij de grote merken van sporthorloges hebben ze ondertussen een breed gamma, vaak toegespitst op bepaalde sporten. De meeste van hun sporthorloges hebben ook een aantal functionaliteiten van smartwatches.

Grit X

Polar heeft met zijn Grit X een horloge uit dat vooral op outdoor liefhebbers mikt. Toch is het een compact en vooral licht horloge met een vrij stoer maar strak design. Op zich biedt het horloge functies die geschikt zijn voor lopers, fietsers, wandelaars, skiërs enzovoort, maar er zijn een paar functies die vooral op ultralopers en mensen die serieuze wandeltochten maken, mikken. Zo is er de functie Hill Splitter, die het aantal stijgingen en dalingen bijhoudt, en geeft het aanbevelingen over voeding tijdens en na het sporten. Ben je lang onderweg, dan is het zeker goed dat je er op tijd aan herinnerd wordt dat je moet eten of drinken (zie verder).

De Polar Grit X helpt je desgewenst ook actief bij je trainingen. Niet alleen door je bijvoorbeeld aan je aan te raden hartslagzone te herinneren, maar ook door met snelheids- of tempozones te werken. Op deze manier kan je op basis van de intensiteit trainen. De Training Load Pro biedt je nog meer data over je trainingen, onder meer over je cardio- en spierbelasting.

Ook biedt de Grit navigatiehulp. Standaard kan je bijvoorbeeld een soort van broodkruimel-track zien van hoe je gelopen hebt, om die eventueel terug te nemen. Maar als je Komoot gebruikt, kan je daar ook routes mee overbrengen naar de Grit om dan zo navigatie-aanwijzingen te krijgen. Er staan geen kaarten op de Grit, dus het blijft bij navigatie-aanwijzingen. In de meeste gevallen is dat voldoende, maar bij iets meer ingewikkelde omstandigheden is het soms toch onduidelijk welk pad je moet inslaan. Tijdens het wandelen is dat niet zo’n probleem omdat je meer tijd hebt en makkelijker op je stappen kan terugkeren als je merkt dat je fout zit, maar tijdens het lopen of fietsen is het wel vervelend. Ook jammer is dat er voor dit aspect alleen een koppeling is met met Komoot en Strava, en niet met andere navigatietoepassingen.De GPS chip geeft vrij snel een fix, ook als je op reis bent en plots op een heel andere plaats bent dan gewoonlijk. Als je de auto pauze functie activeert, merken we bij bijvoorbeeld het wandelen of toerskiën wel dat in steil terrein, waarbij je maar langzaam naar boven gaat en je daarom niet veel horizontaal verplaatst, de gps net iets te snel aangeeft dat je niet meer in beweging bent.

De Grit wil je ook op andere manieren helpen om gezonder te leven. Zo is er de functie 'energie aanvullen' functie, waar je - deels manueel in te stellen, deels op basis van je activiteiten - meldingen krijgt om te drinken of (koolhydraten) te eten. Serene is een wat ons betreft wat vreemde, esoterische toevoeging: dit is een functie om je met de hulp van het sturen van je ademhaling te helpen ontspannen. Voorts is er nog een functie die je slaappatroon in kaart brengt en je op basis daarvan laat weten of je al dan niet goed recupereert.Als smartwatch is de Polar Grit vrij beperkt: veel meer dan meldingen kan je er niet op krijgen. We merkten ook dat de koppeling met onze smartphone niet altijd vlekkeloos loopt: zeker als je niet altijd je smartphone in de buurt hebt, verloopt het connecteren niet altijd automatisch. Voor updates van bijvoorbeeld de weerinformatie of meldingen is dat vervelend.Voor zijn prijsklasse - rond de 430 euro - biedt de Grit best wel veel functies, zeker voor ultralopers, en is het een fraai horloge dat je ook dagdagelijks prima kan gebruiken.

Fenix 6x

De Fenix-reeks van Garmin positioneert zich als multisport horloges. De Fenix 6X is een van de toppers uit dit gamma. Grootste nieuwigheid aan dit toestel is dat er in het glas een kleine zonnepanneeltje zit ingebouwd, waarmee de batterij wordt bijgeladen. Het is moeilijk na te gaan of dit heel veel helpt, en dat hangt uiteraard ook sterk af van het aantal uren dat je met het horloge in de zon loopt. Op een echt zonnige dag waarbij het horloge veel uren zon ziet, helpen de zonnecellen zeker. Je moet de zonnepaneeltjes niet zien als iets dat je horloge vanaf 0 gaat opladen - dat doen ze niet -, maar wel als iets dat tijdens een tocht of gewoon het gebruik in het algemeen, de batterij nog wat extra oplaadt zodat het horloge het nog wat langer uithoudt. Je kan trouwens op het horloge zien hoeveel zonlicht er is en wat de opbrengst is. Feit is wel dat het horloge het sowieso enorm lang uithoudt op één lading: in theorie tot 21 dagen. Zelfs bij redelijk intensief gebruik hebben we er toch al bijna twee weken mee kunnen werken. Als je natuurlijk de gps en muziekfunctie constant gebruikt, kom je maar een anderhalve dag toe.

Voor de rest heeft de Fenix 6X eigenlijk te veel functies en mogelijkheden om op te noemen. Zo kan je het scherm helemaal instellen volgens je eigen voorkeuren, kan je widgets toevoegen, heel veel apps installeren, enzovoort. Het neemt ook de benaming multisport serieus: je kan profielen kiezen van zowat alle denkbare sporten waar een horloge nuttig voor kan zijn. Dankzij verschillende sensoren houdt het horloge veel data bij van je activiteiten, die je daarna op het horloge en vooral de bijhorende app in detail kan bekijken: van je Vo2 max tot hoe aeroob of niet je sportprestaties waren. Het enige probleem is dat het zoveel data zijn, en dat ze niet al te helder gepresenteerd worden zodat je er wat in verloren loopt, zowel op het horloge zelf als in de app.

De Fenix reeks biedt ook echt serieuze navigatiemogelijkheden aan. Op het toestel staan al topografische kaarten klaar, maar je krijgt ook de kaarten met liften van 2000 skigebieden en van meer dan 40000 golfbanen. Hoe knap het ook is om topografische kaarten op een horloge te krijgen, als navigatiehulp vinden we het nog altijd niet top. Het is eerder iets voor als je andere navigatiehulpen zoals een kaart, smartphone of specifieke gps niet kan of wil meenemen.

De sporthorloges uit de Fenix-reeks zijn eigenlijk ook echte smartwatches. Garmin is ondertussen zo’n belangrijke speler dat er tal van apps voor beschikbaar zijn in hun app store. De meeste zijn toepassingen die iets met een sport of navigatie te maken hebben, om zo bijvoorbeeld routes van Komoot op je horloge te krijgen. Maar er zijn ook koppelingen met bijvoorbeeld Spotify, en als klant bij bepaalde banken kan je ook betalen via Garmin Pay.

Voor de gadgetfreak en echte multisporter - liefst een combinatie van deze twee - is de Fenix 6X echt een toptoestel. Andere mensen dreigen wel een beetje verloren te lopen in de vele mogelijkheden, of maar een héél klein deel daarvan te (kunnen) gebruiken.

Hartslagmeter

Bij de optische hartslagmeter van deze drie horloges merkten we vooral dat je het horloge goed strak moet aanspannen. Dat geldt voor bijna alle sporthorloges met een ingebouwde hartslagmeter, en hangt van persoon tot persoon af. Bij ons had vooral de Grit X daar last van: de meting van onze hartslag was anders echt niet correct. We moeten die best hard aanspannen om een correct resultaat te hebben. Je kan moeilijk het bandje continu zo hard aangespannen laten. Als we tegelijk de Polar Grit X met de andere horloges in de test om hadden, merkten we ook dat het even duurde eer ze alle drie (bijna) dezelfde hartslag aangaven. De Fenix 6X had daar trouwens ook last van. Voor je een van deze, of andere, horloges met een ingebouwde hartslagmeter, test je dus best eerst welke voor jou het beste werkt. Het beste is nog altijd om ook eens te vergelijken met de resultaten van een goede, klassieke hartslagmeter rond de borstkas.

Articles Liés

Gerelateerde artikels

Sports D’hiver

Rando / Escalade

By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts.