Sporthorloges met navigatie: TomTom versus Fenix 5x
Lopen / Trail
Materiaal
Bruno Koninckx
Het Nederlandse TomTom heeft de laatste jaren een flinke serie sporthorloges op de markt gebracht. Aan het basisconcept is er in de laatste versies niet meer veel veranderd, maar onder de motorkap voegt het wel telkens nieuwe functies toe. In de versie van 2017 hebben ze eindelijk ook een beperkte navigatiemogelijkheid ingebouwd.Op enkele vlakken is TomTom er steeds vrij vroeg bij geweest om nieuwigheden toe te voegen. Zo zit er in de meeste versies al een tijd een ingebouwde hartslagmeter, en sinds de vorige versie zijn er ook modellen met een muziekspeler en een activity tracker. Je kan ze niet alleen om te lopen, maar ook voor het fietsen, zwemmen of op de loopband gebruiken.Van de nieuwste lichting is er nu ook een Adventurer versie die ook voor wintersport of outdoorsporten bedoeld is. Naast een gps zitten er ook een barometer en kompas in.
Geen Micro usb
De nieuwe versie verschilt op het eerste zicht niet zo heel veel van de vorige. Ze is wel iets groter, maar dat komt vooral omdat de behuizing rond het schermpje wat dikker is geworden. Het scherm blijft vrij klein, zeker omdat men nu andere zaken zoals navigatie probeert toe te voegen. Door al die extra functies loopt de bediening van het horloge ook nog meer tegen haar limieten aan - wat we al bij de vorige versie vonden. In het begin was de ene knop die je langs de vier kanten moest indrukken om te navigeren zeker goed gevonden, maar nu begin je bij sommige submenu's toch wat verloren te lopen.TomTom blijft ook vasthouden aan het principe dat je de horloge zelf uit het bandje moet halen om de batterij op te laden. Dit gebeurt nog steeds met een specifieke kabel. Deze kan je wel in een computer of oplader met USB opladen, maar het blijft jammer dat men hier geen micro-USB of iets dergelijks gebruikt. Als je op reis gaat, moet je het speciale kabeltje altijd mee hebben, en als je het kwijtspeelt kan je je horloge niet meer opladen. Dat is niet alleen een vervelende eigenschap bij TomTom overigens, want bijna alle sporthorloges hebben wel een eigen systeem.Er zijn ook punten van vooruitgang. Zo lijkt de Bluetoothfunctie ons sterker geworden, zodat de connectie met verschillende oortjes niet meer uitviel zoals bij de vorige versie.
Navigatie
De grootste nieuwigheid is misschien wel dat er ook een eenvoudige navigatie-ondersteuning in zit - zelf heeft TomTom het over trailverkenning, dus ze beweren zelf zeker niet dat ze navigatie aanbieden. Van een bedrijf als TomTom hadden we dat al veel langer verwacht, maar het was blijkbaar niet zo evident om deze functie te voorzien. Toch heeft onder meer Garmin al enkele jaren modellen waar navigatie in voorzien is. TomTom biedt op zijn horloge geen kaarten aan, zodat de navigatiemogelijkheden vrij beperkt zijn. Je kan via je computer wel gps tracks downloaden naar de horloge, die je dan kan volgen. Omdat er geen kaarten bij zijn, kan je dus alleen op een lijn afgaan om te zien hoe je moet lopen of stappen. Bovendien is het zoomniveau maximum 100 meter, zodat je in moeilijker terrein of bij een hogere snelheid nogal snel van het pad afwijkt. Je kan ook tijdens het lopen je spoor opnemen om zo terug te kunnen gaan, maar daar botsen we tegen het zelfde probleem van te weinig detail.In een omgeving met vrij duidelijke wegen of paadjes lukt het nog wel met de navigatie, maar als er verschillende paadjes samenkomen of het niet helemaal duidelijk is waar er een paadje is, heb je niet veel aan de lijn op het scherm. Zeker tijdens het lopen is het vrij vervelend om al niet een aantal meter op voorhand te kunnen zien waar je precies heen moet. Je moet altijd wat vertragen of op je stappen terugkeren als je verkeerd bent gelopen.Tijdens een wandeling zou het iets beter werken, maar dan is het veel handiger om een kaartenapp op je telefoon te gebruiken. Uiteraard is het beter dan niets, maar als je ziet wat Garmin aan navigatie en kaarten biedt op bijvoorbeeld de Fenix 5x, dan stelt het toch echt wel teleur.
Multisport
TomTom probeert ook elke keer wat meer sporten toe te voegen aan de mogelijkheden. Nu is dat wintersport. De functie voor skiën of snowboarden houdt onder meer bij hoe vaak je naar beneden of naar boven gaat, en wat je snelheid en afgelegde kilometers zijn. Op zich leuk, maar er zijn al flink wat apps die dat beter doen. Zeker op dit vlak blijft het vervelend dat je je resultaten pas echt, of toch in detail, kan bekijken als je alles gesynchroniseerd hebt met een computer of de TomTom app op je smartphone.Voor lopen, fietsen of andere fitness blijft de TomTom Sports een erg goede en leuke sporthorloge voor een aantrekkelijke prijs. Maar voor de andere sporten blijven we toch wat op onze honger zitten. Dat een wereldspeler op het vlak van navigatie dit niet al niet sneller en vooral beter heeft aangepakt, blijven we toch vreemd vinden.
Fenix 5X
Gezien het grote prijsverschil, mag je de TomTom Adeventurer (ongeveer 299 euro) uiteraard eigenlijk niet echt vergelijken met de Garmin Fenix 5X (ongeveer 899,99), maar we zullen het toch maar even doen. De Fenix 5X wil immers ook hét enige horloge zijn dat je voor diverse sporten kan gebruiken. Als je hem in gebruik neemt, kan je sporten activeren. Zijn er sporten die je toch niet beoefent of waar je je horloge niet voor gebruikt, dan krijg je die ook niet te zien in het menu. Voor een aantal sporten krijg je meer metingen te zien dan bij de TomTom, maar we vinden vooral de manier waarop alles gepresenteerd wordt een pak handiger en aangenamer. Zeker voor wie graag op hartslag sport, zijn de zones die met kleuren worden aangeduid toch wel handig. Je hebt in totaal vijf knoppen voor de navigatie. Het is ook wel even zoeken eer je daarmee blindelings de weg door de menu's en instellingen vindt, maar je kan makkelijker naar een bepaald menu gaan terwijl je aan het sporten bent, en gewoon terugkeren naar de actuele meting. Als je bij TomTom naar het hoofdmenu gaat tijdens een meting, moet je de meting wel stoppen. Sowieso is het grotere kleurenscherm op de Fenix een pak handiger om alles bij te houden.
Topokaarten
Dat scherm is natuurlijk ook een grote troef bij het navigeren. Op de Fenix 5X staan de topokaarten van Europa (of een ander werelddeel als je die versie koopt) al voorgeladen. Het zijn misschien niet de versies met de meeste details, maar tijdens onze korte test hebben we toch geen problemen ondervonden om er onze weg mee te vinden. Als je op het juiste zoomniveau zit, is het in elk geval een stuk makkelijker om de juiste weg te kiezen. Uiteraard blijft het scherm van een horloge in vergelijking met dat van een smartphone of gps een handicap bij het echt navigeren, maar in het geval van de Fenix 5X is het tenminste al echt bruikbaar.Voor de rest is dit uiteraard ook een tophorloge. De metingen en navigatie worden onder meer ondersteund door een barometrische hoogtemeter, een kompas met drie assen en een gyroscoop.
Apps
Dankzij de Connect IQ functie is de Fenix 5X (en andere compatibele horloges van Garmin) ook echt een smartwatch. Connect is eigenlijk een app-winkel van Garmin, waar je allerlei kleine toepassingen vindt om meer functionaliteit aan je horloge te geven, zeker in combinatie met een verbonden smartphone. Uiteraard zitten er tal van apps of widgets in die de basisfunctionaliteit van je sporthorloge verbeteren of uitbreiden, zoals met nog betere weergaven van de metingen. Er is ook bijvoorbeeld een app die je Strava account linkt met je Garmin horloge. Maar er zijn ook kleine toepassingen die in het dagelijkse leven handig kunnen zijn, zoals eentje waarmee je je dagelijkse verplaatsingen in kaart kan brengen of waarmee je kan zien hoe lang je nog op een Uber taxi moet wachten. Een leuke is zeker ook de Beer Tracker, waarmee je kan zien hoeveel bier je mag drinken tijdens een sportsessie.
Tweet
Pin
Article précédent
Vorig artikel
Article suivant
Volgend artikel
Articles Liés
Gerelateerde artikels
Reportages