Snel of supercomfortabel slapen dankzij Decathlon
Materiaal
Bruno Koninckx
Tijdens het kamperen of een trekking is het altijd een compromis zoeken om iets te hebben waar je op enerzijds comfortabel op kan slapen, maar anderzijds ook geen enorme pakken voor moet meezeulen. Zelfopblazende matjes zijn al jaren het meest gekozen compromis. Wil je toch wat meer comfort, dan kom je al snel toch bij meer traditionele luchtmatrassen terecht. Hier is het nadeel dan weer dat je ook nog eens een pomp moet meenemen, en dat het soms flink wat duurt om ze op te pompen. Met de Air Pump en Air Seconds matrasjes heeft Quechua interessante oplossingen voor beide ongemakken.
Zoals de naam al aangeeft, heeft de Air Pump een geïntegreerde luchtpomp. Uiteraard biedt die niet dezelfde capaciteit als een grotere externe pomp, zodat het wel iets langer duurt om het matrasje op te pompen. Voor de versie van 70 cm breed geeft Quechua zelf aan dat het 3 minuten duurt om ze met de geïntegreerde pomp op te blazen. Met een grote hand- of voetpomp zou je er maar respectievelijk 40 en 50 seconden over doen. Al deze cijfers moet je met een korreltje zout nemen, maar het duurt inderdaad wel even om het matrasje met de ingebouwde pomp op te blazen. Het is ten eerste al niet zo heel evident om met je voet exact op de juiste plaats op het matrasje te duwen, en het pompje heeft ook maar een kleine capaciteit. Maar als je niet al te veel wilt of kan meezeulen, is het zeker een heel interessante optie om een geïntegreerd pompje te hebben. Bovendien is drie-vier minuten pompen ook wel best te overleven.
Met 11 cm dikte slaapt de Air Pump best comfortabel. Het materiaal zelf is vrij dun, dus veel isolatiewaarde heeft het matrasje niet. De versie van 70 cm breed en 195 cm lang die we getest hebben, kan voor sommige mensen wel een beetje krap uitvallen. Het voordeel is wel dat het opgerolde matrasje in het zakje op zich een vrij klein pakketje blijft.
Air Seconds
Is het je vooral om de snelheid te doen, dan is de Air Seconds matras wel interessant. Deze heeft een speciale dop die als het ware nog extra lucht aantrekt terwijl je ze met een externe pomp opblaast. Als je een beetje flink doorpompt met een grote handpomp, moet je de klus kunnen klaren in een dikke halve minuut. Het resultaat is dan een matras van 18 cm dik, 80 cm breed en 200 cm lang. Dankzij een zachte bovenkant slaap je hier echt heel comfortabel op. Het enige nadeel van dit model is de toch wel vrij grote dop die een stuk uitsteekt. Wil je twee matrassen heel dicht naast elkaar leggen, dan moet je ze dus met de doppen omgekeerd naar buiten leggen. In een erg krap tentje kunnen de doppen ook wel vervelend zijn.
Als je echt supercomfortabel wilt slapen, dan heeft Quechua ook nog het Camp Bed Air in de aanbieding. Dit is een soort ondermatras met een Lattoflex-achtig systeem. De matras zelf blaas je op, en de binnenkant bestaat uit latjes. Hier leg je dan een echt luchtmatrasje zoals de Air Pump 70 op. Met elastische banden maak je het matrasje dan vast aan het onderstel. Het resultaat geeft je min of meer het gevoel op een waterbed te slapen! Supercomfortabel dus, en een goede oplossing voor mensen met rugproblemen die toch willen kamperen.
Wil je ook met z'n tweeën dicht bij elkaar slapen, dan kan je twee ondermatrassen met een kliksysteem aan mekaar vastmaken. De bovenste matrasssen kunnen dan helaas nog wel even uit elkaar schuiven, dus als je echt zonder 'spleet' wilt slapen kies je beter de tweepersoonsversie.Het is een beetje vreemd dat Quechua het Camp Bed Air vooral in combinatie met de Air Pump matras ziet, want om de eerste op te blazen heb je sowieso nog een externe pomp nodig.
Tweet
Pin
Article précédent
Vorig artikel
Article suivant
Volgend artikel
Articles Liés
Gerelateerde artikels
Reportages