Sneeuwronde Lac d’Annecy
Tom Marees
‘Authentiek’ dat is het eerste woord dat bij mij opkomt als je mij zou vragen waarom gaan wintersporten rond het Meer van Annecy. Het is ook geen typische winterbestemming. Deze Franse streek in de Haute-Savoie trekt praktisch het hele jaar door toeristen. De stad Annecy is elke dag een bezoek waard. Deze gezellige winkelstad ademt historie uit. Het Palais de l’Isle, een voormalige gevangenis uit de 12e eeuw, behoort tot de meest gefotografeerde monumenten van Frankrijk. Zodra het wat warmer wordt, breken ook de zomeractiviteiten los met tal van watersporters, wandelaars en fietsers. Ik heb er ooit nog leren wakeboarden. Dat is een soort waterskiën op een surfplank. Wanneer het begint te sneeuwen trekken veel inwoners van Annecy naar de omliggende bergen. Zelfs voor een dagje. Zij kunnen kiezen uit verschillende wintersportgebieden. Om jaloers op te worden.
Le Grand Bornand
Wij starten deze sneeuwronde oostwaarts van het meer aan tafel in het dorp Le Grand Bornand. Geen tafel in een restaurant, maar in Aux Comptoirs des Alpes, een winkel vol lokale producten waaronder natuurlijk verschillende soorten boerenkaas, eigengemaakte soepen, gedroogd vlees en wijn. Net zoals in een patisserie kun je hier ter plaatse proeven van het assortiment. Naast de Tomme Fermière is vooral de Abondance kaas mijn favoriet. Heerlijk vind ik die. Le Grand Bornand is een aangenaam plaatsje met honderden grote tot zeer grote houten huizen van minstens 200 jaar oud. Een aantal bewoners van die huizen biedt bed & breakfast aan. Vanzelfsprekend zijn er ook hotels. Wintersport is hier al eeuwenoud, al zullen de bewoners dat destijds anders hebben ervaren. Het gemoedelijke oord Le Grand Bornand Village ligt op 1000 meter en trekt vooral families met jonge kinderen en 60-plussers aan. Daarnaast heb je ook nog Le Grand Bornand Chinaillon op 1300 meter dat populair is bij de jongeren. De top van het skigebied, met 86 km pistes, ligt op 2100 meter. Er zitten enkele zeer lange afdalingen tussen. Dat skiet fijn.
La Clusaz
Op een kwartiertje rijden met de skibus van Le Grand Bornand bevindt zich het skigebied van La Clusaz. Dit wintersportgebied telt 125 km pistes. De aaneengesloten pistes zijn hier verdeeld over vijf bergruggen. Het skigebied van Le Grand Bornand is wat dat betreft overzichtelijker. Daar vind je elkaar gemakkelijker terug, bijvoorbeeld na de skilessen. La Clusaz is een stuk levendiger. Wie na het skiën nog een gezellige pint wil drinken, voelt zich hier eerder thuis. Le Grand Bornand is perfect voor rustzoekers. De afstand tussen beide skioorden is zo klein dat je gemakkelijk beide sferen kunt proeven. Overdag vertrekt er trouwens elk kwartier een skibus naar het andere gebied.
Langlauf-station Manigod
Vlakbij La Clusaz bevindt zich Manigod. Dit kleine familiale skistation is een erg gewilde bestemming onder langlaufers. Op het Plateau de Beauregard zijn maar liefst acht prachtig onderhouden routes voor zowel beginners als ver gevorderden. Met langlaufen heb ik enkel de klassieke ervaring: keurig met mijn langlaufski’s in de loipes. Bij de verhuurwinkel laat ik mij echter overhalen om de vrije, schaatsende stijl eens te proberen. Daar heb je zowel andere schoenen als latten voor nodig. Na 200 meter heb ik al door dat dit niets voor mij is. Mijn benen glijden uit elkaar en ik voel meteen dat mijn knieën niet tevreden zijn over mijn keuze. Na 10 minuten ben ik weer terug in de winkel en glij ik even later heel gelukkig in de geprepareerde gootjes. Toeristen krijgen hier zelfs de kans op een biatlon-ervaring. Wij schieten niet met kogeltjes op het doel, maar met een laserstraal.
Skitouring in La Sambuy
Onze volgende stop is La Sambuy, ten zuiden van het meer. Een klein skigebied met 100 procent natuurlijke sneeuw. Skiën is hier niet altijd mogelijk, omdat de sneeuwlaag soms te dun is om een massa skiërs te ontvangen. Zij schrapen tijdens het afdalen te veel sneeuw af. Dit wintersportoord trekt daarom niet zo zeer de traditionele skiërs aan als wel de skiërs die geen skilift nodig hebben en met vellen onder de ski’s naar boven gaan. Skitouring, of zoals ze in Frankrijk zeggen ski randonnée, wint de laatste jaren enorm aan populariteit. Een ongeprepareerd skigebied zonder skiërs is natuurlijk extra attractief voor deze outdoorfans. Voor we naar boven gaan, lunchen we eerst in restaurant L’Avalanche bij de eerste stoeltjeslift. Op het menu staat het typische lokale gerecht: diots met aardappelen en groente. Diots zijn zelfgemaakte worstjes. Iedere chef heeft zo zijn eigen recept. Best lekker.
Refuge La Haut
Ook nu staan de liften stil. Omdat wij geboekt hebben voor de refuge La Haut, de enige accommodatie op de berg, gaat de stoeltjeslift speciaal voor ons even draaien zodat we met de bagage naar boven kunnen. La Haut ligt op 1830 meter. De refuge telt 16 bedden, verdeeld over 3 slaapzalen. Daarnaast is er een grote huiskamer met een open haard. Buiten op het terras staat een enorme ronde ton, gevuld met warm water. We kunnen er gemakkelijk met 6 personen in. Het is spijtig genoeg niet mogelijk om individueel een bed te boeken. De patron verhuurt alleen aan groepen. Eten en drinken hoef je niet mee te nemen, het is een all-in formule. Een goed alternatief voor tourskiërs die geen groep kunnen vormen, is om te overnachten in Annecy. Vandaar is het maar een half uurtje rijden naar La Sambuy.
Proosten in warmwaterton
De echte diehards onder de tourskiërs klikken hun schoenen vast naast de parking in La Sambuy op 1150 meter. Als ze de top halen, hebben ze bijna 900 hoogtemeters overbrugd. Door de week zijn er weinig die dat doen, maar wanneer ik zaterdag terugkeer naar de parking zie ik daar tientallen auto’s staan. Wij hebben tijdens onze tocht op vrijdag vrijwel het rijk alleen. In deze ruige sneeuwwereld geeft dat wel een speciaal gevoel. Bovendien sneeuwt het nu lichtjes en is het zicht daardoor niet optimaal. Het stoort mij niet echt. Wij missen wel het beloofde uitzicht dat de patron van La Haut ons bij helder weer had voorgespiegeld. Vanaf de top, had hij gezegd, zouden we dan het Meer van Annecy en de Mont Blanc zien. Vandaag hebben we geen schijn van kans. De tocht zelf is behoorlijk inspannend. Een goede basisconditie is absoluut noodzakelijk. Belangrijk, merk ik al snel, is om je eigen tempo aan te houden. Het geeft mij een enorme voldoening wanneer ik op de top sta. Het biertje straks in de warmwaterton is dik verdiend.
Parapente met ‘meer’-zicht
Op deze laatste dag van onze Tour de Lac staat een duo-sprong met een parapente op het programma. Wij zijn uitgenodigd door Takamaka, een bekende outdoororganisatie in deze regio. Het bedrijf biedt naast parapente ook mountainbike-tours, raften en andere watersporten aan. We rijden een berg op aan de zuidkant van het meer. In de verte zien we Annecy liggen. Het is begin januari, maar op deze bergflank ligt geen vlokje sneeuw. De zon schijnt, het lijkt wel lente. Aangekomen bij de startplaats zijn de parapente-piloten al druk bezig met de voorbereidingen. Hun kleurige parapente-doeken liggen mooi gespreid op de licht glooiende, maar vlakke berghelling. Ik zie onnoemlijk veel koorden. Zelfs zonder ervaring begrijp ik heel goed dat die straks bij de afsprong niet in de war moeten raken.
Zitzak-fotografie
Mijn begeleider Patrick helpt mij in een tuig, dat straks mijn zitzak zal zijn. Hij trekt alles goed aan. Ik heb wel vertrouwen in hem. Als alles goed zit, koppelt hij ons aan elkaar. Ook al zweven we straks honderden meters boven het water, veel training gaat daar niet aan vooraf. De enige opdracht die ik van hem krijg is lopen als hij daartoe het sein geeft. Wat ik zeker niet moet doen, zegt hij met heel veel nadruk, is tijdens het lopen mij bedenken of parapente echt wel iets voor mij is. De start gaat vlekkeloos. Het uitzicht is fantastisch. De zitzak ook. Ik kijk rustig om mij heen en fotografeer naar hartenlust. Ik zie op verschillende hoogtes 5 parapentes in de lucht hangen. Op mijn aanwijzingen draait Patrick zijn parapente naar links of rechts zodat ik nog beter kan fotograferen. Als we iets te laag gaan, zoekt hij de thermiek op. Het is echt een geweldige ervaring. En voor mij als passagier net zo gemakkelijk als skiën op een groene piste.InfoBrussel – Annecy 795 km. De andere oorden in deze reportage liggen 10-20 km vanaf Annecy. Velen nemen ook het vliegtuig naar Genève. Vandaar is het met de auto nog 65-80 km rijden.Voor meer info: annecymountains.com //lahaut.net //Takamaka.fr
Tweet
Pin
Article précédent
Vorig artikel
Article suivant
Volgend artikel
Articles Liés
Gerelateerde artikels
Reportages