Serieuze trekkingrugzak voor kinderen
Trekking
Bruno Koninckx
Kinderen die mee gaan op een (meerdaagse) trektocht met hun ouders of jeugdbeweging, hebben meer nodig dan een eenvoudige kinderrugzak. Voor een groter volume vallen we dan al snel terug op een rugzak voor volwassenen. Maar omdat die niet aan hun lichaamsbouw is aangepast, is dat absoluut geen aanrader. Niet alleen omdat een te grote rugzak niet aangenaam is om dragen, maar vooral omdat het voor hun rug ook niet goed is om met een verkeerde belasting te lopen.Osprey heeft een nieuwe, vrij uitgebreide lijn kinderrugzakken uit. De Jet is er in versies met 12 en 18 liter en bedoeld voor kinderen van 8 tot 15 jaar. De Ace bestaat in 38 en 50 liter en is bedoeld voor kinderen van respectievelijk 8-12 en 10-16 jaar. We konden de 11-jarige Arno een tijd de Ace 50 laten testen.
Opbergplaats
Op zich verschilt de Ace 50 niet zo veel van een 50 liter rugzak voor volwassenen. Hij biedt alle functionaliteit die je van een trekkingrugzak van dit volume en deze prijsklasse mag verwachten. En dat is wel wat. Deze bovenlader heeft één groot compartiment, waar bijna onderaan nog wel een tussenscheiding in zit. Deze is niet helemaal toe, en je kan ze met lintjes hoger o
f lager laten komen of zelfs helemaal los maken. Onder die tussenscheiding kan je bijvoorbeeld een (niet al te grote) slaapzak kwijt. Je kan in dat onderste vak via een rits onderaan. In het hoofdcompartiment is nog een vak voorzien voor een drinkzak. In de vrij grote bovenflap zitten ook nog twee zakken, zodat je ook daar kleinere spullen in kwijt kan. Heb je de bovenflap niet nodig, dan kan je deze ook losmaken, al moet je daar wel vier riempjes voor lospeuteren.
Voorts zitten er in de heupgordel nog langs beide kanten een zakje met rits. Vooraan aan de buitkant is er ten slotte nog een groot vak in rekbare mesh. Hier kan je zelfs een helm in kwijt. Onderaan zijn er nog riemen om een slaapmatje mee vast te maken, en opzij kan je wandelstokken, een ijsbijl of vislijn vastmaken. Is de rugzak niet helemaal volgeladen, dan kan je met compressieriemen alles wat kleiner maken. En ten slotte zijn er opzij ook nog twee mesh zakjes voor bijvoorbeeld een drinkfles.
Draagcomfort
Ook op het vlak van draagcomfort moet deze rugzak niet onderdoen voor modellen voor volwassenen. Een frame met aan weerszijden stijve buizen zorgt ervoor dat een groot deel van het gewicht op de heupgordel terecht komt, waardoor de rug ontlast wordt. Die heupgordel is goed breed en dankzij het Fit on the Fly systeem van Osprey ook snel en makkelijk in te stellen. Alleen zijn de linten wat aan de lange kant, toch zeker voor een wat mager kind. Hier had Osprey eigenlijk iets op moeten vinden, want de linten hangen echt wel in de weg.De polstering van de schouderriemen en het rugpand is letterlijk luchtig gehouden, zodat de warmte en het zweet relatief goed weg kunnen. Bij een zwaardere belasting vond Arno de polstering van de schouderriemen wel wat te dun om nog echt comfortabel te zijn.
Van een rugzak van om en bij de 120 euro wil je natuurlijk dat hij een tijdje meegroeit met je kind. Het rugpand kan ingesteld worden tussen 33 en 46 cm. Dit kan heel makkelijk dankzij een velcrosysteem. Door een opening in dat systeem kan je zelfs zien of je op 33, 38 of 46 cm zit. Wat ons betreft zou deze schaal nog iets meer in detail vermeld mogen staan, zodat je de rugzak sneller aan verschillende kinderen kan instellen.
Een goede regenhoes maakt het geheel compleet. Deze past ruim over de hele achterkant van de rugzak, zodat je hem echt goed in de regen kan laten liggen. Als je de rugzak draagt, zijn er onderaan twee lintjes om over de heupriemen te trekken zodat de regenhoes goed op zijn plaats blijft.Een niet onbelangrijk detail voor kinderen is dat er in het borstriempje een fluitje verwerkt zit. Alles bij elkaar vond Arno dit een heel prettige rugzak, met lekker veel opbergmogelijkheden, goed in te stellen en een hoog comfort. Alleen de linten van de heupriemen waren voor hem veel te lang.
Tweet
Pin
Article précédent
Vorig artikel
Article suivant
Volgend artikel
Articles Liés
Gerelateerde artikels
Reportages