Serfaus zet nog meer in op kinderen en beleving
Bruno Koninckx
Het Oostenrijkse Serfaus behoort met zijn 160 km pistes tot de middelgrote skigebieden, maar wat kwaliteit betreft tot de allerbeste ter wereld. We kennen geen ander skigebied waar jaar na jaar zoveel geïnvesteerd wordt in nieuwe infrastructuur en verbeteringen. Kinderen gaan daarbij met een groot deel van de aandacht lopen, maar ook de ouders blijven niet in de kou staan.
Een voorbeeld: tussen Fiss en Ladis, die samen met Serfaus één skigebied vormen, heeft de skischool een nieuw gebouw neergezet - Bertas Kindervilla - om de kinderen nog beter op te vangen. Kostprijs: ongeveer 2 miljoen euro. Daarvoor krijgen kinderen een hedendaags vormgegeven gebouw dat dankzij onder meer hout en ronde vormen perfect in het berglandschap past. In het gebouw is er een grote ruimte waar ze tijdens een pauze of bij slecht weer even kunnen gaan uitblazen, van een filmpje of een show genieten, of iets te drinken krijgen. Boven is er een zaaltje waar de allerhoogsten – vanaf drie maanden – opgevangen worden. Ze krijgen er in kleine groepjes aandacht van een kinderverzorgster, die hen ’s middags ook eten geeft en eventueel te slapen legt. Aan het gebouw is nog een podium waar de prijzen voor de wekelijkse skiwedstrijden worden uitgereikt. Ouders kunnen via grote ramen even binnen piepen of van op het terras uitkijken op de nabij gelegen vlakte waar hun kindjes onder begeleiding in de sneeuw spelen of leren skiën.
De kindjes moeten zich daarbij niet al te zeer vermoeien, want er zijn genoeg transportbanden om ze naar boven te brengen. Deze banden, die je nu in bijna alle skigebieden vindt, werden een twintig jaar geleden overigens in Fiss uitgevonden.Een beetje verder is er een groot gebouw met twee restaurants: een voor de ouders, en een voor kinderen onder begeleiding van hun skileraar. Geen grijze, aftandse refter, maar een leuke, lichte ruimte waar kinderen uit minstens twee menu’s kunnen kiezen.
Met zo’n 180 vaste skileraars in Fiss/Ladis en evenveel in Serfaus, uitgebreid tot ongeveer 700 krachten in het hoogseizoen, heeft het skigebied ook op skitechnisch vlak een topskischool. In tegenstelling tot in veel andere gebieden, is er hier per dorp maar één skischool. Hierdoor is ze groot genoeg om die immense investeringen in materiaal en personeel te kunnen doen. Al dat moois komt natuurlijk wel voor een flinke prijs. Wij zijn peuters uit handen wil geven, betaalt bijvoorbeeld wel een kleine 60 euro per halve dag.
Sjieke liften
Hoewel Fiss/Ladis en Serfaus één skigebied vormen, is het in de praktijk nog wel in handen van twee bedrijven. Deze zijn grotendeels in handen van de gemeente en de inwoners. Waarschijnlijk omdat ze niet per se aan iemand winst moeten uitkeren, kan men jaarlijks zoveel blijven investeren in de verbetering van de infrastructuur.
Er zijn bijvoorbeeld bijna geen andere gebieden met zo’n moderne en sjieke liften. Een deel van de zetelliften heeft ingebouwde verwarming, en bij de Familielift in Serfaus past het rollend tapijt zich automatisch in de hoogte aan. Als er een kind opstaat, gaat het tapijt de hoogte in zodat het voor het kind makkelijker is om op de zetel te gaan zitten – als ouder moet je je dan wel wat meer bukken.
In Serfaus heeft men zo mogelijk nog meer gedaan om het kinderen naar de zin te maken. Op de piste van Fiss naar Ladis staat bijvoorbeeld ook wel een klein Westerndorp, maar in Serfaus is er hoger op de berg een waar Kinderland uitgebouwd. Hier zijn pistes met figuren of dieren om langs te skiën, maar ook speeltuigen, hutjes om in te spelen, enzovoort. In 2015 werd er een sleebaan op een rail gebouwd die zomer en winter kan dienst doen. Je wordt eerst zeker een kilometer naar boven getrokken, om daarna door het bos een spannende maar veilige afdaling te maken. Het prachtig uitgewerkte benedenstation is op zich al een attractie, met een klein museum van houtwerktuigen en een uitkijktoren. Het geheel zou perfect in een van de betere attractieparken passen.
Hangmatten naast de piste
Al die infrastructuur voor kinderen is natuurlijk op zich ook fijn voor ouders – die kunnen uiteraard zelf ook met de sleebaan mee -. Maar ook voor hen zijn er doorheen het gebied al langer diverse plaatsen waar je relaxstoelen, hangmatten en kleine hutjes vindt waar je even kan gaan uitrusten, van de zon genieten of picknicken. Al lang voor belevenistoerisme een modewoord was, heeft Serfaus de infrastructuur er al voor uitgebouwd.
Dat mag uiteraard niet doen vergeten dat je waarschijnlijk nog altijd in de eerste plaats voor de wintersport naar Serfaus of Fiss komt. Ook op dit vlak vinden we het skigebied van Serfaus en Fiss tot de absolute top behoren. Misschien niet in naakte kilometers, maar wel op het vlak van afwisseling. Het skigebied strekt zich uit over een vrij groot gebied, zodat je hier maar relatief weinig stukken hebt met verschillende pistes naast elkaar. Beneden in Serfaus en een stuk in Fiss kan je nog tussen de bomen skiën en is het landschap vrij glooiend, maar bovenaan in Serfaus ben je echt in het rotsachtige hooggebergte. Het hoogste punt ligt overigens ook op zo’n 2800 meter.
Ook wat moeilijkheidsgraad betreft is er variatie genoeg van de plateau’s waar kinderen of beginners hun eerste stappen kunnen zetten over veel blauwe en rode pistes tot een aantal bijzonder pittige zwarte pistes. Omdat het gebied zo uitgestrekt is, zijn er ook veel plaatsen waar je veilig naast de pistes kan gaan. Wie echt voor de pure freeride ervaring wil gaan, kan dat bovendien ook.
Niet alleen het skigebied, ook de accomodaties mikken op het hogere tot hoogste segment. In Fiss zijn er nog vooral drie- en viersterrenhotels en appartementen, maar Serfaus telt ook enkele vijfsterrenhotels. Voor al dat moois moet je natuurlijk ook wel flink in de buidel tasten. Zowel de skipassen, skilessen, horeca en accommodatie hanteren flinke prijzen. Maar in verhouding krijg je daar wel echt veel voor terug, meer dan in sommige andere luxegebieden.
Tweet
Pin
Article précédent
Vorig artikel
Article suivant
Volgend artikel
Articles Liés
Gerelateerde artikels
Reportages