Opblaasbare tenten worden betaalbaar

Materiaal

Bruno Koninckx

Vango Centara 600

Echte trekkingtenten zijn nog niet beschikbaar als opblaasbaar model, maar voor wie met de auto reist en geregeld van kampeerplaats wil veranderen, zijn ze best wel interessant. Een mooi voorbeeld is de Centara 600 van Vango die we een tijd konden uitproberen.Een opblaasbare, of beter 'oppompbare', tent heeft op zich enkele belangrijke voordelen. Je hoeft niet na te denken over welke stokken waar horen, hoe ze juist in de tent moeten schuiven of welke je eerst moet omhoog steken. Zeker bij een grotere of complexe tent is dat vaak een flinke uitdaging, of ergernis. Niet zo bij een opblaasbaar model, zoals de Centara: binnen én buitentent hangen netjes aan elkaar, zelfs inclusief slaapkamers. In plaats van sleuven om de stokken door te steken zijn er vijf brede pijpen waar je lucht in moet pompen. Het is even uitzoeken hoe je de bijgeleverde pomp precies op de ventielen moet zetten, maar dan is het echt een fluitje van een cent. Je kan op het metertje op de pomp zelf netjes aflezen of de druk wel in orde is.

Opzetten in (iets meer dan) tien minuten

Als je de vijf 'palen' hebt opgeblazen, staat de tent al netjes recht. Je moet dan nog wel een aantal punten en lijnen met haringen vastzetten, maar dit gaat ook heel vlot omdat de tent vanzelf al goed blijft rechtstaan. Omdat de twee slaapkamers al in deze tunneltent hangen, hoef je dus echt niet veel meer te doen. Als je iets langer ter plaatse plant te blijven, kan je wel nog een luifeltje opspannen of echt alle lijnen vast maken, maar voor een kort verblijf hoeft dat niet. Volgens de documentatie bij de tent kan je ze in tien minuten opzetten. Zeker de eerste keren is dat wat ambitieus, maar eens je doorhebt hoe het moet, is dat zelf s alleen bijna haalbaar.

20150604_181358690_iOS

Sommige mensen zijn bang dat de pijpen van zo'n tent stuk kunnen gaan. Tenzij je echt met messen in de tent begint te gooien, lijkt ons de kans vrij klein. En mocht er toch eens een ongeluk gebeuren, dan kan je de eigenlijke luchtkoker vrij makkelijk vervangen. Zelfs als er onderweg een stuk gaan, dan kan je de tent in niet al te zwaar weer gewoon blijven doorgebruiken.Een punt om bij op te letten met een opblaasbare tent, is dat ze bij hevige wind wat minder stabiel is. Vango vangt dit op door een 'Tension Band System II': dit zijn spanriemen waarmee je binnenin de tent de luchtkokers wat meer stevigheid geeft. Of dit voldoende is bij een echt hevige storm of zijwind, konden we niet uitproberen, maar het geeft toch een vrij soliede indruk.

Ruime slaapkamers en leefruimte

20150604_181326202_iOS

Als tunneltent voor zes personen heeft de Centara 600 een slaapkamer aan de uiteinden en een leefruimte in het midden. Met een afmeting van 2,10 m op 2,10 m zijn de slaapkamers ook voor drie personen vrij ruim. Ideaal is om de tent met bijvoorbeeld twee volwassenen en twee tot drie kinderen te gebruiken. De leefruimte in het midden telt 2,6 op 2,3 meter. Ze is door het ontbreken van een binnentent iets breder dan de slaapkamers, maar lijkt toch een beetje smal. Dit komt waarschijnlijk omdat ze toch iets langer is, en ook vrij hoog. In de praktijk blijkt ze zeker ruim genoeg. Bovendien geven de grote ramen een geweldig ruimtegevoel, zodat je je zeker niet opgesloten voelt. De hoogte is ook wel prettig, zeker omdat ook de slaapkamers tot bijna op het einde hoog blijven: in het midden is ze 2 meter hoog, aan de uiteinden nog 1,80 m.Een gevolg van die ruime slaapkamers en leefruimte is natuurlijk dat deze tunneltent zo'n zeven meter lang is. Op sommige kampeerterreinen ga je dus goed moeten uitkijken naar een geschikt plaatsje. Ze heeft wel aan twee kanten een ingang, dus je kan er altijd makkelijk in en uit.

20150604_183047720_iOS

Als tent op zich is de Centara 600 goed afgewerkt. Handig is bijvoorbeeld dat het ingenaaide grondzeil overal een tiental centimeter hoog komt, zodat insecten en water al een pak moeilijker binnen komen. Verder is ze goed voorzien van enkele zakjes om spullen in op te bergen, een haakje om een lamp aan te hangen, enzovoort. Voor de grote ramen zijn er 'gordijnen' die je er eventueel voor kan hangen, en er zijn ook afsluitingen met gaas zodat de verluchting optimaal kan verlopen maar insecten buiten blijven. In de tent zit trouwens een soort passief ventilatiesysteem ingebouwd dat de luchtstroom bevordert.Ook leuk voor de nachtrust is dat het doek van de slaapcompartiment extra licht buiten houdt, zodat je 's morgens niet bij de eerste zonnestraal wakker wordt.Zoals in het begin van dit stukje geschreven, is dit uiteraard geen tent die je mee in je rugzak neemt op trektocht. Daar is het pak te groot en met 20 kg ook te zwaar voor - als valt dat in vergelijking met een tent met palen op zich wel mee. Maar omdat ze makkelijk op te zetten is, en eigenlijk ook vrij eenvoudig weer in te pakken, is ze wel heel geschikt voor vakanties waar je geregeld van plaats wisselt of voor weekendjes weg.De prijs van de Vango Centara 600 draait rond de 775 euro. Dat is natuurlijk niet goedkoop, maar voor een opblaasbare tent van deze grootte en kwaliteit valt dat best wel mee.

Articles Liés

Gerelateerde artikels

Sports D’hiver

Rando / Escalade

By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts.