Om ter strafste licht
Geen categorie
Materiaal
Bruno Koninckx
Zeker in de donkere wintermaanden wil je tijdens een fiets- of wandeltocht genoeg licht hebben om veilig onderweg te zijn. Sigma en Led Lenser hebben elke een super straffe lamp uit waarmee je een heel eind voor je uit kan kijken. Je moet dan wel het gewicht van een stevige batterij meezeulen, maar het kijkcomfort is wel ongeëvenaard.De Buster 2000 is de krachtigste fietslamp die Sigma ooit heeft uitgebracht. Zoals de naam al aangeeft, kan ze in de krachtigste stand tot 2000 lumen lichtopbrengst bieden. In die meest krachtige stand zie je echt enkele tientallen meters voor je uit, wat echt wel handig is als je tegen hogere snelheid op onverlichte wegen, jaagpaden of bospaadjes fietst. Uiteraard kan zelfs de krachtige batterij dat geen ettelijke uren uithouden. De batterij levert een uitgangsvermogen van 6400 mAh. In de meest zuinige stand zou ze het tot 20 uur moeten kunnen uithouden.
De lamp zelf is vrij compact en licht gehouden: ze weegt 108 gram. Daarmee stoort ze absoluut niet op het stuur van een koersfiets. Bevestiging op het stuur gaat heel eenvoudig via een houder met een vijsje. Dat is dus geen snelsluiting waarmee de houder in een oogwenk kan vast- of losmaken. Als je je fiets ergens buiten moet laten staan en niet wilt dat men met je lamp gaat lopen is dat een beetje vervelend, maar het voordeel is dat de lamp zo echt goed op z'n plaats blijft zitten. In de doos zit ook een houder met velcrosluiting die je op de meeste fietshelmen kan monteren. Ook daar stoort het lage gewicht zeker niet. Dankzij een verlengkabel kan je het batterijpak dan bijvoorbeeld in een rugzakje steken. Als derde bevestiging is er een klein tussenstukje waarmee je de lamp ook op een houder van een actiecamera zoals een GoPro kan bevestigen. Via een omweg zou je de Buster 2000 zo ook kunnen gebruiken op een helm die je voor (toer)skiën of klimmen gebruikt. Vrij jammer is wel dat Sigma het niet zo makkelijk heeft gemaakt om de van tussenstuk te wisselen: dat gebeurt met een vijsje. Het is niet alleen een beetje knoeien om het houdertje zo op de lamp te bevestigen, maar als je het vijsje kwijtspeelt, heb je echt wel een probleem.
Goede afstandsbediening
De lamp heeft één knop, waarmee je ze aan of uit zet en de verschillende lichtstanden bedient. Er zijn vier standen voor continu licht. Zelfs in de zuinigste stand heb je in niet al te moeilijke omstandigheden nog genoeg licht om comfortabel te rijden. Daarnaast zijn er drie knippermodi: flash, puls en SOS. Voor een dergelijk krachtige en grote lamp vinden we die knipperstanden eigenlijk niet zo handig. Voor jezelf stoort het toch wel om je ogen heel snel te laten wennen aan de afwisseling licht-donker, en voor eventuele tegenliggers is het ook best vervelend. Voor tegenliggers kan de continue lamp uiteraard ook erg lastig of zelfs gevaarlijk zijn, want als je ze niet laag genoeg richt verblind ze echt heel hard.
Beetje vervelend aan die ene knop en in totaal zeven lichtstanden is dat je vaak wel flink wat moet doorklikken eer je weer op de gewenste stand zit. Voor de handigheid is er dan ook een kleine afstandsbediening, die je wél met een eenvoudige snelsluiting om je stuur kan bevestigen. Zo hoef je je stuur niet los te laten om van lichtstand te veranderen. Op die afstandsbediening staan ook twee knopjes: met het bovenste knopje schakel je tussen de vier continue lichtmodi, en met het onderste bedien je de knippermodi. De knoppen van zowel de lamp als de afstandsbediening zijn fluorescerend, zodat je ze in het donker meteen ziet.
Powerbank
Het batterijpak zelf is uiteraard wat groter en zwaarder. Je kan het met twee rekkers snel aan je frame bevestigen. Vier indicatoren geven hoeveel stroom er nog is. Heel handig is dat er ook een USB poort in zit. Op deze manier kan je bijvoorbeeld je telefoon opladen tijdens het fietsen. Dat kan ook overdag handig zijn als je je telefoon als GPS gebruikt. Tegelijk kan je de batterij zo uiteraard ook los van je fiets als powerbank voor allerlei mobiele toestellen gebruiken, zodat de toch wel stevige investering wat meer rendeert. Opladen van de batterij gebeurt via een redelijk groot uitgevallen oplader. Een USB-oplader zoals je die voor een smartphone gebruikt was handiger geweest, maar voor een dergelijk krachtige batterij heb je uiteraard ook een stevige oplader nodig.
Om deze krachtpatser in huis te halen, moet je in principe net geen 200 euro op tafel leggen. Dat is natuurlijk een flinke smak geld voor een lamp, maar als je vaak in het donker fietst op onverlichte of slecht verlichte wegen, is het echt wel een aanrader. Dat je ze ook op een helm of action cam houder kan monteren, en de batterij ook als gewone powerbank kan gebruiken, kan de pil wel wat verzachten.
Powerlamp als Zwitsers zakmes
Het enige wat bij de Buster 2000 nog ontbreekt, is een 'gewone' hoofdband waarmee je de lamp ook als koplamp voor andere omstandigheden zou kunnen gebruiken. Is dit je belangrijkste gebruiksscenario, maar wil je ook een supersterke lamp, dan kan je beter naar de Led Lenser XEO 19R. In zijn maximumvermogen levert deze ook 2000 lumen, maar voor de rest zijn er toch wel flink wat verschillen met de Buster 2000. Terwijl deze laatste in de eerste plaats voor gebruik op de fiets bedoeld is, is de XEO 19R duidelijk voor uiteenlopende gebruiksdoeleinden gemaakt.
De basis is een lamp met een houder die je op verschillende meegeleverde accessoires kan klikken. Dat alle toebehoren in een stevig uitgevallen tas zitten, maakt al duidelijk dat deze lamp heel veel mogelijkheden biedt. Er zijn hulpstukken om de lamp via een hoofdband te dragen, op een fietsstuur te monteren, of gewoon via een gordelclip ergens over te schuiven en zo vast te maken. Met nog andere accessoires kan je ze met velcrobandjes of een klever aan een helm vastmaken, en er zijn zelfs tussenstukjes om ze op een tripod of GoPro houder te monteren. Heb je een GoPro borstband, dan kan je ze bijvoorbeeld op die borstband monteren, wat om te lopen handig kan zijn. Ten slotte kan je de lamp ook op het batterijpack zelf monteren, zodat je ze in de hand kan houden als een 'gewone' zaklamp.
Hiermee wordt al duidelijk dat je deze Led Lenser voor heel uiteenlopende sporten of bezigheden kan gebruiken: fietsen, mountainbike, trekking, speleo, (toer)ski, klimmen, enzovoort. Eventueel zelfs om te lopen of trail runnen, maar daar is het geheel toch wat te zwaar voor als je ze op je hoofd wil dragen. Je kan de batterij dan wel achteraan de band vastmaken, maar het geheel is gewoon om te stappen al vrij zwaar, en om mee te lopen echt niet comfortabel. Dankzij het kliksysteem kan je heel snel van accessoire wisselen, wat echt wel handig is.
Koeling
Ook de lamp op zich is echt als een Zwitsers zakmes. Ten eerste zijn er twee LED lampjes die naast elkaar zitten. Via de knop bovenaan kan je die in verschillende combinaties en sterktes gebruiken. De bediening heeft één grote knop en vier zijknopjes. Met de hoofdknop en de voorste en achterste knoppen bedien je de twee lampen tegelijk: aan/uit, verschillende sterktes of knipperen. Met de twee zijknoppen bedien je de lampen apart. Je kan dus slechts één lamp aansteken - wat in veel omstandigheden al genoeg licht zal geven - maar de twee lampen ook in een andere sterkte laten braden, of de ene laten knipperen en de andere niet.Daar stopt het niet bij, want je kan met een hendeltje ook de straal en scherpte van elke lamp apart regelen: van vrij breed tot heel gericht. Zo kan je ze heel ver - tot ongeveer 300 meter -, vrij breed, of een combinatie van beide laten schijnen. Dankzij de Optisense technologie kunnen de lampen zich ook automatisch aanpassen aan de lichtintensiteit in je omgeving, of aan het object waarnaar je kijkt: als je op bijvoorbeeld een kaart kijkt die je in je hand hebt, gaat het licht in principe automatisch verminderen, om sterker te worden op het moment dat je ver vooruit kijkt. Omdat de lamp in de straffere standen wel wat warmte produceert, is er onderaan iets voorzien om lucht naar de lampen toe te leiden zodat die kunnen afkoelen.
Intuïtieve bediening
Het batterijpack biedt een capaciteit van 5200 mAh. Volgens Led Lenser moet dat in de sterkste stand goed zijn voor vier uur licht, en in de economische stand voor 20 uur. De batterij kan je op zich ook op verschillende manieren dragen: vast aan de hoofdband, aan je fietsframe, in een rugzak of aan een broeksriem. Er zit ook een USB poort in, zodat je er ook je smartphone of andere spullen mee kan opladen. Je kan ze ook gewoon los als Powerbank gebruiken dus. Opladen doe je ook via een lader die ongeveer even groot is al een typische computerlader.In de praktijk blinkt deze lamp uit in zowat alle manieren waarop je ze kan gebruiken. De bediening gaat ondanks de verschillende knopjes vrij intuïtief, en het is echt wel handig dat je de lichtsterkte en focus van de twee lampen (apart) kan instellen.
Minder leuk aan deze lamp is dat de XEO 19R net geen 300 euro kost. Als je echt verschillende sporten beoefent waar je een dergelijk straffe lamp voor nodig hebt, dan is dat zeker de investering waard. Maar in de praktijk zijn er natuurlijk maar weinig mensen die echt die diverse sporten beoefenen én dan nog eens in omstandigheden waarin je een supersterke lamp nodig hebt. Dit is dan ook alleen maar zinnig voor (semi) professionele gebruikers.
Het wisselen van accessoires mag dan wel vrij makkelijk zijn, een hele tas voor hulpstukken is ook niet zo heel praktisch om mee te nemen. Zeker met de zware lader bij is dit geen set die je op een trektocht met de rugzak wilt meenemen.
Tweet
Pin
Article précédent
Vorig artikel
Article suivant
Volgend artikel
Articles Liés
Gerelateerde artikels
Reportages