Nieuwe loopschoenen van Hoka zorgen voor comfort en grip

Lopen / Trail

Bruno Koninckx

Toen Hoka One One rond 2009-2010 met hun eerste schoenen op de markt kwamen, leken ze futuristisch: ze hadden relatief brede en hoge buitenzolen, die bovendien een beetje 'bol' stonden. Dat ging in tegen de trend om, zeker voor erg sportief ingestelde lopers, schoenen met vrij dunne zolen te maken om een directer contact met de ondergrond te hebben, waardoor de loopperformantie er op vooruit zou gaan. Tien jaar later heeft Hoka bij zijn meeste modellen de extreme zolen ingeperkt, maar de kwaliteiten blijven wat ons betreft top. Zeker bij de nieuwe Clifton 7, terwijl de Torrent 2 nog iets meer richting mainstream loopschoen gaat.De bedenkers van Hoka One One (Maori voor 'vlieg over de aarde'), die uit de regio Annecy kwamen, wilden in eerste instantie een schoen ontwikkelen die hen zou toelaten om sneller en comfortabeler bergaf te lopen. Daarom kwamen ze op het idee om een schoen met een extreem dikke en brede onderzool te maken. De extra breedte zorgt voor stabiliteit, terwijl de dikte voor demping moest zorgen. Omdat je in de bergen ook bergop moet lopen, letten ze er tegelijk op dat de schoenen licht bleven. In het begin waren ze dan ook vooral populair bij ultralopers. De laatste tien jaar is hun gamma echter fors uitgebreid, zodat zowat alle type lopers er wel hun gading vinden. De meest extreme eigenschappen zijn bij de meeste schoenen achterwege gelaten, maar de basis blijft wel om schoenen met een heel goede demping te combineren met een laag gewicht. Daarmee zijn ze ook wel iets 'commerciëler' geworden omdat de doorsnee loper niet met een al te opvallende schoen gezien wil worden.

Lopen op een pantoffel

Een van de modellen die de kwaliteiten van een Hoka het best in de verf zet, is de Clifton, ondertussen toe aan versie 7. Met een gewicht van 247 gram is het zeker niet de lichtste loopschoen op de markt, maar gezien zijn eigenschappen is het wel degelijk een lichte schoen.De grootste troef van de Clifton is echter dat hij wat ons betreft zowat de perfecte balans heeft gevonden tussen stabiliteit, demping en een laag gewicht. Dat maakt hem tot een erg breed inzetbare schoen. Iemand die een of twee keer per week pakweg vijf tot tien kilometer loopt, en eventueel wat gewicht te veel meezeult, zal het een erg aangename schoen vinden. Niet alleen omdat hij een heel goede demping geeft, maar ook omdat het een schoen is die er voor zorgt dat je niet te snel problemen aan gewrichten of pezen krijgt. Een meer intensieve loper zal de schoen appreciëren omdat hij ook over heel lange afstanden het nodige comfort en stabiliteit blijft bieden. Die goede demping heeft de Clifton te danken aan de EVA middenzool, die over de hele lengte van de schoen een schuimrubberen laag legt die goed meegeeft en zo de meeste schokken opvangt. In het midden van de voet biedt de binnenzool door een uitgesproken profiel nog extra steun voor de middenvoet. Voor wie een beetje inzakkende voeten heeft, is dat een bijkomende troef, maar voor sommige mensen zal het ook wel even wennen zijn.

Rocker

De zogenaamde meta-rocker van Hoka die in de onderzool zit, helpt dan weer om de voet op een natuurlijke manier te doen afrollen. Dat is toch zo voor mensen die tijdens het lopen graag een rollende beweging maken door op de hiel te landen en zo de voet tot aan de voorkant te laten afrollen. Echt overdreven zoals bij eerdere modellen is die rocker - die we ondertussen ook van bij ski's kennen - niet meer, maar als je de schoen op de grond legt, merk je wel dat hij zo alleen met het middelste deel de grond raakt. Onder meer die rocker zorgt tegelijk voor een goede (zijwaartse) stabiliteit, terwijl de schoen toch nog genoeg

De onderkant van de Clifton 7 heeft een niet erg uitgesproken profiel. Hij heeft een aantal veelvormige vlakjes met zwart rubber met op zich een heel fijn profiel die op zich een heel klein beetje uitsteken, met rondom rond een zachter materiaal. Het is zeker geen gladde zool, maar ook geen die echt aan het terrein plakt. Dat draagt uiteraard ook bij tot die vlotte afrol. De grip is best OK, maar op heel glad of glibberig terrein moet je toch wel opletten.

De bovenkant bestaat uit heel licht en luchtig materiaal, met flink wat openingen. Dat zorgt voor een goede ventilatie, maar aan de binnenkant zit er wel een gaas zodat er niet te veel zand en andere kleine stukjes binnen kunnen. Water kan er uiteraard wel heel makkelijk door. Aan de tong is er langs de twee kanten een stuk mesh vastgemaakt dat opzij naar de binnenzolen leidt. Hierdoor blijft de tong goed zitten, en blijft je voet ook heel goed op zijn plaats.De Clifton 7 voelde eigenlijk van in het begin heel goed aan, al moesten we misschien een beetje wennen aan die extra steun in het midden van de voet. Na enkele maanden gebruik in uiteenlopende omstandigheden is hij tot een van onze favoriete allrounders uitgegroeid.

Torrent 2

Hoewel Hoka One One ontstaan is vanuit het trailrunnen, blijft het toch nog altijd een buitenbeentje op het vlak van 'pure' trailrun schoenen omdat de meeste van hun schoenen een overmatige buitenzool hebben. Met de Torrent, ondertussen aan versie 2 toe, gaat Hoka iets meer richting de doorsnee trailrunning schoen. De Torrent is met 263,4 gram in maat US9 aan de iets zwaardere kant binnen de trailrunning schoenen, maar dat is natuurlijk allemaal relatief want voor een loopschoen is dat een laag gewicht. Het is ook niet echt een pure wedstrijdschoen, al is hij wel vrij sportief georiënteerd.In vergelijking met de Clifton 7 biedt de Torrent 2 minder demping. Aan de hiel is die er nog wel en de middenvoet, maar meer naar de voorvoet toe voel je dat de tussenzool minder meegaand is dan bij de Clifton. Dit zorgt ervoor dat de Torrent meer sportief en iets meer agressief aanvoelt. Hij nodigt uit om wat sneller en nerveuzer te lopen.Om op meer oneven terrein te kunnen lopen, is het belangrijk dat de schoen je voet goed in het gelid houdt zodat die niet te veel beweegt binnen je schoen. Tegelijk mag de schoen uiteraard ook niet gaan knellen. Vooraan blijft de Torrent 2 de tenen nog relatief wat ruimte bieden, al knelt hij toch een beetje bij onze - toegeven, wat brede - voorvoet. Het hielstuk houdt de hiel ook mooi op zijn plaats, maar hier is er dan ook vrij weinig polstering.

Een echt op trailrunning gerichte schoen moet aan de bovenkant een goed compromis weten te vinden tussen bescherming bieden en ventilatie. De bovenkant is dan ook van vrij dicht geweven stof gemaakt, zodat er geen stof of fijn zand door kan, en zelfs modder of water toch een beetje wordt buiten gehouden. Tegen de onderzool aan zitten er fijne streepjes rubber op de bovenkant, waardoor deze iets stijver wordt en ook een beetje beter beschermt tegen bijvoorbeeld stenen of rotsen. Bij heel warm weer ga je de iets mindere ventilatie wellicht voelen, maar tijdens de herfst en winter hield de bovenkant onze voeten tenminste goed op temperatuur.

De onderzool is voor een trailrunning schoen enorm belangrijk. Hij moet immers een goed grip en stabiliteit bieden, maar tegelijk ook 'snel' genoeg zijn. De Torrent 2 heeft vrij sterk uitgesproken en middelgrote noppen die relatief ver van mekaar staan. Dat zorgt er enerzijds voor dat er (bijna) geen modder of vuil tussen blijft hangen. Alleen ter hoogte van de hiel bleef er bij ons toch wel geregeld een en ander hangen. Op bijvoorbeeld modderig of erg nat terrein zorgen die noppen er anderzijds ook voor dat de schoen genoeg tractie biedt en je niet wegschuift. Maar waar deze onderzool écht het verschil maakt, is dat het rubber ook echt goede grip biedt op hardere maar gladde ondergronden. Samen met de noppen krijg je dus een schoen die in verschillende glipperige ondergronden je echt een zeker gevoel geeft. We hebben er mee in heel vettige modder, nat gras en over natte stenen mee gelopen, en in vergelijking met andere schoenen blijf je echt heel 'baanvast'.

Voor een doorgedreven ultratrail loper zal deze schoen wellicht niet de schoen van zijn dromen zijn, maar wie graag in ruwer of 'vuiler' terrein loopt en er een stevig tempo op wil nahouden, is dit een uitstekende keuze.

Articles Liés

Gerelateerde artikels

Sports D’hiver

Rando / Escalade

By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts.