Minaki Light Jacket: mag er iets meer ventilatie zijn?
MTB / Fietsen
Bruno Koninckx
Tijdens erg intensieve sporten zoals mountainbiken is het van belang om je warmtehuishouding goed onder controle te houden. Dat betekent onder meer dat je je op bepaalde plaatsen goed tegen de elementen moet beschermen, terwijl op andere delen van je lichaam de overtollige warmte net goed naar buiten komt. De Minaki Light Jacket van Vaude probeert daar een oplossing voor te bieden.De Minaki Light jas past het zogenaamde body mapping principe toe: aan de voorkant, op de schouders en bovenarmen is het jasje gewatteerd, terwijl het voor de rest van heel dun polyamide gemaakt is. Die wattering is dun - 60 gram/m2 -, maar je merkt het isolerende effect toch vrij goed. Niet in erg koude omstandigheden, maar wel als het fris is zoals in het voor- of najaar, of in de zomer in de bergen. Het jasje is dus zeker al goed geschikt om je tijdens een pauze op temperatuur te houden. Maar het is vooral bedoeld om je warm te houden tijdens het fietsen.
Bij een afdaling werkt het principe van de body mapping bij dit jasje erg goed: de koude wind die je vooraan vangt, wordt voor 80 procent tegen gehouden. Dat is prima als het niet al te koud is en als je goed opgewarmd bent en wel een (klein) beetje afkoeling kan gebruiken. Het hangt er natuurlijk ook van af wat je er onder aan hebt. Tijdens enkele afdalingen in vrij frisse omstandigheden kregen we het toch wel wat te koud vooraan.Dit kwam niet alleen omdat we er misschien wat te weinig lagen onder aan hadden, maar ook omdat we de jas aan hadden bij de redelijk intensieve klim tevoren. Vaude geeft wel aan dat dit jasje ook ademende eigenschappen heeft, maar die zijn wat ons betreft dan toch vrij beperkt. Zowel tijdens kortere als iets langere ritten, en zelfs bij niet al te intensieve stukken, kregen we het toch al snel wat benauwd. Bovenal werden we toch ook snel nat van het zweet, wat we bij gelijkaardige jasjes niet snel hebben. In de praktijk blijkt het ademend vermogen van dit jasje dus flink tegen te vallen.Toegegeven, we zijn vrij kritisch op dit vlak omdat we al andere producten hebben gebruikt waar we hier geen of veel minder last van hadden, maar het is jammer want het concept van deze Minaki Light is op zich wel interessant.
In de praktijk zien we het gebruik van dit jasje dan ook vrij beperkt in: het is vooral handig voor omstandigheden waar je zonder jasje een (lange) klim naar boven doet, daar eventueel even wilt pauzeren en je er warm mee houden, maar dan vooral bij de afdaling tegen de wind en frisse temperatuur wilt beschermen. Gelukkig is het jasje erg licht: een medium weegt 180 gram. Dankzij de gebruikte materialen kan je het vrij klein samenduwen, maar vreemd genoeg kan je het jasje niet in de zijzak steken. Nu ja, het kan wel, maar het zakje is er duidelijk niet op voorzien want de rits is niet dubbelzijdig zodat je het zakje bijna niet toe kan doen als je het jasje er in hebt gepropt. Het is dan sowieso nog te groot om in de achterzak van een fietsshirt of in een normale zadeltas te steken, dus je zal een rugzakje moeten bij hebben.Waar je bij het mountainbiken ook wel aandacht voor moet hebben, is dat het materiaal waar dit jasje uit gemaakt is, vrij fragiel is. Je moet dus niet te veel scherpe takken en dergelijke raken of je krijgt wél ventilatiegaten.Of je het voor andere sporten kan gebruiken, hangt van de intensiteit af. Het is zeker interessant om als licht jasje mee te hebben op wandeltochten, om je tijdens een pauze of als er wind opsteekt warm te houden. Maar bij een iets sportievere wandeling speelt het geringe ademende vermogen toch al snel op, zo konden we ondervinden.
Tweet
Pin
Article précédent
Vorig artikel
Article suivant
Volgend artikel
Articles Liés
Gerelateerde artikels
Reportages