Meer over de meren van de Savoie Mont Blanc
Reportages NL
Tom Marees
Met 112 skistations die samen 90 procent van het Franse skidomein omvatten, mag de Savoie Mont Blanc zich al de skiregio van de wereld noemen. En waar bergen zijn, zijn dalen. En waar sneeuw is, is water. Kristalheldere druppels die zich spelenderwijs laten ‘watervallen’ en verder hun weg zoeken naar snel stromende rivieren om vervolgens tot enige rust te komen in mooi gelegen meren. Natuur in overvloed. Niet zo vreemd dat je hier het grootste Nationaal Park van Frankrijk vindt (Vanoise), ondersteund door tal van natuurreservaten.’s Winters zoeken we natuurlijk de toppen op om te genieten van de lange afdalingen. Tijdens de zomer dagen de bergen ons uit voor het maken van wandelingen en mountainbike tochten, maar we komen dan ook meer in de dalen terecht en ontdekken dan de figuurlijke toppers van de Savoie Mont Blanc. Idyllisch gelegen bergdorpen, meren met tal van watersportactiviteiten en interessante stadjes zoals Annecy, Chambéry en Albertville waar je een goed beeld krijgt van de Franse architectuur van weleer. Ook stijgt de interesse voor de culinaire geneugten die tijdens een wintersportvakantie vaak minder aandacht krijgt. Want na het zien van zoveel wijnranken op de berghellingen wil je natuurlijk ook wel eens het resultaat in je glas zien. En zo beland je al snel in de gastronomische wereld van deze regio, die zowel grenst aan Zwitserland als aan Italië.
Fervente tv-kijkers van de Tour de France worden elk jaar getrakteerd op schitterende beelden van de Savoie Mont Blanc. Een Tour zonder enkele etappes in dit deel van de westelijke Alpen bestaat niet. Alpe d’Huez, La Rosière en Le Grand-Bornand zijn gekende finishplaatsen van gevreesde bergetappes.Deze keer laten wij de bergtoppen echter links liggen en concentreren wij ons op de meren. Wij bezoeken er vier met een goed uitgebouwd toeristisch aanbod, elk met een eigen sfeer. Op de onderstaande foto van de kaart van de Savoie Mont Blanc geven we met nummers aan waar de meren zich bevinden: Lac Léman (1), Lac d’Annecy (2), Lac du Bourget (3) en Lac d’Aiguebelette (4).
Zee van Genève
Verreweg het bekendste meer is het Lac Léman, dat de Savoie Mont Blanc deelt met Zwitserland. Wij kennen deze watermassa natuurlijk beter onder de naam Meer van Genève. Zee van Genève zou trouwens beter passen, want het meer is immens groot. Als het een beetje waait, ontstaan er al snel golven. Voor windsurfers en zeilers een extra uitdaging. Om het meer goed te verkennen, kun je inschepen op een stoomboot uit 1920 voor een tocht rond het meer. Het historisch havenplaatsje Yvoire in de Savoie Mont Blanc is één van de vier bestemmingen waar je aan boord gaat. De andere zijn Genève, Nyon en Lausanne. Omdat de boot in het zomerseizoen dagelijks 2 keer hetzelfde rondje vaart, krijg je de kans om bijvoorbeeld uit te stappen in Lausanne voor een korte citytour om vervolgens weer terug te keren naar Yvoire. Want Yvoire mag je niet missen. Dit middeleeuwse dorp met stadsmuren en een heus kasteel uit het begin van de 14e eeuw staat op de lijst van mooiste dorpen van Frankrijk, samen met nog zo’n 150 dorpen. Niet slecht voor wat ooit een arm vissersdorp was, maar wel gelegen op een strategische plek aan het meer. Vandaar het kasteel en de stadsmuren.
De sprong naar welvaart heeft Yvoire vervolgens te danken aan een ambitieuze burgemeester uit de jaren vijftig van de vorige eeuw die toeristische mogelijkheden zag. De 150 permanente inwoners binnen de muren zien nu jaarlijks een miljoen bezoekers voorbij komen. Het historische karakter heeft bovendien een bloemenuitstraling gekregen. Op een plantenbak meer of minder is niet gekeken. Op één na zijn wel alle professionele vissers verdwenen, maar die ene visser zorgt er wel voor dat wij in Hotel du Port filets de perches op ons bord krijgen, dé visspecialiteit van het Meer van Genève. Het kasteel dat al vier eeuwen bewoond wordt door dezelfde adellijke familie is niet te bezoeken, wel heeft de huidige bewoner in 1988 zijn groentetuin voor het publiek omgetoverd in een doolhof van perkjes aangekleed met zo’n 1500 plantenvariëteiten.
France Station Nautique
Hoogste tijd om ons zelf eens sportief onder te dompelen in het water. Aan het Meer van Genève moet je dan in Thonon-Les-Bains zijn, waar zich een ‘France Station Nautique’ bevindt. Frankrijk telt 34 van deze watersportparadijzen aan het open water met tal van watersportmogelijkheden. 31 daarvan liggen aan de kust, de drie anderen bevinden zich aan een meer in de Savoie Mont Blanc: Lac du Bourget, Lac d’Annecy en Lac Léman. Het vierde meer, Lac d’Aiguebelette, heeft geen France Station Nautique, maar dat komt omdat hier geen gemotoriseerde boten mogen varen. In Thonon-Les-Bains leven we ons uit met paddle (staand peddelen op een surfplank). Later staan we met z’n zessen op een paddle vlot, dat natuurlijk al snel uitmondt in een lachend paddle-gevecht. Verliezen is niet zo erg, omdat de watertemperatuur in deze tijd van het jaar (begin juli) minstens 20 °C bedraagt. De avond brengen we door in het 12 km verderop gelegen Evian-Les-Bains. Aan de overkant zien we de lichtjes branden van Lausanne. In Evian-Les-Bains met zijn casino en zijn vele historische gebouwen treden we de belle-époque binnen. De rijke sfeer van rond 1900. Vanzelfsprekend vullen wij hier onze waterflessen bij de nooit stoppende bron van Evian.
Wake-board adrenaline
Het Lac d’Annecy ademt outdoor, historie en gastronomie uit. Voor je het water opgaat zou je eigenlijk eerst een rondje om het meer moeten fietsen. Maar pas op: er zitten steile stukken tussen. Voordeel is dan weer dat op 3 km na de hele route enkel het domein is voor wandelaars en fietsers. De man van de toeristische dienst belooft ons dat het laatste stukje in 2020 ook autovrij zal zijn. De meest logische keuze om even de benen te strekken is in Annecy. In de sfeervolle historische binnenstad kun je even koffie gaan drinken op één van de vele terrasjes. Wij ontdekken La Piscine Kamouraska, gelegen aan een relatief rustig pleintje (Passage de la Cathédrale), waar ze je vers geperste biosappen en super gezonde sandwiches voorschotelen.
Net als al die andere toeristen wil je vanzelfsprekend ook het Palais de l’Isle zien, een voormalige gevangenis uit de 12e eeuw. Eén van de meest gefotografeerde monumenten van Frankrijk.
Maar dan wordt het echt de hoogste tijd om het water op te gaan. Met een watertaxi steken we over naar Veyrier-du-lac. Thuishaven van wake-boardschool Le Spot. De aanlegsteiger wordt ook gebruikt door de gasten van het iets hoger gelegen hotel La Maison Bleue, waarover ooit de befaamde en enigszins excentrieke chef-kok Marc Veyrat de scepter zwaaide en waar nu zijn getalenteerde leerling Yoann Conte in de pannen roert. Maar zijn ongetwijfeld verfijnde gerechten laten we nu eventjes aan ons voorbijgaan. Wij zijn hier om te wake-boarden. Waterskiën op een surfplank. Voor wie dat nog nooit heeft gedaan is dat een sensatie. Leraar Arnaud legt het ons de beginselen uit van armen strekken en knieën buigen voordat de lijn strak staat, maar zodra de speedboot je uit het water trekt blijkt de praktijk toch iets ingewikkelder te zijn dan de theorie. Blijf je uiteindelijk staan na enkele vallende starts dan is de kick enorm. De adrenaline geeft mij zelfs zoveel moed om over de boeggolven naar de andere kant te zwieren. Het is fantastisch.
Al is de sensatie van het wake-boarden waarschijnlijk nog kinderspel vergeleken met parapente, dat hier ook geweldig populair is. Yves, één van de Belgische deelnemers van onze groep, en zelf een ervaren parapenter, raadt geïnteresseerden aan om les te nemen bij Les Passages du Vent of Les Grands Espaces, beide gevestigd in het aan het Lac d’Annecy gelegen plaatsje Talloires. Na een week cursus kun je volgens hem al zelfstandig de lucht in. In de dagen daarvoor krijg je via een radioverbinding voortdurend aanwijzingen hoe je de juiste koers houdt. Dankzij de thermiek maak je de prachtigste tochten. Zelf heeft Yves, hangend aan zijn parapente, meer dan eens een rondje Lac d’Annecy gemaakt. Hij is ook al naar Samoëns ‘gevlogen’, hemelsbreed een afstand van ruim 60 km. “Daar deed ik dan wel vijf uur over”, zegt hij. Een andere streek in deze regio waar hij positieve parapente-ervaringen heeft bevindt zich tussen Lac du Bourget en Lac d’Aiguebelette.
Watertemperatuur 24 °C
Het Lac du Bourget is het grootste gletsjermeer van Frankrijk. Dan verwacht je al snel dat het rillend zwemmen is. Niets is minder waar. De gemiddelde zomertemperatuur is zeker 24 °C. We duiken naar hartenlust van onze zeilboot af. Met bolle zeilen schuimen we het meer af. Bij het strand van Chantillon leggen we aan en genieten daar, met zicht op het meer, van een heerlijke visschotel op het terras van restaurant O’Lac. Net als bij de andere meren zwemmen de meeste visjes van de menukaart, bij wijze van spreken, zo van het meer de keuken in. Ook krijg je altijd de gelegenheid om lokale wijnen te proeven. Chigin Bergeron, een aangename witte wijn, kom je haast in elk restaurant wel tegen. Hetzelfde geldt voor de kaas. Op Abondance, genoemd naar het gelijknamige stadje in de Haute-Savoie, ben ik echt verliefd geworden. Het Lac du Bourget geniet vooral bekendheid door het kuuroord Aix-Les-Bains. Indertijd waren het vooral de adel en de welgestelde families die zich hier lieten vertroetelen in de thermale baden. Nu mogen wij ook het thermale water verkennen. Het wellness aanbod staat nog steeds prominent op het visitekaartje van Aix-Les-Bains.
Intiem vakantiemeer
Het Lac d’Aiguebelette is een bijzonder aangename verrassing in de buurt van Chambéry. Een relatief klein meer in de vorm van een driehoek met een omtrek van slechts 14 km, maar o zo mooi gelegen. Gedeeltelijk omzoomd met steile, robuuste bergen tot 1400 meter, terwijl het lager gelegen landschap op vriendelijke wijze naar het achterland golft. Daar bevinden zich een 10-tal campings en andere accommodaties. Een echt vakantiemeer met een intieme sfeer. Gezinnen met kinderen en ook jongeren vermaken zich uitstekend op de strandjes. Het grote verschil met de andere meren is dat gemotoriseerde watersport hier niet is toegestaan. Wel elektrische bootjes. Terwijl wij weer op onze paddle-board staan, zien we ook veel 4-persoonswaterfietsen, inclusief een kleine glijbaan, roeiboten en kano’s voorbij komen. Waterplezier verzekerd. Langs het meer zijn er verschillende mooie plekjes waar je ‘voor anker’ kunt gaan om te zwemmen. Werkelijk een supermeer voor natuurliefhebbers.
Voor meer info: www.savoie-mont-blanc.com en www.station-nautique.com (klik op Rhône-Alpes voor de drie Nautique Stations in de Savoie Mont-Blanc).
Tags:
Tweet
Pin
Article précédent
Vorig artikel
Article suivant
Volgend artikel
Articles Liés
Gerelateerde artikels
Reportages