Lopen met muziek én hartslag dankzij de Runner 2 loophorloge van TomTom

Lopen / Trail

Materiaal

Bruno Koninckx

TomTom Runner 2 loopster

Al van toen TomTom voor Nike een loophorloge maakte, heeft het Nederlandse bedrijf innovatie in dit productgamma weten te brengen. Met de nieuwste Runner 2 sporthorloges is dat zeker ook het geval. De grootste nieuwigheid is zeker dat in bepaalde modellen van de Runner 2 een muziekspeler ingebakken zit. Voor zover we weten is TomTom de eerste die in een echte sporthorloge een hartslagmeter, muziekspeler én activiteitentracker integreert.Op zich lijkt de Runner 2 erg op zijn voorgangers, maar er zijn toch een paar belangrijke verschillen. Zo heeft het horloge een kleine afslankkuur gekregen, wat vooral opvalt bij het bandje. Het geheel voelt minder plomp aan dan de vorige editie. Nog steeds zit het horloge zelf in een verwisselbaar bandje. In de praktijk denk en we niet dat er veel mensen zijn die bandjes in verschillende kleuren zullen kopen, waardoor we dit concept niet zo heel zinvol vinden. Om het horloge op te laden, moet je het ook wel uit het bandje halen en in een oplader schuiven. Dit mechanisme is ook wat beter geworden dan bij de vorige versie: toen was het een beetje prutsen om het er in en uit te kunnen halen, nu klikt het er in. Op zich vinden we dit toch nog altijd vrij omslachtig. je Wetende dat er smartphones zijn die ook waterdicht zijn én met een micro USB aansluiting werken, zou dat toch ook met een sporthorloge moeten kunnen. Aangezien de batterij het tijdens actief gebruikt maar een beperkt aantal uur uithoudt, moet je op vakantie altijd de speciale kabel mee hebben, terwijl je waarschijnlijk toch altijd wel ergens een micro USB kabeltje bij de hand hebt of snel kan vinden.

Muziek en Bluetooth

TomTom Runner 2 muziek

De belangrijkste blikvanger is zeker de muziekspeler. Het horloge heeft een intern geheugen van 3 gigabyte. Bij aankoop staan er al 11 nummers op, maar vanuit de pc MySports toepassing kan je makkelijk bestaande nummers of zelfs speellijsten uit bijvoorbeeld iTunes overzetten. Hoeveel er precies oppassen, hangt onder meer af van de kwaliteit van de nummers (bitrate). Muziek afspelen kan alleen via een Bluetooth hoofdtelefoon. Je kan een versie van de Runner 2 kopen met een oortjes van TomTom bij, maar deze hebben we niet kunnen uittesten omdat ze nog niet beschikbaar waren. In de plaats daarvan kregen we van TomTom uitstekende oortjes van Boston. Koppelen met deze oortjes verliep zonder probleem.Tijdens het lopen merkten we wel dat de muziek soms haperde. Na wat uitzoeken blijkt dit aan de Bluetooth verbinding te liggen. Wat zoeken op de site van TomTom leerde dat het bedrijf bij bepaalde types oortjes het horloge links of rechts te dragen, naargelang de Bluetooth ontvanger links of rechts in de oortjes is ingewerkt. Bij de Boston oortjes lijkt ons dat wat raar, want de batterij en dergelijk zit daar in het midden. Bij de ook erg goede sportoortjes van Plantronics waar we de Runner 2 enkele weken mee hebben gebruikt, hadden we overigens nooit verbindingsproblemen. Wel hadden we de indruk dat de batterij van het horloge het bij deze oortjes minder lang uithield. Waarschijnlijk heeft TomTom om batterij te sparen, de sterkte van het Bluetooth signaal zo laag mogelijk gehouden. Begrijpelijk, maar een horloge aan de andere pols moeten dragen omwille van de Bluetooth verbinding vinden we toch echt niet kunnen. Kies dus het oortje vooral in functie van hoe je je horloge draagt.Zoals bij de vorige versies, bedien je de TomtTom Runner door de vier zijden van een vierkante knop in te drukken. Nu er meer functies in het horloge zitten, botst TomTom duidelijk tegen de limieten van deze op zich interessante gebruikersinterface. Zolang je niet aan het sporten bent, kan je bijvoorbeeld wel door de muziek navigeren, maar tijdens het sporten lukt dat niet meer. Ook andere functies zijn dan niet meer toegankelijk zonder het opnemen van je activiteiten te stoppen. Gelukkig kan je het volume wel regelen via de oortjes zelf.

Hartslag & gps

TomTom Runner 2 hatslagmeter

Waar TomTom voor de vorige versie nog een hartslagsensor van Mio gebruikte, is het er nu een van LifeQ. Deze werkt bij ons even accuraat als de vorige. Hij heeft wel als voordeel dat TomTom er eventueel ook het zuurstofgehalte in je bloed mee kan laten meten na een software-update.Ook de gps werkt nauwkeurig genoeg om nadien je track in een van de ondersteunde platformen (TomTom MySports, Endomondo, Strava, Nike+,...) te bekijken. Je kan het horloge ook syncen via een app op je smartphone. Vreemd genoeg biedt TomTom nog steeds geen enkele navigatiemogelijkheid op het horloge zelf. Het gps signaal vinden om met bijvoorbeeld lopen of fietsen te kunnen beginnen, verliep bij ons overigens vrij traag als we het horloge aan hadden. Meestal laten we het daarom even buiten liggen vooraleer we gaan lopen.

Verschillende sporten

Hoewel TomTom het horloge de naam 'Runner 2' heeft gegeven, kan je het ook voor andere sporten gebruiken: fietsen (binnen of buiten), zwemmen, fitness of freestyle (verschillende sporten). Naargelang de sport zijn er andere functies actief. De hartslagmeter werkt bijvoorbeeld overal, behalve bij het zwemmen. Hier moet je de lengte van het zwembad ingeven, en de horloge telt dan het aantal lengtes. Ook handig is dat je je verschillende doelen kan stellen, wat zeker bij het lopen goed is uitgewerkt. Om te fietsen vinden we een polshorloge niet echt handig. Je kan het wel aan het stuur bevestigen met een extra accessoire, maar dan verlies je de ingebouwde hartslagmeter. Via Bluetooth kan je het horloge wel verbinden met een andere hartslagmeter of andere sensoren. Er zit sinds kort ook een chronometer op het horloge. Voor een triathlon is het jammer dat je de drie sporten niet kan laten voorttellen.Bij elke sport kan je verschillende gegevens bekijken. Er is één groot veld, en onderaan twee kleine velden waar je informatie op ziet. Je kan instellen wat je op deze plaatsen ziet, maar tijdens het sporten kan je uiteraard ook nog scrollen. Vervelend hier is wel dat je niet kan doorscrollen: als je van de laatste waarde weer naar de eerste wilt, moet je helemaal terugscrollen in plaats van gewoon één waarde verder te gaan. Ook jammer is dat je na afloop geen overzicht krijgt van je sportsessie. Je kan dit wel opvragen door terug naar de sport in kwestie te gaan in het menu, maar echt handig is dat niet.

Activiteiten opvolgen

TomTom Runner 2 stappenteller

Naast muziek in bepaalde modellen, zit er in de Runner 2 nu standaard ook een zogenaamde activity tracker. Deze houdt enkele zaken bij: uren slaap (per dag en week), aantal stappen (per dag en per week), aantal calorieën en de afgelegde kilometers. Heel veel meer dan een gimmick vinden we dit eerlijk gezegd niet (zoals de meeste activity trackers). Het aantal stappen per dag is nog een redelijk interessante indicatie, maar als je gaat lopen worden die er bijvoorbeeld ook bijgeteld. Naast de calorieën is vooral de slaapregistratie niet echt veel waard, onder andere omdat hier de hartslag niet wordt meegeteld en je dus geen informatie krijgt over de duur van de slaapfasen bijvoorbeeld. Klein detail hier ook: om naar de activiteiten data te gaan, moet je op de linker knop drukken, maar dit gaat nogal moeizaam zodat je meestal meteen in het weekoverzicht zit. Ander minpunt hier is dat het bandje bij ons wat begon te irriteren als we het lang aan hadden.

Conclusie

TomTom Runner 2 loper

TomTom heeft met de Runner 2 een mooie, compacte en veelzijdige sporthorloge uit. Zeker de versies met hartslagmeter zijn heel interessant. Loop of sport je graag met muziek, dan is de Music versie echt een aanrader. Het prijskaartje van 250 euro (300 met oortjes) is dan wel vrij fors. Zeker voor lopers die geen enorm doorgedreven analyses of vergevorderde functies nodig hebben, blijft dit een van de beste loophorloges op de markt. Uiteraard heeft ze nog tekortkomingen, waarvan we het zwakke Bluetooth signaal de belangrijkste vinden. TomTom heeft wel een traditie van software-updates om verbeteringen door te voeren.

Articles Liés

Gerelateerde artikels

Sports D’hiver

Rando / Escalade

By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts.