Keizerlijk wintersporten met data-skibril

Reportages NL

Tom Marees

GTG_Winter1213_hr-117

Terwijl ik slalommend naar de volgende lift ski, zie ik op een mini-schermpje in de rechter benedenhoek van mijn skibril hoe snel ik ga. Tenminste als ik met mijn ogen even naar beneden knipper. Breed slalommend stijgt de snelheidsmeter boven de 50 km per uur en tikt, bij een lange afdaling, zelfs de 70 even aan. Kijk ik recht vooruit, mij concentrerend op de piste, krijg ik die informatie niet te zien. Dat is vaak ook de eerste vraag van anderen wanneer ik vertel over mijn ervaring met de data-skibril: ‘is dat niet gevaarlijk?’ Nee dus. Je hebt maar een oogwenk nodig om te zien hoe snel je gaat.Bovendien biedt deze data-skibril van Ski amadé in Salzburgerland zoveel meer. Zo wijst de gps je ook de weg naar de berghut waar je met je vrienden hebt afgesproken voor de lunch en krijg je verder informatie over de afdalingen. Je stuurt ‘m aan met een soort polshorloge zonder tijd, maar wel met knoppen die je langs de digitale inhoud leiden. Klik je op een bepaalde afdaling die je wilt maken, dan ‘brengt’ de data-skibril je er zo naar toe. Onderweg ontvang je ook foto-tips. Verder lees je hoeveel meter de afdaling nog is, het aantal hoogtemeters dat je al hebt gemaakt en, als ze er zijn, de mogelijke alternatieven: ga je naar links dan blijf je op de rode piste, ga je naar rechts dan pik je een zwarte afdaling mee. Voor de goede orde: al deze informatie zie je niet tegelijkertijd. Wie klikt op de snelheidsmeter, krijgt, met uitzondering van de hoogtemeters, geen informatie over de juiste weg naar een berghut of welke stoeltjeslift je moet nemen om een afdaling te kunnen voortzetten. Maar met enkele klikken zit je zo weer in het gewenste programma. De data-skibrillen zijn per dag te huur bij de winkels van Intersport Rent in de Ski amadé wintersportgebieden.

Afdaling 10,4 km

IMG_7124

Wij testen de data-skibril in Bad Gastein, dat samen met Bad Hofgastein één skigebied vormt. Van de Stubnerkogel op 2246 meter heb je maar liefst 4 afdalingen met een lengte van minstens 1200 meter. De langste afdaling start in Schlossalm en eindigt in Hohe Scharte. Een afstand van 10,4 km. Hoger gelegen heb je Sportgastein (top 2685 m). Een klein skigebied maar wel met off-piste mogelijkheden. Volgens mijn skileraar worden die streng gecontroleerd op lawinegevaar. Nu staat er een bordje dat deze afdalingen gesloten zijn. Wie die waarschuwing naast zich neerlegt, leest dat de kosten van een eventuele reddingsactie kunnen oplopen tot 25 duizend euro. Met de 5 rode afdalingen die open zijn, zijn wij dik tevreden. Voor we aan de afdaling beginnen, gaan we op deze top eerst nog ontbijten in een soort glazen iglo op palen. Een luxe aanbod dat je kunt boeken bij de toeristische dienst. Naast de regionale specialiteiten word je getrakteerd op een ongestoord vergezicht. Zelfs op de piek van de Grossglockner, de hoogste berg van Oostenrijk. Het voordeel van het ontbijtarrangement is bovendien dat je mee mag met de gondel van 8 uur en je voor de meeste andere skiërs kunt afdalen op de vers geprepareerde pistes. Sportgastein is ook ideaal voor langlaufers. Vier onderling verbonden loipes bieden samen 20 km langlaufplezier aan. De laagst gelegen loipe begint op 1600 meter bij het dalstation, je heb niet eens een skipas nodig. Op de top wordt eind maart, een week lang, elk jaar de hoogst gelegen boerenmarkt van de Alpen georganiseerd. Speciaal voor de wintersporters. Een sympathiek voorproefje van de zomer wanneer op deze bergflanken een paar duizend schapen en een 500-tal koeien rondlopen.

25 skioorden sterk

Bad Gastein inmitten winterlicher Natur

Aan het begin van het Gasteinerdal ligt het kleine skigebied van Dorfgastein, dat met een gondel is verbonden met het familievriendelijke skigebied van Grossarltal. Naast Gastein en Grossarltal telt Ski Amadé nog 3 skiregio’s: Salburger Sportwelt met onder andere de skioorden Flachau en Wagrain, Schladming-Dachstein en Hochkönig. In totaal 25 skioorden. Met je skipas heb je toegang tot alle 356 pistes (760 km piste). Dat is natuurlijk theorie. De samenwerking is vooral positief voor de kwaliteit van alle deelnemende skigebieden. Dankzij de grootschaligheid kan er slimmer geïnvesteerd worden zonder dat de oorden hun eigen sfeer verliezen. Sinds de start in het jaar 2000 is er voor ruim een half miljard euro besteed aan het verbeteren van de skiliften en de sneeuwzekerheid. Als het gaat om de modernisering van de infrastructuur van de wintersportgebieden loopt Ski amadé in de voorste gelederen. En dat geldt vanzelfsprekend ook voor de mogelijkheden van de digitalisering. De data-skibril is daar een sprekend voorbeeld van. Daarnaast is het prettig dat er maar liefst 400 free Wifi punten zijn met telkens een bereik van 150 meter. Verder is de ‘Ski amadé Guide’ gratis te downloaden voor iPhone en Android.

Dagelijks 5 miljoen liter

Felsentherme_052

De sfeer van keizer Franz Josef (1830-1916) dwaalt nog rond in Bad Gastein. Jarenlang was hij hier vaste gast. Met dank aan de thermale bronnen waaruit dagelijks 5 miljoen liter water stroomt. Samen met zijn Sissi liet hij zich regelmatig vertroetelen door het heilzame water. Met als gevolg dat dit kuuroord tal van andere belangrijke adellijke families en Europese regeringsleiders aantrok. Dat is aan de architectuur te zien. Imposante gebouwen en hotels van minstens een eeuw oud bepalen de uitstraling van Bad Gastein. Opvallend is dat het nu vooral jongeren zijn die hier graag verblijven, terwijl families eerder te vinden zijn in Bad Hofgastein. Bad Gastein kent dan ook een levendig nachtleven. Populaire uitgaansgelegenheden zijn Silverbullet, Ginger’n Gin en Haeggbloms. De laatste naam verraadt een sterke Zweedse aanwezigheid. Een 4-tal hotels zijn dan ook in Zweedse handen. Voor een Oostenrijks wintersportoord, waar meestal de lokale families alles voor het zeggen hebben, is dat opvallend. Restaurant-bar Ginger’n Gin is trouwens een dubbele aanrader. Je eet er niet alleen prima tegen een heel schappelijke prijs, het is bovendien sfeervol gevestigd in het voormalige Grand hotel l’Europe dat geopend werd in 1909. Overigens spoelen de miljoenen liters thermaal water niet zo maar het dal uit. In Bad Gastein heb je op enkele minuten wandelen van de gondellift de Felsentherme, waar veel wintersporters na het skiën zich komen ontspannen in de sauna’s en in het geneeskrachtige water en in Bad Hofgastein bevindt zich de Alpentherme, een wellness juweel waar je gemakkelijk een dag in kunt doorbrengen. Dat de keizer Bad Gastein heeft uitgekozen tot zijn favoriete ontspanningsplaats, heeft er ook voor gezorgd dat het dal gemakkelijk toegankelijk is geworden. Door het dal loopt zelfs een treinverbinding van Salzburg naar Karinthië. Het historische station van Bad Gastein is geopend in 1905. Vanaf hier trein je zonder over te stappen naar onder andere Wenen, Praag en Zürich. De rit naar Salzburg duurt 80 minuten, een mooie daguitstap als de weersomstandigheden te slecht zijn om te skiën.

Goudmijn sauna

Heilstollen Einfahrt Zug

Een bijzondere sauna-uitstap zijn de Gasteiner Heilstollen. Een gangenstelsel in de bergen op een kwartier rijden Van Bad Gastein. Ooit gegraven om er goud te vinden. Dat is niet echt gelukt. Wel ontdekte men dat de lichte radonstraling in deze schachten in combinatie met de thermale waterdamp en de hoge temperatuur een positieve werking heeft op allerlei gezondheidsklachten, zoals reuma, astma en huidproblemen. Nu rijden tussen half januari en half november tienduizend patiënten met een mijntreintje de 1100 meter lange mijngang in. Daar staan bedden waar je bij een temperatuur van rond de 40 graden en een hoge luchtvochtigheid van minstens 70 procent 50 minuten mag liggen transpireren. Gezonde mensen, die dat ook eens willen ervaren, zijn op dinsdag- en donderdagmiddag van harte welkom.

Van Koksmutshutten tot Feng Shui

Red Bull Playstreets

Het mooie van een wintersportvakantie in Oostenrijk is dat niet alles om de sneeuw draait. Wellness speelt een steeds grotere rol, zeker hier in het Gasteinerdal, en ook de gastronomie. En bij dat laatste moeten we niet meteen denken aan sterrenkoks. Belangrijker is dat het met de basis van de meeste gerechten in orde is. Veel van de lokale boeren onderscheiden zich door enkel bio-producten te leveren. Dat proef je. Sterrenkoks zijn er overigens wel. GaultMillau heeft in Oostenrijk aardig gestrooid met Koksmutsen (‘Hauben’, vergelijkbaar met de Michelin-sterren). Zeven van die Haube-koks geven jaarlijks een recept aan een skihut in het Gasteinerdal. Voor buiten de piste willen we ook nog twee tips geven: Schmaranz bij Bad Hofgastein. Een sfeervolle en intieme boerenhut met open haard, waar de waar de waard Rupert Viehauser zijn eigen bier brouwt, enkel en alleen verkrijgbaar voor zijn gasten. Naast een kaas- en vleeswarenplankje staan op de kaart wat stevige boerengerechten. Bio vanzelfsprekend. Zijn filosofie daarbij is ook heel simpel: “Vertrouwen in de natuur is mijn hoogste gebod”. Een andere keuken met heel veel filosofie, maar dan op een hoger gastronomisch niveau vinden we bij Dorfgastein. Daar roert Hans-Peter Berti van de Unterbergerwirt in de pannen volgens de vijf elementen van de Feng Shui keuken. Na de maaltijd komt hij graag aan tafel vertellen over hout, vuur, aarde, metaal en water. “In alle levensmiddelen zit energie”, verklaart hij, “en niet alle energieën verdragen elkaar”. Voor beginners heeft hij in elk geval een gemakkelijke tip: “Begin de maaltijd altijd met iets warms, een soep bijvoorbeeld, en nooit met een koud voorgerecht”.Voor meer info: www.skiamade.com

Articles Liés

Gerelateerde artikels

Sports D’hiver

Rando / Escalade

By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts.