Een Brooks zonder leer maar met een opening
MTB / Fietsen
Bruno Koninckx
Brooks is een van die iconische merken waarvan je denkt dat ze altijd al hebben bestaan, en ook nog heel lang zullen blijven. Als je al in 1882 je eerste patent voor een zadel neerlegde, en nog altijd bestaat, dan betekent dat wel wat als merk. Als op en top Brits merk zou je denken dat het nooit iets aan zijn succesformule zou wijzigen: lederen zadels maken die in het begin wat stug zijn maar zich na een tijd perfect aan je anatomie aanpassen. Het leek dan ook als vloeken in de kerk toen Brooks een paar jaar geleden onder de naam Cambium een serie zadels uit kunststof lanceerde. En in een van die modellen zit nu zelfs een opening...We hebben geen Brooks van 1882, maar wel een die al ruim 35 jaar meegaat en nog altijd in goede staat is, al ziet hij er uiteraard vrij verweerd uit. Het was ook voor ons dus even raar opkijken toen Brooks een paar jaar geleden zijn Cambium lijn lanceerde. Geen zadels uit edel leer, maar uit andere materialen. Toch geen pure kunststof, zoals bij de meeste andere merken. Brooks zou immers geen oerdegelijk Brits merk zijn als het geen geheel eigen accent gaf aan zijn niet-lederen zadels. De Cambium zadels zijn van gevulkaniseerd natuurlijk rubber gemaakt, met een bovenkant een canvas uit organisch katoen.
Deze samenstelling heeft zo zijn voordelen tegenover het vertrouwde leer. In principe hoeft het zadel niet ingereden te worden eer het zich naar je zitvlak zet, maar zou het meteen goed zitten. Daarnaast is dit materiaal waterbestendig en hoeft het niet zoals een klassiek Brooks zadel ingevet of onderhouden te worden. Toch belooft Brooks dat je ook van de Cambium zadels levenslang kan genieten.Ondertussen zijn er verschillende versies van de Cambium: de C15 en C17, beide ook nog eens in een Carved versie. Van de C17 zijn er onder de toevoeging C17s ook iets kortere versies voor vrouwen.De C15 is een vrij smal zadel, dat vooral voor koersfietsen bedoeld is. Voor grammenneukers zal het te zwaar uitvallen, maar wie graag iets meer comfort en vooral een klassieke uitstraling wil, zit met de C15 goed. Heb je liever nog wat meer comfort, dan is de C17 beter geschikt. Dit model is wat breder, en is erg geschikt voor wie een sportiever gericht trekking zadel wil. Het is dus geen 'zetel' waar je rustig in achterover kan leunen, maar biedt een goed evenwicht tussen comfort en een sportieve zit.
Zowel van de C15 als de C17 is ondertussen ook een Carved versie uit. Hier heeft men in het midden een stuk weggelaten, zoals Brooks eerder al had in zijn Imperial reeks lederen zadels. Die opening dient voor een deel om wat meer plaats te voorzien voor het zogenaamde perineum, of bilnaad. Zowel mannen als vrouwen kunnen daar last hebben van te veel druk tijdens langere fietstochten. Door daar een opening te voorzien, komt er niet zo veel druk op het perineum. Tegelijk kan die opening er voor zorgen dat het zadel wat makkelijker meebuigt. En het scheel ook een paar gram in gewiht.We konden enkele maanden met een C17 Carved rijden, van koud winterweer tot lekker warm zomerweer. We begonnen er mee in de winter. Bij echt koud weer duurde het toch ook even eer we een comfortabel gevoel kregen op het zadel. Het bleef een flinke tijd vrij hard aanvoelen. Bij echt vriesweer en geen al te dikke fietsbroek aan kwam er door de opening bovendien wat veel koude door, zodat we het aan onze edele delen eigenlijk wat te koud bleven hebben.Naarmate het warmer werd, en we ook wel bijna 1000 kilometer met het zadel gefietst hadden, leek het comfort wel gevoelig toe te nemen. Misschien zijn we er na honderden kilometers natuurlijk ook beter aan gewend, maar ondertussen lijkt het zeker even als gegoten te zitten als ons aloude lederen Brooks zadel.Hoewel we normaal niet heel snel last hebben van druk aan de bilnaad, voel je toch dat de opening in het midden voor minder druk en dus ook meer comfort zorgt. Waar er in de winter te veel koude lucht doorkomt, is die opening in de zomer natuurlijk net goed meegenomen om voor meer verluchting en afkoeling te zorgen. De opening maakt het zadel duidelijk ook minder stug, zodat het meer meegeeft bij oneffenheden in de weg en je rustiger op je fiets kan blijven zitten.
De bovenkant van de Cambium voelt ietwat ruw aan, maar hier heb je tijdens het fiets hoegenaamd geen last van. Het ruwe katoen zorgt voor een aangenaam gevoel. Toch moet je ook geen schrik hebben dat het zadel niet goed tegen de regen kan. Die kaatst er niet meteen van af, maar het is vrij makkelijk om je zadel droog te maken. Dat is toch het grote voordeel tegenover een lederen zadel, dat na een tijd in de regen toch doordrongen blijft en niet snel echt droog te krijgen is.Na een vijftal maanden en 1000 kilometer zijn we echt wel gewonnen voor de Cambium C17 Carved. Voor onze sportieve trekkingfiets en op een high-speed elektrische fiets bleek het een heel goed evenwicht te bieden tussen comfort en een redelijk sportieve zit. Uiteindelijk hangt het natuurlijk vooral af van je eigen voorkeuren, manier van zitten en anatomie of dit ook voor jou een geschikt zadel is. Maar het is zeker het proberen waard.
Tweet
Pin
Article précédent
Vorig artikel
Article suivant
Volgend artikel
Articles Liés
Gerelateerde artikels
Reportages