Een airbag voor op water

Materiaal
Bruno Koninckx

Voor de bescherming van watersporters bestaan er natuurlijk al heel lang reddingsvesten in allerlei soorten: van heel uitgebreide tot minimalistische die zichzelf opblazen zodra ze in contact komen met water. Maar zelfs die vrij minimalistische reddingsvesten blijven toch wat vervelend als je iets actiever wil zijn in het water.Het jonge Duitse bedrijfje Restube heeft hier iets op gevonden. Ze hebben een soort mini airbag ontwikkeld die een beetje doet denken aan de airbag-rugzakken die de laatste jaren heel populair geworden zijn bij off-piste skiërs. Alleen hebben ze hun oplossing voor watersporters zo minimalistisch mogelijk gehouden. In gewone toestand is de Restube niet meer dan een klein zakje dat je met een gordel rond je middel draagt. Je kan er dus probleemloos mee zwemmen, snorkelen, (kite)surfen, enzovoort.Maar als je vermoeid of in de problemen geraakt, kan je aan een koordje trekken. Dan blaast de Restube zich op. In opgeblazen toestand is hij ongeveer een halve meter lang en een twintigtal centimeter doorsnee. Dat is genoeg om één persoon echt goed te ondersteunen, maar je kan er ook probleemloos met twee aan gaan 'hangen' in het water.

Het opblazen gebeurt met een klein gaspatroon dat je één keer kan gebruiken. Ze hebben ongeveer de grootte van gaspatronen die voor fietsen gebruikt worden, maar Restube raadt aan om hun eigen patronen te gebruiken, die je onder meer via hun site kan kopen. Je kan de Restube echter ook gewoon zelf opblazen.Dit laatste is handig, omdat je hem dan ook kan opblazen voordat je gaat zwemmen of snorkelen. Hij blijft dan met een koord van een anderhalve meter aan de riem vasthangen. Zo heb je nog genoeg bewegingsvrijheid om te zwemmen of snorkelen. Wil je even uitrusten, dan heb je hem zo bij de hand. Bij het snorkelen heeft dit als bijkomend voordeel dat je goed zichtbaar bent.We hebben de Restube zowel met kinderen als volwassenen gebruikt tijdens het zwemmen en snorkelen. Hij bleek erg handig in gebruik en een welkome hulp tijdens het snorkelen. De band met het zakje waar de Restube normaal in zit, stoort absoluut niet. Alleen alles weer goed en veilig in het draagtasje zien op te bergen, vergt wel een beetje oefening en geduld.

De uitvinders van de Restube wijzen er zelf op dat de Restube geen vervanger van een reddingsvest is. Het is in essentie niet meer dan een loutere back-up voor als je om de een of andere reden geen reddingsvest aan wilt of kan hebben. Je moet immers zelf de actie ondernemen om hem te laten opblazen, en je moet hem ook zelf actief vastnemen om te blijven drijven. Maar als je aan actieve watersporten doet, waarbij een reddingsvest dragen eigenlijk niet kan, is het wel een zeer goede back-up. Zeker voor kinderen die al wel wat kunnen zwemmen, is het een goede hulp.De Restube bestaat momenteel in drie versies. De meest uitgebreide is voor heel actieve watersporters bedoeld: ze kan horizontaal of verticaal gedragen worden, en eventueel aan een harnas vastgemaakt worden.Tijdens het vliegen moet je, net zoals bij een Airbag rugzak voor het skiën, wel opletten of de luchthaven geen probleem maakt van de gaspatronen. In principe zijn de patronen toegelaten door de IATA, maar in de praktijk blijkt dat geen garantie. Vanuit de luchthaven van Brussel mochten we bijvoorbeeld zonder probleem twee patronen meenemen in de handbagage, maar in Athene moesten we ze achterlaten bij de controle - zelfs nadat we de papieren met de IATA goedkeuring hadden laten zien.www.restube.com
Tags:
Tweet
Pin
Article précédent
Vorig artikel
Article suivant
Volgend artikel
Articles Liés
Gerelateerde artikels
Reportages