De meest veelzijdige fietshelm ooit: Bollé The One
MTB / Fietsen
Bruno Koninckx
Een fietshelm die je bij warm én koud weer en alles daartussen in kan gebruiken, én die nog wel wat extra's in petto heeft. Daar was het lang op wachten. Het klinkt wat arrogant van Bollé om hun eerste fietshelm meteen The One te noemen, maar eigenlijk is dat niet overdreven. Het is de meest veelzijdige fietshelm die we al gezien hebben.Bollé is al lang een klinkende naam op het vlak van skihelmen, en natuurlijk ook van sportbrillen. Sinds een paar jaar heeft met de Trilogy wel een wintersporthelm die ook voor mountainbike bedoeld is. Maar een fietshelm had het merk nog niet. Dat vond de CEO, zelf een verwoed fietser, best wel jammer. Daarom is hij zelf aan de slag gegaan om een fietshelm te bedenken die meteen zo breed inzetbaar mogelijk moest zijn.
Het resultaat is dus The One, en na enkele maanden testen van de Premium versie kunnen we echt wel zeggen dat dit over bijna de hele lijn een geweldig product is. Het meest in het oog springende aan deze helm is dat hij heel flexibel is wat temperatuurhuishouding betreft. Als je hem 'bloot' bekijkt, heeft hij ongeveer evenveel verluchtingsgaten als de meeste fietshelmen. Hij heeft echter twee kleppen waar je die mee kan bedekken. Dit is erg handig voor in de tussenseizoenen, zodat je toch wat tegen de koude beschermd blijft. Je kan ook nog variëren door bijvoorbeeld alleen de bovenste grote klep er op te houden, zodat er nog wat verluchting aan de achterste zijde is. Ook bij harde regen zetten we de kleppen er graag op, zodat het water toch niet al te hard over je hoofd stroomt. Wil je tijdens het fietsen de kleppen er af halen, dan moet je er wel rekening mee houden dat ze te groot zijn om bijvoorbeeld in de achterzakken van je fietstruitje of in een normale zadeltas te passen.Bij echt koud weer is het dichtmaken van de verluchtingsgaten nog niet voldoende. Daarom zit er ook een binnenvoering in de doos. Deze is gemaakt van een winddicht soort softshell stof afgewerkt met een dun laagje fleece. Hiermee hadden we het tijdens de winter zelfs bij gevoelstemperaturen onder nul nog lekker comfortabel. De riempjes gaan door deze voering, zodat ze zelfs nog redelijk goed je oren bedekt. Helemaal de oren afsluiten doet die 'muts' niet, waardoor je bij hoge snelheid of veel wind wel wat geruis krijgt. Ander minpunt is dat de binnenvoering echt wel geen lucht doorlaat. Als het iets warmer wordt of als je hoofd echt warm loopt, kan het daarom wel wat heet worden. Gelukkig kan je dan nog wat spelen met de afdekkleppen, of de voering er uit halen uiteraard.
In de tussenseizoenen en de zomer heb je die voering uiteraard niet nodig. Dan moet je wel je helm wat meer aandraaien om hem nog goed aan te laten passen. Maar dat is dankzij een fijn regelbaar wieltje achteraan echt geen probleem. Je kan er je helm perfect mee rond je hoofd aanpassen. In het voorste stuk van de helm en in het stuk dat achteraan je de helm moet vastzetten, zit een vrij groot stuk padding. Dit zorgt voor extra comfort. Alleen bij erg warm weer is dat eigenlijk wat te warm aan je voorhoofd.Alleen al met deze opties om de temperatuur te regelen, zouden we dit een geweldige helm vinden. Maar hij heeft nog enkele andere extra's.
Een eerste is simpel maar voor mensen die met een sportbril fietsen heel handig: twee van de voorste verluchtingsgaten zijn zo gemaakt dat de meeste fietsbrillen hier perfect in passen en goed vast blijven zitten. Erg handig als je je bril een tijdje niet op wil hebben.
Een tweede handige extra is een extra klepje voor vooraan. Heel ver steekt het niet uit. Het is vooral voor mountainbiken bedoeld, maar het houdt toch wel wat zon of regen uit je ogen. Een derde is een (optioneel) lampje dat je achteraan in je helm kan klikken. Dit voegt een verwaarloosbaar gewicht toe, maar het verhoogt wel flink je zichtbaarheid in het donker. Het lampje kan je continu laten schijnen of laten flikkeren. Het enige nadeel hier is dat het niet met een knopje maar met druk werkt. Het kan aan onze vingers liggen, maar het was altijd een beetje knoeien om het aan- of uit te zetten.
Ten slotte is er bij ook nog een sticker met een QR code. Als je je gegevens op het bijhorende platform registreert, kan men bij een ongeval de QR code scannen en zo je medische gegevens zoals bloedgroep opvragen. Op zich klinkt dit wel handig, maar in de praktijk denken we niet dat het veel zal helpen omdat het systeem niet zo algemeen bekend of gebruikt is.ConclusieThe One van Bollé is zonder twijfel de meest veelzijdige fietshelm die er momenteel op de markt is. Je kan hem voor verschillende fietsdisciplines gebruiken: van dagelijks fietsverkeer over baanfietsen tot mountainbiken. Alleen voor echt heel sportieve baanfietsers zal hij wellicht niet aerodynamisch genoeg zijn, en voor doorgedreven moutainbikers zou een betere nekbescherming wel handiger zijn. Er is ook wel een versie van specifiek voor mountainbike.Momenteel zijn er drie versies van: een Standard en een Premium versie, en een voor moutainbike. Bij de eerste twee heb je de liner, maar alleen bij de Premium heb je ook de afdekplaten.Kijk hier naar een animatievideo van Bollé die alles nog eens op een rijtje zet:[youtube url="www.youtube.com/watch?v=hHGSNPx5u3A" width="500" height="300"]
Tags:
Tweet
Pin
Article précédent
Vorig artikel
Article suivant
Volgend artikel
Articles Liés
Gerelateerde artikels
Reportages