Compacte maar veelzijdige MTB-rugzak
MTB / Fietsen
Bruno Koninckx
Osprey heeft een enorm uitgebreid gamma rugzakken: voor elke buitensport hebben ze wel minstens één model, meestal dan nog in een versie voor manen en vrouwen en in verschillende volumes. Om van de kleuren nog te zwijgen. Voor mountainbikers hebben ze ook verschillende modellen, maar de Siskin en de vrouwelijke tegenhanger Salida zijn de jongste paradepaardjes. We testten de Siskin in 12 liter versie een aantal maanden uit.12 liter is natuurlijk niet echt veel, maar het eerste wat opvalt als je de Siskin vastneemt, is hoe licht hij is. Dat is een handelsmerk van Osprey, maar met zijn 0,66 kg is het toch wel een echt lichtgewicht. Toch zeker als je bekijkt wat voor functies hij biedt. Het rugvlak is vrij stevig en stug, maar zet zich toch goed volgens de kromming van je rug. Zelfs na enkele lange dagen mountainbiken in de Alpen met flink wat bagage in de Siskin voelden we hem nauwelijks. Dit is zeker ook te danken aan de goede schouder- en heupriemen. Ook deze zijn net genoeg gepolsterd om comfortabel te zijn, maar zijn ook heel grof geweven zodat er heel veel verluchting door kan.
Helemaal open
Vooraan heeft de Siskin een flap met een héél lange rits. Zo kan je de voorzak snel helemaal open maken en zie je bliksemsnel wat je nodig hebt. Gelukkig hebben ze er aan gedacht om binnenin onderaan nog een een vast stuk stof te voorzien zodat alles toch goed op zijn plaats blijft. Langs de binnenkant van de voorflap zitten er nog twee zakjes uit gaas met een rits, en in het compartiment zelf zijn er opzij ook langwerpige zakken waar bijvoorbeeld een kleine pomp in past. Bovenaan de rugzak is er nog een rits die toegang geeft tot een kleinere zak. Voorts zijn er in de heupriemen langs beide kanten ook nog flink grote zakken met een rits. We kregen er de plusversie van onze smartphone net niet in, maar ze zijn echt wel ruim.
2,5 liter drank
Aan de voorkant van de voorflap is er nog een open zak die je bovenaan met twee clipsen kan vastmaken en al dan niet harder aanspannen. Hier kan je een jasje of een ander kledingstuk in bewaren. vooraan zit er nog een rekker met een clips om een helm vast te maken. In totaal heb je dus flink wat opbergzakjes om alles netjes geordend te houden.Bovenaan tegen de achterkant is er een rits die toegang geeft tot het compartiment waar je de meegeleverde drinkzak in kan hangen. Bij de Siskin 12 hoort een drinkzak van 2,5 liter. Daar kom je al een eind mee, maar als die helemaal vol zit, gaat het totaalgewicht natuurlijk ook flink de hoogte in. Het is even zoeken hoe je de zak precies moet afsluiten, maar eens je dat goed hebt gedaan, moet je geen schrik hebben op lekken. De slang kan je netjes naar buiten leiden en via een elastiek of stuk stof aan een van de schouderriemen vastmaken.
Zwakke magneet
Het mondstuk kan je met een magneetje vastklikken aan het borstriempje. In principe kan je het mondstuk dan zo vastmaken dat je je handen niet moet gebruiken om te kunnen drinken. Bij ons bleken de magneetjes toch niet sterk genoeg zodat de slang los kwam en hing te bengelen - wat best vervelend is tijdens het fietsen. Jammer, want op zich is het wel een handige manier om de drinkslang zo beschikbaar te hebben.
Hoewel een volume van 12 liter op papier niet veel is, krijg je met vakkundig pakken best veel weggewerkt in de Siskin 12. Zeker voor wat je op een dagtocht nodig hebt, maar we hebben hem ook voor een tweedaagse tocht kunnen gebruiken. Heel veel moet je dan uiteraard niet meenemen.Door zijn smalle vorm is de Siskin bij uitstek geschikt voor een mountainbiketocht, maar uiteraard kan je hem ook voor andere doelen gebruiken. Voor een dagje wandelen is hij zeker ook geschikt. Omdat hij zo goed aansluit, kan je hem ook wel voor een trailrun gebruiken, maar daar vinden we hem dan toch weer net wat te groot voor.
Tags:
Tweet
Pin
Article précédent
Vorig artikel
Article suivant
Volgend artikel
Articles Liés
Gerelateerde artikels
Reportages