Beter sporten en recupereren dankzij elektrostimulatie

Materiaal

Bruno Koninckx

Compex 1

Sterkere spieren krijgen en makkelijker recupereren na een sportinspanning zonder daar veel moeite voor te moeten doen. Daar zou elke sporter waarschijnlijk wel voor willen tekenen. Het is net dat wat Compex min of meer belooft. Met een nieuwe lijn producten komt dit ook binnen het bereik van doorsneesporters.Het Zwitserse bedrijf is al jarenlang actief op het vlak van elektrostimulatie: via kleine elektrische impulsen zetten hun toestellen de spieren in beweging. Hun oplossingen worden al lang gebruikt in de medische wereld of bij kinesisten voor revalidaties en dergelijke. Een aantal jaar geleden had Compex ook al producten voor particulieren, maar de laatste jaren was het bedrijf wat van de radar verdwenen, toch zeker in ons land. Met een nieuwe reeks producten heeft Compex de elektrostimulatie nu makkelijker en betaalbaarder gemaakt. We konden een tijdje het nieuwe topmodel op onze spieren loslaten.Er bestaan wel meer producten die ongeveer het zelfde beloven. Vaak zijn het bijvoorbeeld banden die je om je middel moet doen, of korte broeken om je bovenbenen te trainen. Er zitten dan elektroden in verwerkt die de spieren de nodige impulsen geven om te bewegen. Zeker de goedkopere oplossingen zijn daarbij niet altijd even betrouwbaar. Bij Compex kan je er zeker van zijn dat de impulsen correct zijn. Bij het Zwitserse merk werkt men met een console waarmee je de elektroden aanstuurt die je op je lichaam plaatst. De basismodellen zijn met kabeltjes aan die electroden verbonden, maar de duurste modellen werken draadloos. Dit is echt heel handig omdat je zo meer bewegingsvrijheid krijgt of de elektroden makkelijker onder je kleren kan dragen.

Trainen of recupereren

Niet iedereen is overtuigd van het nut van elektrostimulatie, maar tijdens een test van een aantal weken hebben we toch zelf kunnen vaststellen dat het echt wel interessant kan zijn. Je kan het voor verschillende doelen gebruiken: (kracht)training, recuperatie, herstel, pijnbestrijding of gewoon massage. Wat je er precies mee kan doen of uit kan halen, hangt uiteraard heel sterk af van wat je sportief voor ogen hebt of doet. Er zijn topsporters die het als extra hulp bij hun training gebruiken en die er specifieke schema's voor hebben. Ook serieuze amateursporters kunnen het gebruiken om bijvoorbeeld specifieke spieren te trainen of sterker te maken in functie van een bepaalde prestatie of vakantie. Voor de doorsneesporter vinden we het zelf vooral interessant om na het sporten je spieren te laten recupereren. Na het skiën, lopen of fietsen is het bijvoorbeeld erg fijn om je spieren met de Compex te laten recupereren. Ook bij bepaalde letsels zoals verrekkingen of spieren die in een kramp zitten kan elektrostimulatie helpen om je spieren los te maken. Voor zulke dingen raadpleeg je wel best een dokter of kinesist die vertrouwd is met elektrostimulatie.

Sensoren

Compex elektroden

Momenteel heeft Compex zeven toestellen in het gamma. Drie vallen onder 'Fitness' en vier onder 'Sports'. Het verschil zit enerzijds in de technologieën die ingebouwd zitten: de duurdere hebben meer sensors en technologie om bijvoorbeeld je spieren te testen en daar dan de intensiteit automatisch op af te stemmen. Het tweede grote verschil zit in het aantal programma's. Bij het instapmodel zijn er tien programma's, om op te lopen tot 40 bij het topmodel. Hier zitten dan programma's in specifiek voor bijvoorbeeld een lumbago of om de schouders te trainen. Bij de duurdere kan je ook de gegevens naar een webplatform opladen.De toestellen zijn vrij makkelijk in gebruik: een bepaald programma en intensiteit uitkiezen, de elektroden aansluiten en het toestel zijn gang laten gaan. Zeker bij de toptoestellen zitten er wel zoveel programma's op dat het niet altijd makkelijk is om weten wat je precies moet kiezen. Je moet ook de documentatie goed bekijken en een beetje experimenteren om te weten waar je de elektroden het beste plaatst.De grootste hinderpaal voor wie niet echt een strikt trainingsschema volgt of erg gedisciplineerd is, is misschien nog dat je de discipline moet hebben om het toestel geregeld te gebruiken. Tenminste, als je het als trainingshulp wilt inzetten. Het is wel anderzijds ook gewoon leuk dat je na het sporten in je zetel kan gaan zitten om je spieren te laten recupereren. Een andere hinderpaal kan de prijs zijn: die varieert tussen ongeveer 200 en 1200 euro, wat uiteraard niet zo goedkoop is. Reken daarbij nog dat je in principe ook geregeld nieuwe klevers met de elektroden moet kopen.

Articles Liés

Gerelateerde artikels

Sports D’hiver

Rando / Escalade

By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts.