Allround outdoor GPS van Falk

MTB / Fietsen

Trekking

Bruno Koninckx

Falk Lux 32

Falk was lange tijd een naam als klok op het vlak van kaarten. Met Falk-Outdoor heeft het ook de stap gezet naar GPS toestellen voor buitensporters en fietsers. Binnen dit gamma is Lux 32 een van hun toptoestellen. Daar bestaat ondertussen ook een Benelux editie van, die onder meer in het Nederlands werkt en ook voor de Benelux kaarten heeft.Verrassend voor een bedrijf dat bekend is geworden dankzij zijn kaarten, is dat Falk voor zijn toestellen werkt met kaarten die gebaseerd zijn op OpenStreetMap en OpenCycleMap. Dit zijn kaarten die wereldwijd door vrijwilligers gemaakt worden, en steeds meer gebruikt worden voor dit soort producten . De kaarten zijn voor deze gps wel verrijkt met bepaalde gegevens en routes. Op het toestel staan deze zogenaamde premium kaarten voor onder meer de Benelux. Voor in totaal 25 Europese landen zijn er basiskaarten. Zeker in Duitsland en ons land zijn de kaarten uitstekend, maar in de Zuiderse landen zitten er nog blinde vlekken en is de kwaliteit niet overal even goed.Om te fietsen, zeker op gewone wegen en fietswegen, kan je de kaarten van de Lux zeker goed gebruiken. Om te wandelen in bijvoorbeeld de Ardennen of andere buitengebieden vinden we kaart in vergelijking met echte topokaarten zoals die van Garmin toch niet optimaal. Er zijn nog te veel paadjes of boswegen die de kaart gewoonweg niet kent. Ook met de fiets kan je wel eens een wegeltje tegenkomen op de route waar je met bijvoorbeeld een renfiets niet echt goed doorheen kan. Het blijft toch een beetje vreemd dat een sterk kaartenmerk als Falk op dit vlak niet echte topkaarten kan bieden.Reserve batterijen nodigHet toestel op zich is op sommige vlakken top, maar laat het op andere ook wel wat afweten. De afwerking en stevigheid zijn bijvoorbeeld uitstekend. In de doos zit een houder om het toestel op een fietsstuur te bevestigen. Dit werkt met een spanriempje zodat je de houder makkelijk op een andere fiets kan gebruiken. Leuk is dat in de doos ook heel degelijke oplaadbare batterijen van Sanyo met een lader zitten, en zelfs nog een setje reservebatterijen. Helaas merk je in de praktijk al snel waarom: zelfs de extra sterke Sanyo batterijen houden het maximum vier tot vijf uur vol, dus je moet wel reservebatterijen mee hebben als je een dag of langer onderweg bent.Het aanraakgevoelig scherm is ook iets minder: het reageert toch niet zo snel of makkelijk als we van goede smartphones gewoon zijn. In direct zonlicht is de zichtbaarheid ook niet optimaal. Gelukkig kan je gesproken route-aanwijzingen krijgen als je dat wilt.

Falk Lux 2

RoutesRoutes aanmaken gaat met de Lux 32 vrij makkelijk. Je kan zoals bij een auto-gps gewoon een start- en bestemmingsadres ingeven, maar even goed via de computerapplicatie bestaande routes inladen. Heel leuk is de functie 'roundtrip plannen'. hierbij kies je je huidige positie of een andere lokatie, en vervolgens de gewenste afstand of duur en of je te voet of per fiets een toertje wil maken. Als je voor 'duur' kiest, geef je bij instellingen wel best je gemiddelde snelheden als voetganger en fietser op. Het toestel maakt dan zelf een route aan. De routering is duidelijk, en je kan kiezen of er stembegeleiding of geluiden bij te horen moeten zijn.Extra'sWaar deze Lux 32 zich ook positief onderscheidt van een aantal andere gps toestellen in deze sector, zijn enkele extra's. Zo zit er een heuse reisgids (van Kompas en Marco Polo) in. De info die deze bieden is wel vrij beknopt, maar kan wel nuttig zijn om adressen van restaurants of bezienswaardigheden op te zoeken. Ook de ingebouwde gids voor openbaar vervoer heeft niet overal informatie, en is dus minder nuttig. Leuk is de Peakhunter functie, waarmee je berg- of heuveltoppen kan zoeken en waarmee je ook je eigen toppenboek kan aanleggen. Verder staan er ook een toepassing voor geoaching, een kompas en een tripcomputer op. Fietsers of lopers zullen de functie missen om een hartslagband of andere sensoren te kunnen koppelen.ConclusieHoewel de Lux 32 van Falk op sommige vlakken best wel goed is, vinden we het zeker geen topper. Het toestel biedt veel mogelijkheden, maar je moet je er echt wel in verdiepen om ze allemaal te vinden of te kunnen benutten. De kaarten zijn niet slecht, maar voor echt serieus outdoorgebruik verkiezen we toch echte topokaarten zoals die van Garmin. Het toestel op zich is erg robuust en ligt goed in de hand, maar zowel het scherm als de rekenkracht zijn eigenlijk al van een vorige generatie, wat de gebruiksvriendelijkheid niet echt ten goede komt. Van een toestel dat een aanbevolen prijs heeft van bijna 400 euro, zou je toch wel wat meer mogen verwachten.

Articles Liés

Gerelateerde artikels

Sports D’hiver

Rando / Escalade

By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts.