Zorg dat je goed zichtbaar blijft tijdens het sporten in het donker

X-vest 2Als je tijdens de donkere maanden van het jaar ’s avonds of in het schemer gaat lopen, fietsen, wandelen, paardrijden, skaten en dergelijke is het belangrijk voor je veiligheid  dat je goed zichtbaar bent. Gelukkig zit er op veel sportkledij die je in koudere omstandigheden gebruikt al reflectief materiaal, maar nog wat extra en actief opvallen kan zeker geen kwaad. Er bestaan diverse arm- en andere banden waar lichtjes in verwerkt zijn. Een vrij nieuw merk dat zich hier in specialiseert, is S-Triple. Zij hebben een armband voor een smartphone met een licht, maar ook een riem om rond je middel te dragen met lichtjes in verwerkt, of een heuptasje.

Het interessantst in hun gamma is volgens ons hun X-Vest lijn. Dit is een heel minimalistisch vestje dat vooral uit schouderriemen en een borstriempje bestaat. Het bestaat in verschillende versies, en we konden de Standaard versie eens uitproberen. Deze is grotendeels uit neopreen gemaakt, waardoor het goed zit, een beetje mee rekt, en ook goed tegen zweet en regen kan. Er zijn stukken met reflecterend materiaal, maar voor een echt goede zichtbaarheid zorgen twaalf LED-lichtjes. Deze zitten vooral in het rugpaneel, maar ook vooraan zijn er twee zichtbaar. Je kan de lichtjes continu laten branden, of met twee snelheden laten knipperen.

X-vest 1Zeker achteraan ben je zo van op honderden meters afstand zichtbaar. Vooraan hadden er best nog wat meer lichtjes mogen zijn om ook hier beter op te vallen. Uiteraard zie je zelf wel of er iemand aankomt, en de grote stukken reflecterend materiaal zullen ook wel helpen, maar wat meer lichtjes waren toch wel beter geweest.

Hoewel het echt minimalistisch is, vraag je je wel een beetje af of het vestje niet nog wat kleiner en lichter had gekund. Waarschijnlijk had men er dan niet zo veel lichtjes en  toch een vrij behoorlijke batterijhuis in kunnen steken.

Handig is dat in het rugpand en de riemen zakjes in verwerkt zijn, waar je bijvoorbeeld je telefoon, een gel of energiereep in kwijt kan. Er is ook een klemmetje om je sleutels aan vast te maken.

Het is even wennen, maar tijdens het sporten stoort de X-Vest eigenlijk niet.