Zien én gezien worden tijdens het lopen

Decathlon Run Light 6Als je in het donker gaat lopen, is het zaak om niet alleen gezien te worden, maar vaak ook om zelf goed te kunnen kijken waar je loopt. Naargelang de omstandigheden zal het een belangrijker zijn dan het andere. De Kalenij Run Light vinden we in elk geval de beste oplossing voor beide aspecten die we al gebruikt hebben.

Loop je in het donker (vooral) op de openbare weg, dan is het in de eerste plaats uiteraard belangrijk om zelf gezien te kunnen worden. Kledij met reflecterende strips helpt dan al, maar knipperende lampjes voor- en achteraan zijn nog beter. Of je kan een S-Triple aandoen die we eerder getest hebben.

Is die openbare weg op zich niet goed verlicht, of loop je in een bos of park waar geen verlichting is, dan komt het er vooral op aan zelf goed te kunnen zien. Anders loop je tegen dingen aan, of struikel je over wortels en andere obstakels. Een hoofdlamp kan dan een oplossing zijn, maar deze heeft wel wat nadelen: als je je hoofd draait, gaat de lichtstraal mee waardoor een deel van je gezichtsveld vaak onbelicht blijft. Daarnaast is het soms moeilijk om de lichtstraal goed naar de grond te kunnen richten zonder dat de lamp begint te wiebelen (bij een model met een scharnier). Verder zijn er maar weinig hoofdlampen die achteraan rode knipperlichtjes hebben om ook langs daar goed gezien te worden. Maar bovenal is het niet echt comfortabel om met een lamp op je hoofd te lopen.

Decathlon Run Light 1De Run Light van Kalenji, het loopmerk van Decathlon, biedt een oplossing voor de meeste van deze nadelen van een hoofdlamp. Ten eerste draag je deze lamp niet op je hoofd, maar op je bovenlichaam. Dat gaat met een miniharnas met één riempje over je schouder en een riem rond je borstkas. Het is even zoeken en instellen om de riempjes goed aan te krijgen, maar eens dit is ingesteld, gaat het makkelijk. Achteraan zit een flinke batterij met drie rode knipperlichten. Vooraan zit er een vrij grote LED-lamp ingewerkt in een driehoekige houder. Het lijkt wat omslachtig en zwaar, maar eens je aan het lopen bent, voel je niet dat je de set aan hebt.

Decathlon Run Light 5Het voordeel aan de grote lamp is dat ze ongeveer vijf meter breed en tot twintig meter ver straalt. Op deze manier heb je een breed én ver gezichtsveld. Zeker dat brede is handig omdat tijdens het lopen je bovenlichaam beweegt, en de lichtstraal dus ook. Dankzij de vrij brede straal blijf je dus wel vrij goed zien wat er voor je ligt. Het hangt er natuurlijk een beetje van af hoe sterk je bovenlichaam zijdelings beweegt tijdens het lopen.

De voorlamp kan je in drie standen zetten, waarbij ze respectievelijk 90, 180 en 250 lumen afgeeft. Als er nog een beetje licht is, volstaat de laagste stand. Bij minder licht of meer risico op obstakels, zijn de hogere standen echt wel nuttig. Uiteraard heeft die lichtsterkte ook een invloed op de batterij: deze gaat respectievelijk tot vijf, drie en twee uur mee.

Decathlon Run Light 4We hebben aan de lamp eigenlijk maar één groot nadeel ondervonden. De voorlamp kan je op zich niet richten. Het hangt een beetje van je lichaamsbouw en houding af, maar bij nogal wat mensen schijnt de lamp wat te veel recht vooruit. Dit is niet alleen jammer omdat je dan de bodem wat minder goed ziet, maar het is ook hinderlijk omdat een deel van het felle licht in je ogen schijnt als je naar beneden kijkt. Het is dus jammer dat Decathlon niets heeft voorzien om de lamp toch een beetje verticaal te kunnen kantelen. Zeker dames passen de lamp best eens voor ze ze kopen, want afhankelijk van de borstomvang kan ze ook al dan niet comfortabel zitten en schijnen.

Een ander nadeel is dat de lamp er vrij lang over doet om op te laden: van in leegstand tot vijf uur, zo geeft Decathlon zelf aan. Als je ze niet aan de computer, maar met een krachtige oplader van een tablet of smartphone oplaadt, kan het wel iets sneller misschien. Je moet dus enige discipline aan de dag leggen om ze op tijd op te laden. Toen we dit vergeten waren, hebben we wel een zogenaamde powerbank of externe batterij die je voor je smartphone kan gebruiken, aan de behuizing vastgemaakt en met een USB kabeltje met de batterij van de Run Light verbonden zodat we wel konden gaan lopen.

Voor net geen 40 euro is dit zonder twijfel de beste looplamp die we al gebruikt hebben. Als Decathlon bij een volgende versie nog een kantelmechanisme voorziet, is ze wat ons betreft zo goed als perfect.