Warme voeten én goed zichtbaar zijn op de fiets met Sealskinz Halo overschoenen

Halo_Overshoe_Back-800x800In dunne fietsschoentjes is het niet eenvoudig om je voeten tijdens het koudere en natte seizoen warm en droog te houden. Overschoenen zijn dan ook al jaren gemeengoed bij fietsers die de koude trotseren. Veel lijkt er dan ook aan overschoenen niet meer te kunnen veranderen. Dat was buiten Sealskinz gerekend, dat aan zijn Halo overschoenen iets heel eenvoudigs maar erg nuttig toevoegde: een LED-lichtje.

Op het eerste zicht lijkt het misschien een gimmick, maar de rode LED-lichtjes in de hiel van de overschoenen zijn wel degelijk erg nuttig voor je veiligheid. Het – vaak minuscule – achterlichtje op een renfiets valt op zich in sommige omstandigheden niet zo goed op. Maar twee felle LED lichten die ritmisch op en neer gaan, doen dat zeker.  Op zich volstaan ze uiteraard ook niet, maar in combinatie met een normaal achterlicht ben je absoluut beter zichtbaar voor verkeer dat van achter komt.

Halo_Overshoe_Halo-800x800De lichtjes zitten in een klein rond omhulsel dat je makkelijk in en uit een uitsparing in de hiel kan halen. Door er op te drukken, activeer je het licht. Dit heeft drie standen: een vaste en twee knipperstanden in een andere frequentie. De LED lampjes produceren 4 lumen, wat volgens Sealskinz betekent dat ze tot 500 meter ver te zien zijn. Dit lijkt ons een beetje overdreven, of het zal toch in ideale omstandigheden moeten zijn. In elk geval geven ze genoeg licht om erg goed op te vallen. De vervangbare CR20032 batterij moet het tot 120 uur continu branden, en tot zelfs het dubbele in knipperstand volhouden. De batterijen zijn eenvoudig te verwisselen.

Er zijn twee versies van deze Halo overschoen: een lichte die goed is voor kortere afstanden in milde temperaturen en bij niet al te veel neerslag, en een versie in neopreen die beter isoleert en je voeten wat langer kan droog houden.

Lightweight_Halo_Overshoe_Image1-800x800We konden de neopreen versie uitproberen. Deze houdt je voeten warm in frisse temperaturen, ook al omdat ze de wind goed tegenhoudt. We hebben ze nog niet in echte vriestemperaturen kunnen proberen, maar daar zullen ze waarschijnlijk niet warm genoeg voor zijn. Ze zijn daar ook niet echt voor bedoeld overigens. De overschoenen houden je voeten bij lichte neerslag zeker droog, maar bij langdurige stortregen of als je constant door plassen moet rijden, riskeer je toch natte voeten.

Waarschijnlijk omdat achteraan het lampje zit, is de rits om de overschoenen te openen aan de zijkant geplaatst. Dit maakt het misschien iets moeilijker om ze aan- en uit te trekken in vergelijking met modellen met de rits achteraan. Al blijft het altijd een beetje trekken om een overschoen goed aan te krijgen. Naast de rits zit nog reflecterend materiaal, zodat je ook hier toch een beetje opvalt. Misschien kan Sealskinz voor een volgende versie het lampje achteraan iets meer doen uitsteken, zodat het licht ook (beter) te zien is van opzij.

Halo_Overshoe_Sole-800x800De lichte versie van de Halo heeft een bijna open onderkant, en de neopreen versie heeft aan de hiel en waar het plaatje voor de pedalen zit een opening. De rest van de onderkant is grotendeels beschermd met kevlar materiaal, wat het erg slijtvast maakt. Aan de bovenkant zit langs binnen een strook in een soort kunststofrubber die er voor zorgt dat alles goed op zijn plaats blijft zitten.

Het toevoegen van het lichtje achteraan is een eenvoudig maar erg slim idee van Sealskinz. De rest van de Halo overschoen is ook top van kwaliteit, wat je van een versie die ongeveer 55 euro kost uiteraard ook mag verwachten.