Wanneer de sneeuw is verdwenen… Les Portes du Soleil

 

Cécile is vandaag onze wandelgids. Al 20 jaar is zij supergelukkig in Avoriaz, maar zij groeide op in Dilbeek met haar Franstalige ouders. Omdat zij een Nederlandstalige school bezocht, kan ze ook in het Nederlands gidsen. Nu de bergen hun winterjas hebben uitgedaan, straalt de schoonheid ons tegemoet. Tientallen kleuren groen en bergbloemen in overvloed. Cécile toont ons enkele bloemen waarmee je je salade kunt versieren. Net als ik denk dat ik dat thuis ook eens ga doen, wijst ze ons op een schitterend geel bloempje dat in mijn ogen een perfecte harmonie zou vormen met het bladgroen van een slablad. Dat blijkt geen goed idee te zijn. Eén milligram in je maag, zegt zij, is voldoende om nooit meer wakker te worden.

 

 

Avoriaz autovrij

Het Frans-Zwitserse skidomein Les Portes du Soleil is na Les Trois Vallées het grootste skigebied ter wereld. Met als bekendste oorden Avoriaz, Morzine, Châtel en Les Gets in Frankrijk en Morgins en Champéry in Zwitserland. In Avoriaz ben ik vaak ’s winters geweest. Het is met 1800 meter het hoogst gelegen oord van Les Portes du Soleil. Deze tweede week van juli is het nog zeer rustig. Na de Franse feestdag op 14 juli verwachten ze meer gasten. Naast wandelaars en mountainbikers kom ik vooral gezinnen met jonge kinderen tegen. Het autovrije Avoriaz is voor die gezinnen een veilige plek om op vakantie te zijn. Alle gasten laten hun auto achter op de enorme parking. Het hart van het dorp, waar ’s winters de allerkleinsten kennismaken met het skiën, is nu getransformeerd tot een grote speelplaats. Voor de iets grotere kinderen is er een heus kunstmatig mountainbike parkoers aangelegd. Avoriaz heeft ook een prachtig gelegen 9-holes golfbaan. Iets verderop ligt een speciale kennismakingsbaan voor wie de golfsport nog niet machtig is, maar het wel eens wil proberen. Een lerares brengt mij daar de eerste beginselen van het afslaan bij. Ik ben al blij met elke golfbal die ik raak. De richting doet er even niet toe. Golfen, merk ik al snel, is niet zo gemakkelijk.

Voordelige multipass

Het machtige, omringende berglandschap is natuurlijk een belangrijke reden om voor Avoriaz te kiezen. Wat voor velen ook een argument is: zomers is het hier koeler dan in de lager gelegen dorpen. Avoriaz vormt bijvoorbeeld één gemeente met het 800 meter lager gelegen Morzine. Zomers kan het daar echter wel 6 tot 8 graden warmer zijn. Voor de één is dat prettig, voor de ander niet. Cécile raadt mij nog een mooie wandeling naar het Zwitserse Champéry aan. ‘Met de auto is dat 3,5 uur rijden’, zegt ze. ‘Te voet en met de stoeltjesliften is dat slechts 2 uur, waarvan je maar 40 tot 50 minuten werkelijk wandelt. De rest van de tijd geniet je vanuit de stoeltjeslift van het landschap. Je moet dan wel zorgen dat je een multipass van Les Portes du Soleil bij je hebt. Met die pass kan je van de skiliften gebruik maken en van nog tientallen andere attracties, waaronder zwembaden en minigolfbanen. Soms krijg je die pass gratis van de accommodatie waar je logeert, anders betaal je er 2 euro per dag voor’.

Drone-gevoel met Fantasticable

Een spectaculaire attractie bij Châtel is de Fantasticable. Hangend in een ligzak zoef ik met 80-90 km naar beneden. Vreemd genoeg ervaar ik niet dat die snelheid zo hoog is. Dat vertellen andere deelnemers mij ook. Deze attractie bestaat uit 2-delen met een totale lengte van zo’n 2,5 km. Ik doe het alleen, maar je kunt ook een duo-afdaling maken. Onder mij zie ik mountainbikers afdalen. Ik voel mij net een drone. Jammer genoeg kan ik geen foto’s maken. Bij aankomst vertelt een medewerker aan mij dat het ’s winters nog sneller gaat. Door de kou, verklaart hij, staat de draad nog meer gespannen waardoor je gemakkelijk 120 km haalt.

Geitendorp

We gaan lunchen in Les Lindarets, beter bekend als het geitendorp. Al sinds mensenheugenis hoeden de boeren hier zomers hun geiten. Met de opkomst van het toerisme kwamen daar restaurants bij omdat de mensen het wel leuk vonden om wat foto’s te maken van die loslopende geiten. Ik pas deze keer voor een geitengerecht en kies voor een forel. Geen vreemde keuze want die wordt vlakbij gevangen in het riviertje La Dranse bij Morzine.

Mountainbike paradijs

Naast het geitendorp is een grote ontmoetingsplaats voor mountainbikers. Les Portes du Soleil is werkelijk een paradijs voor mountainbikers. Het winter/zomeroord Les Gets is zelfs het grootste mountainbikecentrum van Europa. Speciaal voor deze doelgroep zijn er in alle oorden van het Les Portes du Soleil routes gemaakt. Met een duizelingwekkende vaart storten de mountainbikers zich naar beneden. Geweldig om naar te kijken. Voor mountainbikers is het ook mogelijk, net zoals voor skiërs en snowboarders in de winter, om met klimmen en dalen een ‘Rondje Soleil’ te doen. Daarbij maken ze gebruik van de skiliften. De belangrijkste liften draaien ook de zomer door.

Lac de Montriond waterplezier

Niet ver rijden van het geitendorp bevindt zich Lac de Montriond. Echt een ouderwetse vakantieplek in de positieve betekenis van het woord. Een overzichtelijk langwerpig meer omgeven door bos en bergen. Zowel aan de oost- als aan de westkant bevindt zich een groot grasveld. We zoeken een mooi plekje op waar we op onze handdoek neerleggen. Er zijn ook schaduwplekken. Op het meer is er volop waterplezier voor jong en oud. We huren een soort surfplank met een peddel. Midden in het meer nemen we van onze plank een duik. De watertemperatuur is aangenaam en ligt zeker boven de 20 graden.

Blote voeten yoga-wandeling

Met de liftcabine dalen we de volgende dag van Avoriaz af naar Morzine. We blijven niet lang in het dorp, want we gaan met Simone Simpson van Morzine Mountain Cooperative een yoga-wandeling in het bos maken. Bospaden staan niet in haar woordenboek. Al vrij snel vraagt Simone om onze schoenen en sokken uit te doen om het bos nog beter aan te voelen. Op de zachte begroeide bosgrond liggen wel veel kleine takjes maar gelukkig geen doornen. Ze stimuleert ons ook om te kijken en te luisteren naar het bos en ons gesprek even op pauze te zetten. Dat geldt vanzelfsprekend ook voor onze mobiele telefoon. Terwijl wij even uitrusten bij een smal, klaterend beekje gaat Simone met haar camping-gasstelletje thee zetten. Met water uit de beek en met wat dennentakjes. Het smaakt niet slecht. Ze serveert er zelfs een koekje bij.

Pilates en pottenbakken

Bij Les Gets is Agathe Le Roux deze zomer gestart met het aanbieden van ‘Du changement dans L’air’ arrangementen, die in het teken staan van een gezonde geest in een gezond lichaam. Met als belangrijkste ingrediënten yoga, pilates, natuurwandelingen en een vegetarische keuken. Haar gasten overnachten in de gîte, die zij van haar vader heeft overgenomen.

Anouk Bonhomme gebruikt haar ouderlijk huis, een boerderij op een berg bij Les Gets, om haar klanten te leren pottenbakken. Dat gebeurt in de ruimte waar haar vader vroeger geitenkaas maakte. De cursus pottenbakken geeft zij alleen op maandag. De andere dagen is zij druk in de weer met haar varkens en schapen. Het is een plezier om van haar les te mogen krijgen. Ze doet voor, geeft aanwijzingen en stimuleert. Voor mij is het de eerste keer dat ik achter een draaischijf zit en Anouk houdt af en toe letterlijk mijn hand vast om uit mijn bol klei een schaaltje te toveren. Vrijdag mag ik het resultaat ophalen. Dan heeft zij mijn schaaltje gebakken in de oven en geglazuurd. Ik ben benieuwd.

Getslib e-bikes

Een zeer mooi aanbod in Les Gets zijn de Getslib e-bikes. De eerste 30 minuten zijn gratis, daarna betaal je per half uur een euro. Omdat het de bedoeling is dat iedereen de kans krijgt om de omgeving per fiets te verkennen stijgt de prijs na 4 uur naar 2,5 euro per half uur. Maar 4 uur is ruim voldoende om een mooie fietstocht te maken. Voor een fietstocht in de bergen is een e-bike werkelijk ideaal. Omdat het toch fijn is om een doel te hebben, kiezen wij op de berg een lunchadres met een wijds uitzicht: Restaurant Les Chevrelles. Onderweg bezoeken we nog een geitenboerderij, waar een jong koppel zijn eigen kazen maakt. Het lijkt mij geen goed idee om hier een kaas te kopen. De zon schijnt nogal fel en dat zou de kaas in mijn rugzak niet zo fijn vinden. Wel laat ik mij in het restaurant verleiden tot een salade met warme geitenkaas. Mijn kaas koop ik later in een winkel van de kaascoöperatief aan de rand van Les Gets.

Info

Afstand Brussel – Avoriaz ca. 840 km

Websites: avoriaz.com // lesgets.com // morzinemountaincooperative.com // duchangementdanslair.com //  poterie-des-gets.fr // cecileparadise@gmail.com (berggids Frans- en Nederlandstalig)