Wanderer: comfortabele wandelschoen van Keen

Keen WandererZelfs verstokte wandelaars hebben vaak maar één paar schoeisel voor al hun wandelingen. Meestal zijn dat eerder hoge schoenen. Voor wandelingen in vlak of licht glooiend terrein is dat eigenlijk niet zo heel goed. Zulke schoenen bieden wel een goede zijwaartse steun, maar ze zijn te zwaar en meestal ook te stijf voor dergelijke wandelingen. Daarom is de zogenaamde ‘mid’ schoen de laatste jaren erg populair geworden, omdat hij lager is dan een traditionele ‘bergbottine’ maar toch nog vrij veel steun biedt.

Met de Wanderer gaat Keen nog een stapje verder richting een lage wandelschoen: hij zweeft tussen een lage wandelschoen en een mid-schoen. Eerst klinkt dat wat raar, maar na een paar weken gebruik zijn we echt wel gewonnen voor dit concept. Tenminste zolang je in de lagere regionen blijft, want op echt rotsachtig of meer geaccidenteerd terrein heb je toch een hogere schoen nodig. De Wanderer is ook een schoen die je gerust tijdens een stadswandeling of sportieve stedentrip kan gebruiken.

Keen Wanderer onderzoolDe onder- en buitenzool zit nog vrij dicht tegen een mid- of zelfs een hoger model aan. Het is een eerder stijve zool, toch stijver dan je voor z’n hoogte zou verwachten, met ook een vrij uitgesproken profiel. Op gladde en modderige wegeltjes in de Ardennen bleek dat profiel en het rubber ons netjes recht te kunnen blijven houden. Gewoontegetrouw bij Keen loopt de rubber van de onderzool een stuk tot boven de tenen, al is het minder uitgesproken dan bij andere modellen. Op de platte of lichtglooiende wandelwegen mag dus gerust wel eens een steen of ander obstakel liggen waar je met je teen tegen kan stoten.

Door die vrij robuuste zool is de Wanderer als geheel niet zo licht als je zou verwachten van z’n hoogte. Tijdens het wandelen is dat echter zeker geen probleem, maar het is toch geen model voor mensen die echt lichtvoetig aan een hoog tempo door het landschap willen huppelen – die kijken beter in de richting van een trailrunning schoen.

Keen Wanderer zijkantHet hybride karakter van de Wanderer zie je ook aan het materiaal van de bovenkant. Dat is een mengeling van leer, suède en een soort canvas. Rond de hiel zit nog een stevig stuk rubber om een goede stabiliteit te geven. Om de bovenkant waterdicht te maken, gebruikt Keen zijn eigen Dry membraan. Uiteraard moet je met zo’n relatief lage schoen niet door al te diepe plassen of beken stappen, maar de Wanderers hielden onze voeten toch mooi droog tijdens enkele wandelingen in erg natte omstandigheden.

De eerste indruk bij het aantrekken van de Wanderer was er een van groot comfort: zoals de meeste schoenen en sandalen van Keen, is ook de Wanderer vrij breed vooraan. Voor de tenen is dat een ware verademing. Alleen voor mensen met vrij smalle voorvoeten zal dit misschien wat breed uitvallen, maar voor de meeste mensen betekent dit een groot comfort. De schoenen voelden ook meteen prettig aan. De schoen komt tot net boven de enkels, maar bieden toch nog een vrij los gevoel.

Keen Wanderer bovenzichtAls je wilt dat je hiel goed vast blijft zitten, moet je overigens de veters goed strak aantrekken. De veters lopen door een riempje dat rondom de hiel zit, dus op deze manier kan je de hiel in theorie vrij goed op z’n plaats houden. Omdat ze vrij laag zijn en maar één haakje hebben waar je de veters om kan winden, is dat echter niet zo heel makkelijk. Bovendien zijn de veters vrij glad, zodat ze nogal snel lossen. Maar eens je ze goed vast hebt gemaakt, zit je hiel en de rest van de voet ook goed vast.

De eerste kilometers, op iets hardere ondergrond, viel het stapcomfort ons wat tegen. Onder de hiel zit een soort dempingskussen dat vrij zacht is. Als je de binnenzool wegneemt, kan je het zien zitten. Hoewel we geen al te zware rugzak aan hadden, kregen we toch het gevoel wat te veel door te zakken in de schoen. Gelukkig verdween dit gevoel wel snel, en ook na langere wandelingen nadien bleef de schoen erg comfortabel aanvoelen. Langs de binnenkant, ook aan de tong, zit er veel zacht materiaal, zodat je voeten echt als in een zacht bedje zitten. Of dit er in de zomer niet voor zorgt dat je wat te warme voeten krijgt, hebben we nog niet kunnen ondervinden.

Keen Wanderer achterkantKeen is vrij trots dat de Wanderer een van de eerste modellen is die speciaal voor de Europese markt ontworpen is en ook in Europa (in Roemenië) gemaakt worden. Zeker de bovenkant van de schoenen zou je vanwege de vrij verfijnde materialen en uitstraling als ‘Europees’ kunnen bestempelen.

Keen Wanderer 2Het meest interessante aan deze schoen vinden we echter zelf zijn formaat tussen een lage en een Mid schoen. In de praktijk blijkt dat toch in uiteenlopende omstandigheden goed bruikbaar. Zeker nu veel mensen ook in het hooggebergte op trailrunning schoenen lopen of stappen, kan je ook een lage schoen met een stevige onderzool in meer omstandigheden gebruiken dan louter vlakke wegen of de stadsjungle.