Wandelsneaker met extreme ondersteuning

Eerlijk, toen de mensen van Skechers de vraag kregen om een sneaker te reviewen, twijfelden we. Veel sneakers zijn immers hoogstens goed voor dagdagelijks gebruik, maar niet echt om te gaan wandelen. Maar vanaf het moment dat we de Arch Fit aan onze voeten hebben gehad, waren we helemaal verkocht. We doen hem sindsdien aan op elke wandeling waar het niet te ruw of vuil is.

De grootste troef van de Arch Fit is niet echt een geheim, want het merk pakt er zelf mee uit. Het is de uitneembare binnenzool die enerzijds heel zacht is en zo voor een bijzonder groot comfort en extreme demping zorgt, maar anderzijds ook een heel grote ondersteuning geeft. Dit laatste is echt heel sterk uitgesproken, vooral dan aan de middenvoet. Niet iedereen zal zal deze ondersteuning op die plek even hard appreciëren, maar wij vonden het een zaligheid. Het persbericht van Skechers noemt het niet zomaar een binnenzool, maar een steunzool die door podologen is ontwikkeld op basis van meer dan 120.000 voetscans.

Omdat we toch graag zeker wilden zijn van de kwaliteit, hebben we deze sneakers ruim twee maanden gebruikt voor er iets over te schrijven. We hebben immers al ervaren dat ‘gewone’ sneakers in het begin wel vrij goed zitten, maar al snel veel minder steun en comfort bieden. We hebben de Arch Fit zo veel mogelijk gedragen, voor dagdagelijkse verplaatsingen maar ook voor wandelingen over verharde en iets minder verharde wegen. En zelfs na bijna drie maanden blijft het een plezier om aan je voeten te hebben. Hij biedt zo goed als dezelfde demping als de betere loopschoenen met sterke demping die we van Nike, Asics of Hoka One One gewoon zijn. De vrij dikke onderzool heeft ook wel een zeker beschermend en dempend effect, maar is in vergelijking met de binnenzool vrij stug.

Terwijl de Arch Fit naar onder toe dus extreem veel ondersteuning en demping geeft, is hij aan de bovenkant net vrij los. De bovenkant is uit mesh, met aan de binnenkant wel een zachte isolatielaag. Dag maakt hem heel licht en luchtig om dragen. Je zal er dus niet al te snel te warme voeten in krijgen, al zorgt de isolatielaag ook wel voor de nodige warmte om hem in de herfst of milde winter te kunnen dragen. Maar het is vooral door die zachte, ietwat meegaande bovenlaag dat dit geen schoen is om op iets ruwer of hobbelig terrein te gebruiken. Dan zou je voet iets te veel bewegen of zou je het risico lopen hem om te slaan. Uiteraard is die lichte stof ook niet waterdicht.

Ook de onderzool is niet geschikt en bedoeld om om ruw, glad of al te nat terrein te lopen. hij heeft vrij weinig profiel en is er dankzij een aantal inkepingen vooral op gericht om de voet heel soepel te laten afrollen. Aan de neus is er wel een versteviging die een beetje bescherming biedt aan de tenen.

De hele constructie maakt dit dus tot een wat ons betreft bijna perfecte schoen voor ‘gewone’ wandelingen, maar zeker ook als je op citytrip gaat en een hele dag in een stad wilt kunnen rondlopen zonder ’s avonds vermoeide voeten te hebben. Hij ziet er bovendien ook nog eens mooi uit, zodat hij ook op dat vlak breed inzetbaar is.