Een verrekijker is om diverse redenen een nuttig instrument voor buitensporters: je tochten worden rijker omdat je meer en beter kan zien, en in bepaalde gevallen zijn ze erg handig om de weg te vinden of voor je veiligheid. Maar waar let je best op als je een verrekijker wilt kopen?
Vergrotingsfactor
Op elke verrekijker staan twee getallen: 8×20, 10×50, enzovoort. Het eerste getal geeft aan hoeveel keer de kijker het object vergroot. De meeste kijkers vergroten tussen de 7 à 12 keer.
Kies niet meteen voor een zo groot mogelijke vergroting. Want hoe meer de kijker vergroot,
hoe smaller het gezichtsveld;
hoe moeilijker het is een stabiel beeld te krijgen;
hoe minder licht de kijker doorlaat.
Grootte objectieven
Het tweede getal geeft in millimeter de diameter van de objectieven (de lenzen vooraan) weer. Hoe breder het objectief, hoe zwaarder en groter de kijker word, hoe meer licht hij doorlaat en hoe breder het gezichtsveld.
Lichttransmissie
Bij de technische specificaties wordt meestal de lichttransmissie vermeld. Een percentage van 80% is goed, 90% is uitstekend. Hoe hoger de lichttransmissie, hoe helderder het beeld. Dat hangt niet alleen af van de vergrotingsfactor en de grootte van de objectieven. De kwaliteit van de lenzen en prisma’s in de verrekijker speelt een minstens even grote rol. Kwaliteitsverrekijkers hebben meer lenzen. De lenzen zijn beter geslepen, en ze hebben meer en betere coatings.
Geschikt voor brildragers?
Als brildrager heb je een verrekijker nodig met oogdoppen die je kan in- of uitdraaien of waarvan je de rubberen rand kan omvouwen.
Waterdicht
Sommige kijkers zijn gevuld met stikstofgas en daardoor waterdicht. Interessant als je van plan bent de kijker mee te nemen als je gaat kajakken of wandelen in de regen. Meestal vermeldt men hoeveel meter je de kijker onder water mag houden.
Minimale scherpstelafstand
Geeft aan op hoeveel meter het object zich minstens moet bevinden. Een korte scherpstelafstand is interessant als je insecten op korte afstand wilt observeren.
Gewicht en afmetingen
Als wandelaar of fietser kies je uiteraard voor een niet al te zware kijker. Telt elke gram, ga dan voor een compacte lichtgewichtkijker, bijvoorbeeld een 8×20 of 8×23. De kleinste modellen wegen amper 200 g en passen in je broekzak. Vind je de beeldkwaliteit en een breder gezichtsveld belangrijker, ga dan voor een bijvoorbeeld een 8×30.
Een voorbeeld van een handige verrekijker: de Swarovski CL Companion 8×30
De verrekijkers van het Oostenrijkse merk Swarovski behoren tot de absolute top. Mijn verwachtingen waren dan ook hoog gespannen toen ik deze zomer de 8×30 Companion CL mocht uittesten.
De Swarovski CL Companion 8×30 is net te groot om in een broek- of jaszak te passen, maar is toch vrij compact (119x114x58 mm) en weegt niet meer dan 500 gram (740 gram met draagtas een draagriem). De CL Companion is met rubber bekleed en verkrijgbaar in het groen, het bruin en het zwart. De oogschelpen kan je in- en uitdraaien. Daardoor geniet je ook als brildrager van een optimaal beeld. Verder is de kijker waterdicht en heeft hij een minimale scherpstelafstand van drie meter. Het gezichtsveld is 124 meter (op een afstand van 1000 meter), de lichttransmissie 91%.
Glashelder beeld
Ik testte de kijker uit in verschillende omstandigheden, tijdens een trektocht van een week in de Alpen en op dagwandelingen in de Vogezen. Voor meerdaagse tochten vond ik hem net iets te zwaar, maar ik was meteen onder de indruk van de beeldkwaliteit. Zelfs bij weinig licht heb je een glashelder en haarscherp beeld. En de beeldkwaliteit neemt niet af aan de randen, wat bij veel kijkers wél het geval is. Enig minpuntje: als brildrager vond ik het in het begin moeilijk om de kijker juist te positioneren en kreeg ik af een toe zwarte vlekken te zien.
Top
De afwerking is tot in de puntjes verzorgd: de CL Companion oogt robuust, ligt goed in de hand en het scherpstelwieltje laat zich vlot bedienen. Zeer handig is dat je de beschermdopjes voor de objectieven met een rubberen lus aan de kijker kan vastmaken, zodat je ze nooit kwijtraakt. Kortom: dit is een topkijker, wellicht het beste wat er in dit segment op de markt is. Jammer genoeg heeft kwaliteit zijn prijs: de Swarovski 8×30 Companion kost 1020 euro, toch een pak geld.
Ignace Fermont