Waan je overal in Verbier met The North Face

Nogal wat outdoormerken houden er wel van producten de namen van bergen, streken of andere mythische plekken te geven. Voor zijn toppers uit de freeride reeks koos The North Face niet voor niets voor Verbier als naam. De jas en broek doen de reputatie die het Zwitserse bergdorp heeft, helemaal eer aan. Freeriders en andere ‘big mountain’ skiërs kunnen er alvast blindelings op vertrouwen.

Zoals het voor freeride kledij past, zijn zowel de jas als broek vrij ruim van snit. De jas is vrij lang, valt ruim, heeft een hoge kraag en brede manchetten. Alles dus om je ook bij ruig weer, in echte diepe poeder of als je toch eens ergens tegenaan vliegt, zo goed mogelijk te beschermen. Wat hier ook bij helpt, is dat de jas gemaakt is van een stevige drielaagse stof aan de buitenkant. Die is aan de stijve kant, maar biedt toch nog genoeg bewegingsvrijheid, zeker ook omdat de stof een (klein) beetje rekbaar is. Op de ellebogen en onderarm zitten nog stukken Spectra ripstop, die voor extra slijtvastheid zorgen. Je mag er dus al eens mee tegen rots aanschuren. De jas heeft ook gelaste naden en stevige ritsen. Alles om er dus gedurende enkele jaren stevig tegenaan te gaan.

Waar The North Face vroeger in de Summit Series vooral GoreTex als laminaat gebruikte, heeft het voor de Verbier jas en broek zijn eigen Futurelight laminaat ingewerkt. Samen met een waterafstotende laag aan de buitenkant, zorgt het laminaat ervoor dat je absoluut niet bang moet zijn om nat te worden bij (natte) sneeuw of zelfs regen. Aan de andere kant heeft Futurelight ook een goed ademend vermogen. Als je toch echt verkoeling nodig hebt, kan je gelukkig ook wel onder de oksels ritsen open zetten. Deze lopen een beetje naar achter uit, waardoor je vooraan toch niet te veel koude wind vangt.

Zachte binnenkant

Heel prettig aanvoelend is de dunne Nylon Tricot aan de binnenkant van de jas. Dat maakt dat hij een van binnen een beetje aanvoelt als een softshell jas, Aan de binnenkant van de kraag vooraan zitten ook stukken in een soort fleecestof, wat prettig aanvoelt aan je mond en kin als je de kraag helemaal toe doet. Dan komt die kraag vrij hoog, zodat het wel goed is dat er ook gaatjes in zitten zodat je beter kan ademenen.

Aan zakken ook geen gebrek. Er zijn twee heel ruime borstzakken met rits. De linkerzak kan je zowel langs buiten als binnen open en toe doen. Langs beide kanten zit er aan de binnenkant ook nog een netzak voor bijvoorbeeld een bril of om je handschoenen even in te steken. Deze zijn wel te klein om bijvoorbeeld vellen in kwijt te kunnen. Aan de twee voorkanten is er onderaan nog een ruime zak met rits én flap. In de linkerarm is nog een zakje voor een skipas, waar ook een poetsdoekje voor een bril in zit.

Geen lichtgewicht

Een heel ruime kap, die over een helm past, maakt het geheel compleet. Aan de onderkant kan je de jas nog beter doen aansluiten dankzij twee koorden, en aan de mouwen zitten stukken met velcro zodat je die ook heel goed kan afsluiten over je handschoenen. Al die dingen samen maken natuurlijk dat dit geen lichtgewicht jas is: hij weegt zo’n 830 gram.

De Verbier-jas biedt je dus zowat alles wat je als freerider kan wensen. Uiteraard kan je hem ook gewoon op de piste gebruiken, maar dan heb je misschien toch liever een nog soepelere en korte jas. Het enige minpuntje aan de jas vinden we trouwens dat hij geen tweezijdige rits heeft. Voor zo’n vrij lang uitgevallen jas kan dat in sommige omstandigheden echt wel handig zijn.

Salopette

De bijhorende Summit Verbier broek is een salopette model dat volgens dezelfde principes is opgebouwd. Ook hier is een drielaagse buitenlaag met licht rekbare Futurelight om tegen vocht te beschermen. Toch hadden we tijdens het skiën het gevoel dat de stof van de broek soepeler is en zo wat meer bewegingsvrijheid biedt. Nog iets meer dan bij de jas, heeft men hier op de details gelet. Heel handig is bijvoorbeeld de sluiting voor de bretels. Die heeft een vering, waardoor de bretels heel snel en makkelijk aan te passen zijn. Je kan ze ook makkelijk heel lang maken, wat handig is als je naar het toilet moet.

Zeker bij de broek is het heel prettig dat de binnenkant met het zachte tricot is afgewerkt. Als je geen lange onderbroek aan hebt, voelt dat nog erg prettig aan de benen. Ook prettig is dat de bovenkant van de salopet van een dunnere, soepele en meer rekbare stof is gemaakt. Vooraan komt ze hier trouwens een stuk hoger dan achteraan.

De broek is ook heel goed voorzien van zakken. Zo zit er in die hogere stukken aan de voorkant telkens een zakje met rits. Ter hoogte van de heupen is er nog een iets ruimere zak met rits, en op de dijen zitten er nog grotere zakken met een rits en een flap met velcrosluiting.

Het Futurelight laminaat geeft al een goede verluchting, maar de Verbier broek biedt nog flink wat verluchtingsmogelijkheden. Zo zijn er aan de binnenkant van de dijen korte verluchtingsritsen – met een netje om je gevoelige delen daar toch wat af te schermen. Aan de buitenkanten zitten er ritsen die van helemaal boven tot ongeveer aan de knie lopen. Deze kan je van onder of boven open doen, naargelang waar je verluchting wilt of als je bijvoorbeeld naar het toilet moet.

Onderaan de pijpen zijn er ten slotte brede gamachen die je met een rits open kan doen en met drukknopen beter om je schoenen kan doen sluiten. Met ongeveer 857 gram is de broek ook niet van de lichtste, maar ze biedt dan ook een goede bescherming en veel functionaliteit.

De combinatie Verbier jas en salopette is wat ons betreft een heel goed geslaagde combinatie voor de sportieve freerider die perfect binnen de Summit Series past.