Vernieuwde duffeltassen bij Thule en The North Face

Thule Chasm 40l oranjeDuffel bags, ook wel duffle bags of duffeltassen genoemd, zijn al lang heel populair bij avontuurlijke reizigers die veel moeten meenemen en liefst niet alles in een rugzak steken. Een duffeltas heeft als grote voordeel tegenover een rugzak dat je er voor dezelfde omvang veel meer in kwijt kan, dat je spullen in principe droog en goed beschermd zijn, én dat de tas zelf echt wel een en ander kan verdragen. Bovendien kan je ze op verschillende manieren dragen: op je rug, over je schouder of in je hand. Voor echte rugzaktoeristen zijn ze natuurlijk niet zo geschikt omdat ze toch niet zo comfortabel te dragen zijn op de rug als een echte rugzak.

Op zich lijkt er niet zo veel te kunnen verbeteren aan een bagagetas die vooral ruim en slijtvast moet zijn. Toch bewijzen Thule en The North Face met hun vernieuwde modellen dat er altijd verbetering mogelijk is.

Thule Chasm 40l helemaal openIn vergelijking met The North Face is Thule een relatieve nieuwkomer op het vlak van duffel bags. Toch brengt het Zweedse merk een update uit van zijn Chasm. De grootste plus van dit model tegenover veel andere duffeltassen, vonden we al bij het eerste model de grote opening. Bij de Chasm is de flap die je kan openen echt heel groot, en aan een zijkant gaat ze zelfs een beetje dieper. Hierdoor krijg je een erg ruim zicht op de hele tas. Dat is bij een grote tas zonder onderverdeling best wel handig, want anders moet je echt zitten rommelen om iets te vinden.

Thule Chasm 40l zijopeningIn de flap van het kleinste (40l) model dat wij testten, zitten wel twee vakken in mesh die met een rits toe kunnen, maar heel veel kan je daar niet in kwijt. Het komt er dus op aan mooi te stapelen, of zelf je spullen in aparte zakken te steken, zeker in de grotere modellen. Vanaf de 70-liter versie zit er overigens ook in de hoofdtas nog een apart vak in mesh. Langs de buitenkant zit er wel nog een zakje, maar dat is vooral bedoeld om de schouderriemen in op te kunnen bergen. Bij de grotere modellen kan je daar wel wat meer in kwijt. Dat is best wel handig, want als je ze niet nodig hebt, of als je duffeltas op een grote hoop gegooid wordt of mee het vliegtuig op moet, dan neem je ze er best af.

Thule Chasm 40l rugzakBij de vorige versie van de Chasm gebeurde het overigens wat te veel vanzelf dat de schouderriemen los kwamen. Dat is dus een van de punten waarop de nieuwe versie verbeterd is: de haakjes waarmee de riemen in ogen zitten, zijn beter en komen dus niet meer vanzelf lost. Klein nadeel hiervan is dat het ook wel iets meer moeite kost om ze zelf los te maken. Je kan de beide riemen gebruiken om de Chasm als rugzak te gebruiken. Veel polstering hebben de riemen niet, maar voor korte afstanden zijn ze wel comfortabel genoeg om je tas te dragen. De riemen zijn vrij lang: je kan er dus één heel lang maken om de tas zo over één schouder te dragen. Er zijn verschillende ‘ogen’ om de riemen in vast te maken, dus je kan één riem ook schuin bevestigen en zo een handige schouderriem krijgen.

Thule Chasm 40l schoudertasDe Chasm heeft ook kortere riemen om hem in de hand te dragen. Deze kan je niet verwijderen, maar je kan ze wel met drukknopen vastmaken zodat ze niet echt in de weg zitten. Deze draagriemen zijn niet zo heel comfortabel omdat ze vrij smal zijn waar je in de hand draagt. Opzij zitten er nog compressieriemen om alles wat aan te spannen. Een laatste middel om de duffel bag te dragen zijn ten slotte de handvaten aan de twee zijkanten.

Thule Chasm 40l 1De grootste nieuwigheid langs de buitenkant lijkt te zijn dat Thule wat vrolijke kleuren gebruikt. Maar ook het materiaal is sterker geworden, zo zegt Thule toch. Het blijft echter vrij soepel, wat wel prettig is als je de tas op je rug of schouder draagt. De onderkant is van iets ruwer canvast gemaakt. Dat is wel goed slijtvast, maar pakt ook makkelijker vuil en vocht op.

Er zijn vier versies van de Chasm: 40, 70, 90 en 130 liter. De 40 liter versie mag je in principe nog op de meeste vliegtuigen mee in de cabine nemen, en levert daarmee waarschijnlijk het meeste volume dat je zo mee kan pakken.

Een klassieker wordt 30 jaar

Is Thule nog een relatieve nieuwkomer op het vlak van duffel bags, dan is The North Face al een vertrouwde naam op het vlak van duffel bags. Het Amerikaanse merk viert in 2016 zelfs de 30ste verjaardag van zijn duffel bag. Daar is een speciale verjaardag editie van uit in camouflagekleuren, maar echt veel is er niet veranderd aan wat toch al lang een succesverhaal is.

De Base Camp Duffel blijft van een onverslijtbaar, maar vrij stug materiaal gemaakt. Dat is even wennen als je de inpakt of de tas aan je schouder hebt hangen, maar het levert natuurlijk wel het voordeel op dat deze duffel bag echt tegen een stootje kan. De klep van de Base Camp Duffel kan niet zo ruim open als die van de Chasm van Thule, zodat het bij de grotere modellen iets meer rommelen is om je spullen te vinden. In de flap zit één grote mesh zak met rits. Wel goed aan de klep is dat die iets over de rits uitsteekt. Als het regent, kan je de duffelbag dus gerust gewoon laten staan zonder schrik te moeten hebben dat je spullen meteen nat gaan worden.

Basce Camp Duffel MAan een van de zijkanten is er langs buiten wel een vrij grote zak met nog een mesh-zakje in. Je moet wel even zoeken om de rits te vinden die wat verstopt zit – wat in bepaalde omstandigheden ook wel een voordeel is natuurlijk. In het medium model (71 liter) dat wij konden testen is deze zijzak groot genoeg om een jas of zelfs schoenen in op te bergen.

Base Camp duffel rechtop 2Bij The North Face zijn er alleen schouderriemen. Je kan die ook wel lang genoeg maken zodat je de tas over één schouder kan dragen. Maar je kan ze niet verwijderen, dus in sommige gevallen blijven ze wel wat in de weg zitten. Voor een duffeltas zijn de schouderriemen redelijk goed gepolsterd, en je kan ze ook goed op maat instellen zodat ze nog vrij comfortabel blijven. Echte draagriemen om de duffeltas in je hand te dragen zijn er niet. In plaats daarvan zijn er wel zowel aan de lange als korte zijde handvaten. Die aan de lange zijden zijn iets comfortabeler dan de andere, maar bij de grotere modellen toch ook niet geschikt om heel lang alleen te dragen.

the-north-face-base-camp-duffel-bag-l-honor-blue-blarney-green-frontHandig zijn de compressieriemen aan de zijkanten om alles zo compact mogelijk te houden. Ook zijn er hier lussen waar je ofwel via een carbiner dingen aan vast kan maken, of die je kan gebruiken om een riem door te steken als je de Base Camp Duffel ergens aan wil vast sjorren, zoals op het dak van een auto.

De Base Camp Duffel komt in maar in maar liefst zes volumes: van XS (31 liter) over M (71 liter) tot een gigantische XXL (150 liter). Telkens in verschillende kleuren verkrijgbaar, waarvan sommige toch redelijk apart. De medium versie die we getest hebben is doorgaans genoeg om voor een week spullen mee te nemen – tenzij je natuurlijk erg veel wilt inpakken.

 

De Thule Chasm vergelijken met de Base Camp Duffel is wat moeilijk. De Chasm biedt zeker meer (draag)comfort, maar voor in echt ruwe omstandigheden denken we dat de Base Camp Duffel het toch iets langer gaat uithouden.