Verbier start seizoen in kerstsfeer

Je verwacht niet zo meteen van Zwitsers dat ze wat zot doen, maar in het Sinterklaasweekend komen ze in Verbier toch massaal verkleed op de piste. Het begint al in het dal, waar er zelfs een speciale trein uit Genève komt, vol mensen die verkleed zijn als Sinterklaas of de Kerstman. Niet verwonderlijk dat het evenement veel volk trekt, zelfs van een heel eind verder: die dag kan je, als je verkleed bent, een skipas kopen voor 5 Zwitserse Frank. Daarnaast deelt men in de straten nog lekkers uit, en is er in de late namiddag een stevig après-ski feestje. Veel jong volk dus, toch wel een beetje anders dan het klassieke Verbier-publiek.

Tegen de middag zie je dan ook zowat overal vooral mensen die als Sinterklaas of de Kerstman verkleed zijn. De meeste zijn in een goedkoop verkleedpak gehuld, maar er zijn toch altijd mensen die heel erg hun best doen. Bij goed weer is het de bedoeling dat alle klazen en Kerstmannen verzamelen voor een groepsfoto aan Chalet Carlsberg. Tijdens ons bezoek was het weer echter te slecht om iedereen daar bij elkaar te krijgen, zodat de groepsfoto beneden bij Médran Café werd genomen. Toch zegden de organisatoren dat ze in 2018 weer een record hadden gebroken: waar er in 2017 2600 mensen verkleed waren, zouden dat er in 2018 maar liefst 3000 zijn.

Het slechte weer was een beetje een domper, maar toch zat de sfeer er goed in in het gebied, dat nog maar voor een klein deel open was. Het feest ging verder in het dorp zelf, waar er gratis cocktails en raclette was. Hoewel Verbier dit nog maar een drietal jaar organiseert, is het Sinterklaasfeest goed op weg om een traditie te worden.

Het gebied doet in elk geval erg zijn best om gedurende het hele winterseizoen evenementen te organiseren. Een ander evenement dat tot een traditie kan uitgroeien, is bijvoorbeeld L’infernale, een obstakelkoers waarbij je vijf disciplines (lopen, super G, reuzenslalom, skating en slalom) moet combineren terwijl je obstakels moet overwinnen. Verder in het seizoen is er natuurlijk ook de bekende freeride wedstrijd om het freeride seizoen af te sluiten.

foto credit: Bernard Demoulin