Veelzijdige trailrunner met goede grip

Hoewel Salomon een stevige naam heeft opgebouwd op het vlak van trailrunning, zijn we nooit echt enthousiast kunnen worden over de loopschoenen die we van het merk hebben geprobeerd. Van het vorige model dat we getest hebben, kregen we na nauwelijks 5 kilometer zelfs pijnlijke voeten. Het was dus met de nodige scepsis dat we de nieuwe Supercross GTX aantrokken. Maar al snel deed die onze eerdere negatieve ervaringen vergeten.

Salomon positioneert de Supercross als een veelzijdige schoen die je zowel voor een loopje in het park als op iets ruwer terrein kan gebruiken. Na een paar weken er mee op wisselende ondergronden gelopen te hebben, kunnen we dat alleen maar beamen. Dat wil uiteraard niet zeggen dat het een schoen is die voor iedereen en voor alle omstandigheden geschikt is. Loop je vooral bij droog weer enkele toertjes in het lokale park, dan is deze schoen eigenlijk wat overdreven en is het Gore-Tex membraan zelfs niet ideaal. Ben je aan het andere kant van het spectrum een serieuze ultratrail loper, dan zal de schoen dan weer niet licht en snel genoeg zijn.

We testten de Supercross voornamelijk tijdens loopjes van een goede tien kilometer in redelijk afwisselend terrein: bospaadjes, vlak en glooiend terrein, gras, modder en enkele stroken asfalt of ondergrond met stenen. Ideaal dus om de veelzijdigheid van de Supercross GTX op de proef te stellen.

Goede demping

Op hardere ondergronden valt al snel op dat de Supercross een goede demping biedt. Dat is niet alleen aan het EVA materiaal in de onderzool te danken, maar ook aan de OrthoLite binnenzool. Ook op dit vlak houdt hij het midden tussen loopschoenen met een echt grote demping – genre Asics met gel of Nike Air – en meer wedstrijdgerichte schoenen die eerder op een direct contact mikken. Loop je vooral op asfalt of andere harde ondergronden en wil je vooral comfort, dan kies je dus alleen al om deze redenen best niet voor deze schoen.

Uitstekende grip

Op het vaak glibberige, licht glooiende terrein met kleiige ondergrond bleek al snel dat de Salomon Supercross GTX een in zijn soort erg goede grip heeft. Dat is helemaal te danken aan de Contagrip TD onderzool. Deze combineert een eerde harde rubber met sterk uitgesproken noppen. Vooraan zijn het een aantal ‘pijlen’ die naar voor wijzen, terwijl ze achteraan naar achter wijzen. Er is relatief veel plaats tussen de noppen, waardoor modder en kleine steentjes er niet makkelijk tussen blijven hangen. Op plaatsen waar we anders bijna altijd uitglijden in natte omstandigheden, konden we nu rustig naar beneden blijven lopen. Alleen op een natte rotsachtige ondergrond stoten we op de limieten van de grip die de onderzool biedt.

De onderzool loopt niet veel breder uit dan de rest van de schoen, maar biedt toch ook een goede zijwaartse stabiliteit. Hij blijft zo tegelijk goed wendbaar, maar zorgt er ook voor dat je niet al te snel je voet zal omslaan op relatief oneffen terrein. Voor echt heel ruw en oneffen terrein heb je echter beter een schoen die meer zijwaartse stabiliteit biedt.

Waterdicht

Niet alleen de onderkant van de Salomon Supercross GTX maakt hem geschikt voor natte omstandigheden. Het ingewerkte Gore-Tex membraan zorgt er voor dat je voeten niet al te snel nat zullen worden, of je nu door (niet al te diepe) plassen loopt, modder, nat gras of sneeuw. Zolang het water of vocht er niet langs boven in kan komen uiteraard. Terwijl het in de zomer niet zo erg is, en soms zelfs een fijne verfrissing betekent, als je voeten tijdens het lopen nat worden, is dat in de winter toch niet zo fijn. Dat het Gore-Tex membraan er ook wel voor zorgt dat je voeten minder goed verlucht worden dan bij een schoen met gewone stof of gaas, is in echt koude omstandigheden ook een voordeel omdat je voeten zo lekker warm blijven. Als het niet zo koud is, riskeer je dan wel om te warme voeten te krijgen.

Comfortabel

Dankzij het Quicklace vetersysteem is de schoen makkelijk en snel aan- en uit te trekken. Het is even uitkijken om de veters over de hele voet even strak aan te spannen, maar het is een erg makkelijk systeem. Het klemmetje van de Quicklace en de overschot van de veter kan je makkelijk vastmaken onder een lusje vooraan.

Samenvattend kunnen we zeggen dat de Salomon Supercross GTX ons erg goed bevallen is. Alleen bij de maatvoering moet je goed opletten: Salomon maakt traditioneel iets smallere schoenen. Hoewel de Supercross iets breder uitvalt dan de Speedcross, let je met brede voeten toch maar beter op. Wij hebben hem in een halve maat groter moeten nemen dan onze normale maat. Dus beter in een winkel kopen waar je hem kan passen